Pomoc w zaczęciu biegania :D

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Piotrus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam to mój pierwszy post więc,

Mam 13 no za 2 miesiące 14 lat około 15-16 kg nadwagi wzyrost 179-180cm niestety gdy zacząłem biegać to po biegach 5-7 min tak 3-4 razy bolaly mnie stawy wiec przestałem by sobie ich nie zniszczyć teraz przez zimę (bo słyszałem że chudniecię np 8kg w miesiąc jest bardzo niezdrowe) chcę schudnąć około 8-10 kg (no może więcej) przez tą zimię do wiosny bo wtedy zamierzam powrócić do biegania.

Proponujecie jakieś diety (z tego co słyszałem to chyba nie moge robić diet w tym wieku) czy jakies rady by schudnąc te kilogramy przez zime ?

Jakie buty mi polecacie bardzo zalezy mi na komforcie i szczególnie na amortyzacji ? Asics Nimbus 10 moze 9 czy cos z nike (buty której firmy sa waszym zdaniem lepsze ?)
GG: 9860700
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

Dużo tematów w jednym poście...
14 lat około 15-16 kg nadwagi wzyrost 179-180cm
rozumiem że ważysz ok. 95kg ... - bo mam nadzieję że nadwagą nazywasz nadwagę ;-) a nie to co chciałbyś zrzucić ...

W twoim wieku to dziwne że masz nadwagę ;-) musisz nieźle wcinać ;) ale zastanówmy się co na zdrowy rozsądek można by ci polecić...

no więc

1. Dieta - raczej sobie daruj jakieś wynalazki... ale staraj się nie wcinać więcej niż 2000 kcal / dzień ... wbrew pozorom to się łatwo liczy... odstaw soki owocowe (w 99% słodzone), słodzone napoje gazowane (albo i nie gazowane), słodzoną herbatę etc... to kalorie z których najłatwiej zrezygnować ...
- reszta to "mądre jedzenie" czyli lepiej wciąć pomidora z ogórkiem zamiast paczki chipsów... - sałata z serkiem feta i oliwkami, czosnkiem jest pycha :D a wielka micha sałatki ma mniej kcal niż 1 schabowy ...
Raczej nie narzucaj sobie jakiejś ostrej diety... w tym wieku jeszcze ((chyba) rośniesz... więc bardzo ważne by wcinać odpowiednią dawkę białka i cukrów... aby organizm "sam się nie zjadał" bo to co teraz zbuduje ma ci starczyć na resztę życia.

2. Bieganie - ja bym nie odpuszczał na zimę biegania... za to zastanowił bym się czy robisz to rozsądnie.. w twoim wieku nie powinno być tego za dużo "na raz" i a z powodu nadwagi nie powinno być za szybko... - poczytaj jakim tempem najlepiej biegać by "spalać kalorie" .. 5-10 km truchciku 4x w tygodniu (30km tygodniwo to trochę poniżej 3000 kcal) a 1kg tłuszczu to 7000kcal.. -
jak widzisz biegając "tylko" tyle i to wolnym tempem (tak by móc w trakcie truchtu spokojnie rozmawiać / nucić piosenkę) w ciągu 2 tygodniu "wytapiał byś" PRAWDZIWE 1kg swojej nadwagi (czysty tłuszczyk)...

odchudzanie nie jest proste ;-) ale możliwe ;-) diety cud ... powodują zazwyczaj odwodnienie i krótkotrwałe pozbycie się np. 2kg wody z organizmu... a pewnie nie tak byś się chciał odchudzić ;-)

3. Ćwiczenia - nie opieprzaj się na WF'ie ;-) bieganie to nie wszystko - a na wf'ie na pewno masz ćwiczenia ogólnorozwojowe... - dużo mięśni ;-) to większe spalanie (co prawda też trochę większa waga... ale jednak pewnie głównie chodzi ci o to jak wyglądasz a nie ile ważysz ;-) )
Szymon
Obrazek
Piotrus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Znaczy nie widać ,że jestem aż tak gruby ale bardzo irytuja mnie uda(...)
Tylko że w zime umh mrozy czy kominiarka cos daje ? Czy nimbus 9 albo 10 ( jest jakaś różnica ?)
Czyli nie jeść słodyczy itp ?

W twoim wieku to dziwne że masz nadwagę
hmm może to dlatego ,że za dużo prowadze siedzącego trybu życia ( nawet bardzo)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2008, 17:59 przez Piotrus, łącznie zmieniany 1 raz.
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

witam...a wstań czasem od kompa połóż sie i zacznij od skłonów, nożyczek i takich tam.....do tego nie trzeba komfortowych butów,koszulek i spodenek...tylko chęci do wysiłku i ruchu...nic za darmo...pozdrawiam
........................
Obrazek
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Możesz zacząć od marszów w jakimś szybszym tempie niż zawsze. Na początku chodzi o to aby wstać, ruszyć się. A czy to będzie szybki marsz, albo b.wolny trucht, to róznicy nie ma.

Podczas szybkich spacerów też idzie się zmęczyć. Wybrać się gdzieś do lasu.. piękna jesień. Naprawdę warto.
fanx
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

a jesli potrafisz byc odpowiedzialny zaopiekuj sie pieskiem.....potrzebuje ruchu w ciagu dnia a i dla Ciebie bedzie bodzcem aby wyjsc z domu...moja suczka przebiega ze mną 10 km....pozdrawiam
Piotrus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

fanx pisze:a jesli potrafisz byc odpowiedzialny zaopiekuj sie pieskiem.....potrzebuje ruchu w ciagu dnia a i dla Ciebie bedzie bodzcem aby wyjsc z domu...moja suczka przebiega ze mną 10 km....pozdrawiam
:ech: :ech: :ech: :ech: :Cry: Ja z moją juz niestety nie moge ... :((
lhx

Nieprzeczytany post

Zacznij od skakania na skakance ;) jeśli masz silną wolę to szybko i efektywnie pozbędziesz się nadwagi, potem już tylko run, run, run :D Dieta? Po prostu jedz to co trzeba, w odpowiednich proporcjach.

Co do tych Nimbsów - w modelu X zaszali z designem, ale ogólne właściwości na pewno nie zmieniły się na tyle, żeby robiło to dla Ciebie (początkującego biegacza) różnice. Na początek odradzam tak drogie buty, bo może Ci sie znudzi bieganie po tygodniu :P
Tylko że w zime umh mrozy czy kominiarka cos daje ?
daje, daje :) jak raz założysz to nie będziesz chciał zdejmować
Piotrus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

daje, daje :) jak raz założysz to nie będziesz chciał zdejmować
Nawet w sklepie ^^
MaciekS
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 43:11
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

I co, byłeś wczoraj, bądź dzisiaj na jakimś spacerku, bądź truchtaniu? :>
Piotrus
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

bylem spacerek 30 minut czuje się świetnie tylko ,że w piatęk zeszły miałem skoki w dal no i jakos w sobote kolano zaczeło mnie boleć i jeszcze boli ale mniej... Na stawy to maść rozgrzewająca ??
lhx

Nieprzeczytany post

Piotrus pisze:Na stawy to maść rozgrzewająca ??
Nie ma się co brudzić maściami, po prostu powoli przystosuj organizm do poruszania się. Bez walki o wynik (nawet jeśli ktoś Cię ocenia na zajęciach w szkole). Rozciągaj się koniecznie, jedz czasem galaretkę, żeby chrząstki miały budulec.
ODPOWIEDZ