Komentarz do artykułu Jurek Skarżyński - Maraton - recenzja

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
tomasz

Nieprzeczytany post

Fredzio, akurat tak się składa, że w którym numerze "Biegania" była o tym mowa. Bodajże ów numer ukazał się wcześniej niż dyskusja na forum o tym zagadnieniu. Choć nie wykluczam, że pewne Twojej wypowiedzi mogły mnie zainspirować.

No i dlaczego uważasz, że nie zastanowiłem się nad pojęciem „naturalności”? Swoją drogą - nie wydaje mi się, by rodziło to wiele kontrowersji.

Naturalny to taki, w którym brak jest determinantów ze strony człowieka wobec przyrody. Jest to stan, w którym rolę kształtującą przybiera właśnie przyroda, bez jej sztucznej (ludzkiej wytwory) modernizacji.
Co Ci się więc wydaje godne zastanowienia?

O POSE czytałem wczoraj – według mnie jest trochę naciągane. Naturalnie to dla mnie 10 lat na boso śmigać codziennie po kilka kilometrów.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Naturalnie to dla mnie 10 lat na boso śmigać codziennie po kilka kilometrów.
To jest dla Ciebie naturalnie ?
To dlaczego tak nie biegasz ?

:)
tomasz

Nieprzeczytany post

Bo człowiek już dawno odwrócił się od natury. Zapominamy, że jesteśmy zwierzętami. Zapominamy również, że to miliony lat ewolucji i bezlitosnej selekcji naturalnej ukształtowały człowieka.
Oczywiście nie wartościuję czy jest to dobre, czy złe. Są plusy, są i minusy – odpowiedź z pewnością jest złożona i wymaga obszernego komentarza.. Jednak pozostawiam to waszej osobistej analizie.

Dla człowieka nie jest naturalne bieganie w butach, zwłaszcza lądując na piętach. Miliony lat ewolucja zmierzała w innym kierunku.
Tak samo nie jest naturalne bieganie w kolcach, czy po asfalcie, czy też bieganie po 200km w tygodniu.
Gdyby ludzie mogli biegać od urodzenia po miękkim podłożu w ciepłym klimacie, i prowadzili aktywny fizycznie tryb życia jak „niegdyś”, to nie potrzebowaliby butów. Jednak kiedy wiedziemy życie siedzące, kiedy od urodzenia chodzimy i biegany w butach, oraz gdy tłuczemy się po asfalcie, betonie, chodnikach, salach gimnastycznych… to niestety zanika ta zdolność naturalnego biegania.
I jeszcze raz podkreślę – nie wartościuję tego. Cywilizacja ma swoje zalety, ale i wady. No ale deklarowanie, że bieganie w butach i lądowanie na piętę jest naturalne dla mnie jest mocno marketingowe.
Na bosaka biegają jednostki – i zawsze budzą burzę emocji. A lądować na piętę każdy może.

Jeszcze jedno, wystarczy zobaczyć na kształt stopy.
medion
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Gadanie.
Bieganie od pięty jest nienaturalne.
czy wg ciebie bieganie w butach jest naturalne? jesli nie to nie wyjeżdzaj z argumentem naturalności lub nienaturalnosci jakiegokolwiek biegania
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak dla mnie najbardziej naturalne jest leżenie :hej: A bieganie to gwałt na naturze ; )
tomasz

Nieprzeczytany post

medion pisze:
tomasz pisze:Gadanie.
Bieganie od pięty jest nienaturalne.
czy wg ciebie bieganie w butach jest naturalne? jesli nie to nie wyjeżdzaj z argumentem naturalności lub nienaturalnosci jakiegokolwiek biegania
Bieganie w butach nie jest naturalne, tak samo jak lądowanie na piętę - ale co ciekawe, bez butów właśnie automatycznie lądujemy na śródstopiu.
I tu nie chodzi o wyjeżdżanie o naturalności, czy nienaturalności. Kształt stopy, oraz lata wielomilionowej ewolucji mówią same za siebie.

Kolejna sprawa.
Są dwie kwestie. Jedna z nich mówi o tym, że buty to nie jest dar od natury – to chyba oczywiste. A druga to taka, że lądowanie na piętę nie jest naturalne. Ale to nie znaczy, że skoro bieganie w butach jest nienaturalne, to już wsio ryba jak lądujemy. Jak mówiłem wcześniej, cywilizacja ma swoje plusy. Zmienne pory roku, trudna nawierzchnia, zagrożenia mechaniczne itd.
Bieganie w butach ma ogromne zalety dla dzisiejszej cywilizacji, mimo, że jest to nienaturalne. Tak samo jak nienaturalna jest medycyna, a naturalna jest darwinowska selekcja. Ale przecież to nie znaczy, że medycyna jest zła i należy ją zlikwidować!
Zatem lądowanie na śródstopie jest bardziej naturalne, niż lądowanie na pięcie – nawet w butach.
Oczywiście co innego, jeśli ktoś ma nie przygotowany aparat ruchu, i słabą motoryczność – wówczas będzie lądował na piętę, i nagłe przestawienie może zaszkodzić.

Marcinie leżenie również nie jest czymś naturalnym, dlatego tyle otyłości i chorób dziś mamy. Leży się kiedy się odpoczywa, a nie kiedy ma się zachciankę oglądać mecz, czy czytać książkę.
baraneek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wiecie co - NIE POLECAM tej książki nikomu.
Kupiłem pierwszą - fajna. Drugą - już to gdzieś czytałem. Trzecią - przecież to znam. Mam też tę czwartą - a jak - i kupiłem tylko z przyzwyczajenia.
Mnie kolorowe strony nie powalają na kolana.
Kto ma jedną z nich - ma każdą. Mało tego, goni w piętkę Skarżyński, nawet wiem jaka będzie jego piąta książka!
Zmieni się tylko 10% zawartości.
W sumie lepiej 50 dych wydać na startowe na jakiś maraton.

Pamiętam jak parę lat temu do książek Zaremby dodałem książki Skarżyńskiego, Sidora, Burfoot - i myślałem, że ta ostatnia jest słaba, a tymczasem dzisiaj wiem, że jest kapitalna!
Jakby tam zaprosić Skarżyńskiego, Sidora, Huruka, Prusa, Wójcika Michała i kilku innych, to byłaby świetna książka.
Niestety, wtedy wydawało mi się, że książki Sidora są przeciętne - teraz widzę, że z tomem 2 i 3 jest lderem poruszanych tematów biegowych.
Żal mi trochę Skarżyńskiego, któremu wydaje się jest wielkim guru, a tymczasem nie potraf napisać nic więcej niż własne przeżycie.

Może się czepiam, ale on nawet nie skończył AWF-u.
Sorry.

Poza tym może ktoś mi powie czym jest "metoda Skarżyńskiego"?
Przecież on niczego nowego nie wymyślił. Układa plany takie same jak tysiące innych trenerów w Polsce!
Nie wymyślił interwału, nie wymyślił BNP, nie wymyślił LSD, itd.
No to czym jest ta metoda?
Nawet jakiegoś wzoru nie wymyślił uniwersalnego (podobna za to formuła jest u Sidora) dla amatora.

Bóg dał nam rozum, ale zamiast tego wolimy klaskać w dłonie, bo... inni też klaszczą.
Nie musisz - nie kupuj.
Musisz - kup!
Oto moja recenzja.
Awatar użytkownika
Jakub Osina
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja jestem jedną z osób, która właśnie miała kupować książkę "Maraton" - ale po wszystkich recenzjach i wypowiedziach dam sobie spokój - poszukam na allegro "Biegiem przez życie", a póki co zamówiłem "Podręcznik biegacza" Glovera
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

baraneek pisze: Przecież on niczego nowego nie wymyślił. Układa plany takie same jak tysiące innych trenerów w Polsce!
Pytanie - czy trzeba coś nowego wymyślić, żeby pisać o tym książkę? Czy coś wymyślił Burfoot lub inni autorzy? Nie bronię Skarżyńskiego, ale zastanawiam się, dlaczego ci inni trenerzy niczego nie napisali? Plus dla Skarżyńskiego jest choćby taki, że w tym roku ma mistrzynie Polski w półmaratonie, trenuje ją mailowo. Tego nie mają tysiące trenerów w Polsce...
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nie wypowiadam się o książce nr 4 bo ją kupię w Poznaniu dopiero ,ale książki nr 1 i 2 i 3 są do siebie podobne jak 3 krople wody , Jurek jest mega specjalistą od trenowania i biegania i co do tego nie mam wątpliwości, ale w tych książkach jest ciągle to samo , co nie jest oczywiście zarzutem tylko po co wydawać kolejne książki i mówić ,że są nowe , one poza detalami niczego nowego nie wnoszą
dla mnie to wciąż te same książki tylko lekko uzupełnione
a i jakby ktoś chciał kupić to pierwsza jest najlepsza
to takie trochę wykorzystywanie rynku , który rośnie i sprzedawanie odgrzewanego kotleta
Tomek
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Ludzie od milionów lat biegali lądując na śródstopiu - taka już nasza naturalna biomechanika. Nawet anatomicznie człowiek, ani żadne inne zwierze, nie jest stworzony do biegania od pięty.
Ściągnijcie sobie buty, pobiegajcie na boso - zobaczcie wówczas jak wygląda naturalne lądowanie, i naturalne odbicie.
Zaś uleganiu pokusie, że but z superamortyzacją na pięcie chroni przed kontuzją jest tylko reklamą.
Właśnie o to chodzi, tak to działa - im więcej ludzi uwierzy, tym lepiej - handel się kręci.
Ja tam nie wiem, czy takie naturalne.
W domu chodzimy boso. Dzieci również. Choć one to częściej biegają niż chodzą, taki wiek, mało mebli i przestrzenie.
Biegają same z siebie (naturalnie?) NA PIĘTĘ za co dostają ode mnie reprymendy, bo to hałas dla sąsiadów z dołu.
Nikt ich biegać nie uczył :hejhej:
Któż jak Bóg!
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Ludzie od milionów lat biegali
"Człowiek anatomicznie współczesny powstał 200-150 tysięcy lat temu w Afryce." Więc jak mógł biegać od milionów lat? Czy ty miałeś na studiach logikę? :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

Chodzi o postawę dwunożną.
Ale przyznam szczerze, że temat wart jest zainteresowania – zapytam się anatomów i Ci powiem dokładniej. Przy okazji poszukam gazety „Bieganie” gdzie to czytałem.

:hej:

Dzieciaki to nieco inny problem – one są pod bardzo wieloma względami inne od dojrzałych.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mają tłuszcz na stopach.
Awatar użytkownika
Mikael
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post