Carbo Olimp

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Acha, jeszcze zapomniałem napisać, że z punktu widzenia ilości węgli w wodzie, to przekonuje mnie Twoja argumentacja, że sypiąc 2 łyżki carbo na 500 ml wody otrzymamy napój izotoniczny, tyle że będzie on totalnie bez smaku, bo przez producenta został doprawiony tak, żeby smakować dobrze przy 5 łyżkach na 100 ml. Być może dlatego też, w Izoplusie jest dużo więcej cukrów???
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:Być może dlatego też, w Izoplusie jest dużo więcej cukrów???
Ja się chyba wykończę... ; ) W obu jest tyle samo cukru - 93g w 100g. Co do smaku - nie mam zdania. Osobiście kupuję Carbo, bo wychodzi najtaniej i rozrabiam do smaku, nie zwracając uwagi na zalecenia producenta.
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:
PiotrekMarysin pisze:Być może dlatego też, w Izoplusie jest dużo więcej cukrów???
Ja się chyba wykończę... ; ) W obu jest tyle samo cukru - 93g w 100g. Co do smaku - nie mam zdania. Osobiście kupuję Carbo, bo wychodzi najtaniej i rozrabiam do smaku, nie zwracając uwagi na zalecenia producenta.
Przecież nie wszystkie węglowodany to cukry. W izoplusie węgli 86,4g, tym cukry 70g, w Carbo 95g węgli w tym 25g cukry (na 100g specyfiku - dane za producentem...).
A ile w takim razie sypiesz tego carbo na 0,5 litra wody?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Węglowodany = cukry - to tylko zamienna nazwa. Mogą być jedynie proste lub złożone i być może różny rodzaj zastosowanych cukrów ma wpływ na słodkość produktu. Ale dla biegaczy najlepsza jest mieszanka, w której cukry proste nie stanowią zbyt dużej części - bo one są, co prawda, szybko wchłanialne, ale to podnosi błyskawicznie poziom glukozy we krwi, co skutkuje wydzielaniem hormonu, które je równie szybko kasuje. Dochodzi więc do gwałtownych skoków poziomu poziomu cukru we krwi, co w skrajnych przypadkach ponoć prowadzi nawet do cukrzycy :/

Dlatego w odżywkach (przynajmniej tych lepszych) większość stanowią cukry złożone - np. w Vitargo jest to przetworzona skrobia (82% bodajże). Na tym też polega wartość tych odżywek. Gdyby spożywanie cukrów prostych było równie korzystne jak złożonych, wystarczyłoby posłodzić wodę zwykłym cukrem.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja stosowałem carbo biogenixa bo carbo olimpu mi tak nie smakowało że nie mogłem go pić :) i jeśli zawartość była taka co jest napisane na etykiecie to było więcej składników niż w olimpie.
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Still RuNNer pisze:Ja stosowałem carbo biogenixa bo carbo olimpu mi tak nie smakowało że nie mogłem go pić :) i jeśli zawartość była taka co jest napisane na etykiecie to było więcej składników niż w olimpie.
No tak, ja też pijam Biogenixa, tyle tylko, że to też jest marka Olimpu. Też uważam, że jest o niebo smaczniejsze, a tylko nieznacznie droższe.
swierszczuu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A waszym zdaniem to ile najlepiej wsypać proszku na 500 ml wody ?
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Carbo jest ok są maltodekstryny a o nie najbardziej tu biega, bo to cukry najszybciej wchłanialne... ;)
ODPOWIEDZ