Mam pytanie czy ktoś używa pulsometru suunto t4 lub innych modeli ?
Jestem ciekaw jakie macie wrażenia, jak wam się współpracuje z trenerem suunto i jak to wpływa na trening .

T6 nie posiada funkcji Suunto coach ...FREDZIO pisze:Działa chyba ok, toten sam co w Forerunerze 50.
Wg mnie niezwykle wazne jest to co napisałeś w punkcie
1: Czas potrzebny na regenerację
To jest wg mnie najważniejszy element - jeśłi jest rzeczywiście dobrze (nie wiem jak) liczony to czapka z głowy dla Suunto.
Można wtedy zrobić zupełnie dowolny trening a on powie Ci co dalej.
Polar mając ten Overtraining test też ma pewne elementy takiej oceny ale wykonanie testu jest troche upierdliwe.
Chyba zakupimy dla Redakcji t6 i cos napiszemy.
T6 posiada w zestawie oprogramowanie i kabel do łączenia się z PC , myślę, że na płycie pod nazwą Training manager znajduje się coś podobnego do Suunto Coach jednak ... t4 posiada taie oprogramowanie w zegarku i nie ma konieczności łącznenia się z Pc .FREDZIO pisze:t6 nie posiada? Myslałem że posiada wszystko co tylko do tej pory Sunnto wymyśliło.
T6 to prawdziwe laboratorium treningowe, super jest miećmożliwość zbadania wszystkiego we weszystkim analizy i porównania to coś ekscytująceo ale :PiotrekMarysin pisze:Wygląda, że jednak T6 ma wszystko to co T4 oprócz Suunto coach (czyli również TE w czasie rzeczywistym jak wynika z opisu), a dodatkowo wysokościomierz (możliwość zgrania profilu na PC), nagrywanie całego cyklu uderzeń serca (R-R do 100 000 uderzeń), 2 razy więcej okrążeń (lap), HR i prędkość zgrywane na komputer są w formie ciągłej a w T4 tylko dla okrążeń, no i to co wydaje się bardzo ciekawe szczegółowa analiza 7 parametrów ciała na komputerze (EPOC, puls, częstość oddechu, objętość wentylacji płucnej, zużycie tlenu, zużycie energii i poziom wytrenowania).
O ile dobrze zrozumiałem to EPOC służy do analizy osiągniętych efektów treningowych na PC, natomiast TE (z autopsji) to wynik który pokazywany jest na monitorze zegarka podczas trwającej sesji treningowej oraz czas wymagany do następnego poziomu TEFREDZIO pisze:Dla mnie najciekawsze są dwie sprawy:
EPOC i Training Effect - czy to rzeczywiście jest przydatne i nie "myli" się.
Zgłosił się do nas tester Suunto- coś się załatwi.