Komentarz do artykułu Footscan i Stormcube w Złotych Tarasac

Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

PKO
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To prawda, że o normalnym biegu w tych warunkach nie może być mowy. Mata jest niewielka, miejsca tyle, że nie można wcześniej się 'rozpędzić', koniecznosc trafienia w srodek maty zdecydowanie ma wpływ na odczyt. Mnie to badanie potwierdziło wcześniejszą diagnozę, żadnej rewolucji nei bylo. To prawda, że pan obsługujacy, jak już sie pojawil, byl bardzo elokwentny i sporo mówi, czasem nawet sensownie.
Nie wiem, jak jest w tygodniu, ale jak ja byłam, to w ogole nie było widać, że tam jest jakaś akcja. Gdyby nie spotkanie z Kasią Wanat, to pewnie nawet bym nie zauwazyla, mata była schowana, pana nie było. Okazuje sie, że trzeba dopytywac. To organziacyjnie.

A co do butów... W ZT jest 10 proc. zniżki do piatku, na mini martaon expo w Warszawie będzie 20, a i tak wychodzi to znacznie drożej niz w Niemczech... No i faktycznie, wybór jest mocno ograniczony, a numeracja damska konczy się na 41,3, czyli przy normalnym rozmiarze 40 trzeba szukać meskich... Znowu dyskryminacja ;-)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mnie strasznie dnerewuja własnie takie akcje w których się ściemnia ile to nie będzie towaru a potem okazuje się, że jest 10% z tego. NIe chcę dawać więcej przykłądów ale praktycznie każdy producent nbutów biegowych ma tutaj grzechy. No, może poza Saucony dzięki Michałowi Bartoszakowi ale znowu zasięg Saucony jest mały.
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No prosze jak nawet ludzie gleboko zainteresowani tematem biegowym i sprzetu moga sie roznic opiniami. Ja osobiscie uwazam, ze footscan jest jednym z najlepszych systemow do badania ruchu stopy jaki jest dostepny w sklepowych warunkach. Najbardziej optymalnym systemem jest trojstronne negranie z HighSpeed kamer.

Najistotniejsze pytanie w tej kwestii brzmi... jak wlasciwie zbadac ruch stopy podczas biegu?

Po pierwsze - to chyba oczywiste, ze stopa w biegu powinna byc badana bez butow bo to ona jest badana, a nie obuwie.

Po drugie - badanie nie moze byc statyczne bo osoby pronujace nie musza miec od razu plaskostopia... wiekszosc nie ma. Pod tym wzgledem wszystkie systemy bazujace na odcisku stop sa niemiarodajne.

Po trzecie - bieg testowy powinnien byc na ile to mozliwe naturalny. I tu stawiam pytanie czy bardziej naturalny jest bieg po podlodze przez te powiedzmy 15 metrow czy bieg na biezni automatycznej? Mowimy o biegu bez butow.

Sklepy na zachodzie uzywaja biezni automatycznych bo jest to najprostrze i wygladajace profesjonalnie rozwiazanie. Mozna go uzywac do sprawdzenia pronacji po wybraniu juz odpowiedniego modelu butow ale problem w tym, ze na biezni biegamy inaczej niz normalnie. dlatego czesto dobre oko sprzedawcy (jak sie zna) oceni to lepiej niz kamera za bieznia.

Zgadzam sie, ze fottscan jak i inne metody ma swoje slabe strony, trzeba robic kilka powtorzen aby miec czytelne wyniki, jest problem aby trafic w mate (rzeczywiscie powinna byc wieksza) itd. ale doskonalej metody w warunkach sklepowch nigdy nie bedzie.

Fotscan zostal kupiony przez adidasa od firmy RS Scan w Belgii http://www.rsscan.com/index.php ktora jest jednym z najlepszych osrodkow badawczych (w sprawach biomechaniki biegu) w Europie.
PROJEKTANT OBUWIA
http://www.bartiedesign.com

- ASICS 1090
- AVIA Atlas, Euphoric, 2060
- ADIDAS modele adiSTAR i Response, kolce (Allyson Felix, Tyson Gay)
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Inicjatywa oczywiście słuszna, bo dociekliwemu biegaczowi pozwala na kolejne przybliżenie się do prawdy o budowie i pracy jego nóg podczas biegu.
Niestety co do oferty, to jest to żałosne, bo świadczy o tym, jak naprawdę firma traktuje klientów. Bo badaniu został mi zarekomendowany 1 (słownie jeden) but, który oczywiście kosztował fortunę. Na moje pytania o inne buty odpowiednie dla mnie usłyszałem wymijającą odpowiedź, że ten jest najlepszy i tralalala, że jakich to on systemów nie ma... Z kolei na pytanie o konkretne buty z serii Adizero, którymi jestem zainteresowany, sprzedawca poddał się i przyznał, że nie mają ani jednego takiego buta nawet do pokazania. Co więcej podobno Adidas zmienił politykę dla polskiego dystrybutora i nie można zamawiać produktów z katalogu. Kupić można tylko to co jest w sklepie i magazynie...
W ten sposób (koszmarnie wysokie ceny i nieprofesjonalne podejście do biegaczy) Adidas na pewno nie zbuduje sobie rynku w Polsce...
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
Beauty&Beast
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:45:29
Życiówka w maratonie: 3:42:02
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bartie pisze:Po trzecie - bieg testowy powinnien byc na ile to mozliwe naturalny. I tu stawiam pytanie czy bardziej naturalny jest bieg po podlodze przez te powiedzmy 15 metrow czy bieg na biezni automatycznej? Mowimy o biegu bez butow.
15 metrów :) A nie jakieś 3-4, z koniecznością trafienia w matę w 4-5 kroku. To nie ma nic wspolnego z naturalnym ruchem. Probowalam :hahaha:

No i szkoda że taki maly wybór. Ale butki za to fajne... cały czas się lamię, 400 zl to jednak kupa kasy.
rosomak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W zeszłym roku w Pile Fredzio mnie przebadał swoim sprzętem i prostymi ćwiczeniami, no i wyszła mu (czy raczej mi), po odprawieniu swoich czarów, IIRC stosunkowo silna pronacja (średnia do silnej bodajże). Jedyny feler w tym, że - co pokazałem zresztą wtedy od razu przy pomocy podeszw swoich butów biegowych - biegam ewidentnie jak supinator.
Moim zdaniem po 1 sezonie dobór butów staje się problemem akademickim, możemy, analizując swoje obuwie, z coraz lepszym przybliżeniem z sezonu na sezon określić, jakie buty i ewentualnie jakie wkładki są nam potrzebne.
Diamenty przeciwko orzechom, że nasz wybór będzie zdecydowanie lepszy do każdego innego - no, powiedzmy z wyjątkiem naprawdę specjalistycznych badań.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bartie :)

Po pierwsze - to właśnie się nie zgodzę od razu z pierwszym.

Bo - biegnąć boso w naturalny sposób odciążasz pięty, a więc zmniejszasz pronację
Bo - powinno się badać interakcje stopy z butem, czyli po pierwszej ocenie założyć buta i wtedy zbadać jak one ze sobą współgrają - trochę tak jakby badać ruchy pływaka na sucho, nie w wodzie ;)

Statyczne - dynamiczne - zgadzam się ale zgadzam się też z Bjoernem z Currex, że rozłączne przebadanie oddzielnych elementów kończyn może dac dobre rezultaty - płaskostopie, ustawienie pięty, ustawienie stopy w stosunku do kierunku poruszania się, koślawość lub szpotawość kolan, stabilność lub uciekanie kolana - to są elementu którymi da się to ocenić - ale wymaga pewnej wiedzy.

Bieg testowy na bieżni jest wg mnie daleko lepszy niż na FootScanie - bo biegniesz długo, i przyzwyczajasz się do "właściwego ustawienia" stopy, podobnego do tego jak w bucie (choć niestety na pewno nadal to nie jest to samo) - generalnie im twardsze podłoże tym mniejsza szansa, że będziesz z pełnym impetem spadał na piętę nawet jeśli tak normalnie biegasz - a sklepowa analiza - to żadne 15 metrów - kilka metrów, tak jak napisała B7B - nawet nie osiągasz normalnej biegowej prędkości i do tego musisz trafić w ten FootScan co dodatkowo zaburza wskazanie.

Co do zastosowania bieżni czy innych gadżetów - powinniśmy sie popytać tych co badają ale gdybyśmy zadali pytanie naprzykład na Podiatry Arena (międzynarodowe forum podiatrów) to tak każdy nam powie, że dobre oko wystarczy.

Żałuję Andrzej, że nie ma Cię w Polsce to może byś tutaj na Adidasa trochę tupnął i od razu pojawiła by sie pełna kolekcja (no, że człowiek z Centrali przyjechał ;) .

Jedyną różnicą jaką w tym roku zauważyłem to to, że Adidas wynajął jakąś agencje PR do komunikowania o tym, że coś robi w zakresie biegania.
To może pierwszy krok do rzeczywistych działań.
runner1000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę, że wiekszość z Was ma mgliste pojęcię o biomechanice, czy anatomii układu ruchu, w tym przypadku stopy :echech:
Komentarze do sposobów analizy biomechanicznej stopy, które opierają się tylko na ocenie wizualnej, są śmieszne. Choć jak się nie zna faktów, to można sobie wymyślić bajkę...
runner1000
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pomyśl logicznie Fredzio...

Jeżeli Twoja bosa stopa podczas badania zaczyna się "przyzwyczajać", to czy to jest pozytywne zjawisko?
A jeżeli już w ogóle mowa o bieżni, to jak zarejestrujesz zachowanie stopy? Kamerą, która nie odczyta jej spodu- sił nacisku, kształtu i wad stopy, tempa przetaczania?
Byłem na badaniu footscan w ZT i uważam, że jest to najlepsze badanie obecnie proponowane biegaczom- amatorom w Polsce.
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam na forum. Bardzo cenna uwaga kolego... moze znalazl bys chwile czasu i nas tu wszystkich oswiecil w kwestii biomechaniki i anatomii ruchu. Serio, bede wdzieczny.... byc moze cos sie dowiem nowego.

FREDZIO...
co do pierwszego... rozumiem twoj punkt widzenia, ze biegnac po twardej powierzchni miesnie w wiekszym stopniu amortyzuja ladowanie ale jesli nie zmienisz sposobu ladowania z piety na srodstopie na przyklad, czyli jesli nie bedziesz biegl zbyt szybko to moim zdaniem mozna odczytac poprawnie sposob przetoczenia.
A tak przy okazji wpadlem na pomysl rozwiazania. Jesli moznaby biec po miekkim tartanie i mata tez bylaby miekka wowczas problem nie istanieje. Footscan 2?
Pronacja czy supinacja to charakterystyka ruchu stopy, to ona powinna byc badana a nie obuwie. Te mozna badac na biezni automatycznej dopiero na koncu aby upewnic sie ze model zostal dobrze dobrany.

to tyle... fajny temat. :oczko:
PROJEKTANT OBUWIA

- ASICS 1090
airda

Nieprzeczytany post

Poszlam i ja na badanie stopek. Okolicznosci badania sa malo komfortowe i takze mialam klopot z trafieniem, zwl. lewa stopa (jestem typowym prawostopowcem). Ostatecznie wyszla mi nadmierna pronacja (na co wskazywala podeszwa w moich adidasach). Okazalo sie, ze biegam w w zasadzie odpowiednich butach - adistarach control. I ze malego platfuska mam, wiec wkladki albo promoderator lub formotion. Wlasnie jestem przed kupnem drugiej pary butow, wiec badanie sie przydalo. Oczywiscie druga para to takze bedzie adidas. Kocham moje controle :)
Aha, nie bylo kolejki a na obsluge nie musialam czekac ani jej szukac. Bylam wczoraj kolo 16.30.
Awatar użytkownika
Kazig
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miałem się tam wybrać, więc dziękuje za artykuł. I pytanie czy ten Footscan to tylko na Polskę akcja, czy np. wyskakują z taką mateczką w krajach bardziej biegowo ucywilizowanych, no USA? Powtarzam nie byłem, ale dla mnie to śmiechu warte. Dlaczego nie można po tym w butach biec? Można by przybiec do sklepu w trakcie treningu, gdzie biomechanika kroku jest już ustabilizowana..
Awatar użytkownika
bartie
Ekspert/Buty
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co by zamknąć temat ... byłem w ostatni weekend w Berlinie, gdzie po pierwsze przebiegłem maraton, a po drugie miałem kilka spotkań służbowych. Między innymi z człowiekiem, który wymyślił system Footscan. Po naszej wymianie postów na forum postanowiłem dopytać go o ten sprzęt dokładniej... i oto co się dowiedziałem:

po pierwsze - minimum to te 15 metrów o którym mówiłem, krótszy dystans nie ma sensu bo rozpędzając się biegniemy na śródstopiu.

po drugie - on sprzedaje footscany z dodatkową parometrową matą z pianki EVA po której się biegnie dobiegając do tej właściwej maty dokonującej pomiaru. Zgodził się, że biegnąc po twardej nawierzchni wynik może być niewiarygodny. To, że adidas tego nie stosuje uważa za grzech karygodny ;)

po trzecie - dokonując pomiarów sportowców jempi sprawdza najpierw footscanem ruch samej stopy, określając pronację itd. Potem robi to samo w starych butach, a na końcu w nowych które zostały na podstawie pierwszych pomiarów dobrane.

Tak on do tego podchodzi i w ten sposób to powinno być tak na prawdę przeprowadzane. adidas, i to nie tylko adidas Polska bo na targach w Berlinie też tak było, olewa sprawę krótko mówiąc i przeprowadza te badania nierzetelnie. Stąd wątpliwości Fredzia dotyczące tej metody... które w sumie podzielam.

Szkoda po prostu.
PROJEKTANT OBUWIA

- ASICS 1090
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Bartie - no właśnie, ten gość odniósł się przecież dokładnie do moich zarzutów i pokazuje jak on sobie z tym radzi, choćby zmiękczając podłoże przed skanerem.

A runner1000 nas nie oświeci :), bo.......wg mnie on nie rozumie co bada, został pośpiesznie przez kogoś nauczony i teraz on to badanie klepie już od kilku lat i wygląda ono tak jak wygląda - w Berlinie sam koleś od FootScana Ci o tym powiedział.
Dlatego to Warszawskie badanie to jest porażka, wierzę, że projektant jest w stanie osiągnąć lepszy rezultat.

runner - nie obrażaj się, to nie jest Twoja wina ale Twojej firmy.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ