Rozgrzewka - jakie ćwiczenia??

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
sieja
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Szukam podstawowych ćwiczeń jakie należy wykonywać w ramach rozgrzewki i ewentualnie po bieganiu. Znak ktoś z was jakąś dobrą stronę www z takim zestawem. Zależy mi żeby wszystko było dobrze rozpisane, nie chciałbym zrobić sobie krzywdy wykonując jakieś ćwiczenia w sposób nieodpowiedni. A może jest jakaś książka, którą polecacie.

Biegam zaledwie od 3 tyg. Najpierw truchtałem teraz więcej biega i w przerwach truchtam, ale coraz częściej odczuwam jakieś bule. A to kolka mnie łapie, a to w pachwinie odczuwam jakiś bul. Chyba zacząłem zbyt intensywnie nie myśląc o konsekwencjach - czas chyba to naprawić.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
pusz73
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Duzo zalezy od tego jakie dystanse masz na mysli. Z tego co wiem wiele osob biegajace srednie i dlugie dystanse nie robi klasycznej rozgrzewki. Za rozgrzewke sluza im pierwsze kilometry ktore pokonuja w wolnym tempie. Ja sam stosuje cwiczenia rozciagajace zarowno przed jak i po biegu.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Nie mamy jeszcze tekstu poświęconego samej rozgrzewce, na początek porób to: http://bieganie.pl/?show=1&cat=3&id=480

Rozgrzewka jest ważna, ale ćwiczenia wykonywane w czasie niej - dziecinnie proste. Takie, jakie kiedyś robiło się na zajęciach W-F: krążenie ramion, bioder, wymachy nóg w różnych płaszczyznach, skłony, skrętoskłony itp.
smutek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W związku z rozciąganiem - jakieś komentarze odnośnie tego: http://www.youtube.com/watch?v=BaDXNjFjjnU ??
Jeżeli wybierasz się w podróż niech będzie to podróż długa
rayker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Wczoraj rozgrzewke poprzedzilem calym zestawem cwiczen Marszalka i to samo zrobilem po bieganiu. Rewelacja, zadnych boli kolana, ani biodra.

Teraz wrzuce te cwiczenia jako element kazdego poranka - tak profilaktycznie :-)
--------------------------------------
Where no man has run before.
ODPOWIEDZ