Komentarz do artykułu Porównujemy składy napojów sportowych

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
airda

Nieprzeczytany post

Od kiedy nalezy sie wspomagac napojami sportowymi? Moje pytanie dotyczy zarowno srednio tygodniowo przebieganego dystansu, jak rowniez oczywiscie jego intensywnosci. Rozumiem, ze taki bieg pt. 5km+5x20sP nie wymaga stosowania napojow sportowych, a dluzsze niedzielne wybieganie (14 km np.) juz tak? A jesli tak, to pol godziny po treningu czy w czasie treningu?

Po drugie, czy przyjmowanie magnezu w tabletkach winno miec wplyw na przyjmowanie napojow sportowych?

Po trzecie, czy poranne bieganie, na czczo... j/w?
New Balance but biegowy
lhx

Nieprzeczytany post

airda pisze:Od kiedy należy się wspomagać napojami sportowymi?
Można i należy pić napoje izotoniczne niezależnie od intensywności/długości treningu. Wypijana ilość powinna być proporcjonalna do ilości traconego płynu (tak więc w gorące dni warto pić „izotoniki” nawet w dni bez treningów).
airda pisze:wspomagac
To się kojarzy z napojami typu ShitBull, których należy unikać jak ognia. Zawsze przed zakupem napoju przeglądam skład (hehe może to już zboczenie :P). Często reklamy i bezmyślność robią swoje; przykład – młodzieniec w autobusie linii 124 ze sporą nadwagą popijający powerade’a nie wie, że jego ulubiony niebieski trunek zawiera pełno węglowodanów, które zmieniają się w tłuszcz w jego ciele.
airda pisze:Po drugie, czy przyjmowanie magnezu w tabletkach winno mieć wpływ na przyjmowanie napojów sportowych?
Nadmiar magnezu wydalisz z moczem, ale... nawet magnezu, czy witaminy C nie powinno się łykać bez zastanowienia. Przyjmowanie magnezu skutkuje obniżeniem przyswajalności wapnia, z kolei suplementacja wapniem ma wpływ na absorbcję żelaza i cynku, natomiast żelazo w tabletkach jest niczym bez kwasu foliowego i odpowiednich witamin. Nie wspominam już o negatywnym wpływie sztucznych dodatków do diety (działanie rakotwórcze oslt). Dlatego warto się zastanowić nad doborem suplementów i napojów, najlepiej konsultować z lekarzem/dietetykiem.
airda pisze:Po trzecie, czy poranne bieganie, na czczo... j/w?
Bieganie na czczo jest przyjemne, ponadto uruchamiają się w organizmie korzystne procesy - tłuszcz się szybciej spala, w wątrobie syntezują się albuminy.

Swoich wypowiedzi nie popieram fachową literaturą, więc jeśli napisałem jakieś herezje to proszę zareagować ;P
Ostatnio zmieniony 15 paź 2008, 11:56 przez lhx, łącznie zmieniany 2 razy.
airda

Nieprzeczytany post

Dziekuje, nawet jesli to herezje, zaraz sie okaze ;)

Uwielbiam zwroty 'nalezy sie skonsultowac z lekarzem'. Wybrazam sobie jak przychodze do internisty i mowie, prosze mi powiedziec, co powinnam lykac jesli biegam (i tutaj dane o czestosci i dystansie)? Pan internista, zwykle z lekka nadwaga patrzy na mnie pustym wzrokiem, po tym jak wlasnie po raz setny obejrzal przede mna przeziebionego delikwenta i mysli... 'ludzie to maja problemy' albo 'co ta pancia ode mnie chce'. Po czym zabija mnie stekiem komunalow i konczy, 'jak pani widzi wszystko zalezy od organizmu'. Lekarze w tym kraju, nie zajmuja sie takimi kwestiami... oni tylko lecza, nie zapobiegaja :(

Jesli chodzi o poranne bieganie mialam na mysli koniecznosc przyjmowania napojow przed? Czy pic, czy nie? Nie lubie miec czegokowliek w zoladku przed bieganiem, zwlaszcza o 6 rano, ale jesli trzeba... .

Magnez lykam poniewaz do niedawna pilam morza kawy i zaczelam czuc sie nieswojo. To nie moje jakies tam fanaberie :)
lhx

Nieprzeczytany post

Jesli chodzi o poranne bieganie mialam na mysli koniecznosc przyjmowania napojow przed? Czy pic, czy nie? Nie lubie miec czegokowliek w zoladku przed bieganiem, zwlaszcza o 6 rano, ale jesli trzeba... .
Tu nie ma wątpliwości - trzeba uzupełnić płyny, żołądek się przyzwyczai jeśli chcesz uniknąć kolek i nieprzyjemnego uczucia „chlupania” w brzuchu to pij, ale małymi łykami. (butelka w ręce)

Co do lekarzy :P raz pożaliłem się przydziałowemu lekarzowi, że mnie boli śródstopie, na to on wyciągnął swoją „platfusowatą” stopę z białego pantofla i pokazał, że ma gorzej, bo przeszkadzają mu jeszcze odciski i wrzody

Na szczęście mam ambitną koleżankę, już prawie lek. med. xD i mogę ją z czystym sumieniem gnębić różnymi sprawami, oczywiście w zamian za inne przysługi.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2008, 00:40 przez lhx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lhx pisze: oczywiście w zamian za inne przysługi.
Ciekawe, jakie... :bleble:
airda

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:
lhx pisze: oczywiście w zamian za inne przysługi.
Ciekawe, jakie... :bleble:
To sie nazywa merytoryczny udzial w dyskusji, wow ;)
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Daję znać, że nadzór nad dyskusją czuwa, jak się pojawią jakieś grubsze nieścisłości, to niewidzialna grupa szamanów zabierze głos :hej: Ale na razie lhx nieźle wszystko tłumaczy. :ble:
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Taka refleksja mnie naszła jak się zastanawiałem nad kisielem jako napojem dla sportowców.
Przypomniał mi się pierwszy kontakt z Vitargo i wtedy właśnie sobie pomyślałem, że to taki rozrzedzony kisiel... i w smaku i w konsystencji. Także coś w tym chyba jest, że kisiel jest bardzo dobry. :)
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kiedyś wysłałem zapytanie do producenta napoju gatorade. Pytałem w nim jaki wpływ na izotoniczność napoju ma skład wody, w której rozrabiam koncentrat. Do dziś nie otrzymałem odpowidzi. A może na forum uzyskam odpowiedź?
Co się dzieje gdy rozrabiam koncentrat w:
1. wodzie wysokozmineralizowanej?
2. wodzie kranowej?
3. wodzie destylowanej?
Czy efekt zawsze jest taki sam?

Na temat wody polecam tę stronę jeżeli ktoś jeszcze jej nie zna:
http://www.wodadlazdrowia.pl/pl

Wszystkie izotoniki to dla mnie chwilowo ściema totalna czyli marketing plus efekt placebo.
ODPOWIEDZ