Bieg szybkościowy

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
>BK<
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, biegam już rok i mam pewien problem z szybkością. Mam wytrzymałość ale jestem wolny mimo że już biegam jakiś czas. Na 200m mam tylko 30.00 gdyż mój czas na 100 to 15 sek ;/. Biegnę ciągle maksem ale nie męczę się bo to jest i tak za wolno. Proszę doradzie mi jak mogę zwiększyć swą szybkość... (rozmawiałem o tym z trenerem ale coś nie ma ochoty pomóc mi... ) Jeszcze raz proszę o pomoc...
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

No to może trzeba zmienić trenera?

Szybkość trudno trenować bazując na poradach z forum. W uproszczeniu - wymaga to sporej, specjalistycznej pracy, z opierającej się na ćwiczeniach siłowych (w tym zwłaszcza siła dynamiczna), szybkościowych, skocznościowych.
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Zacznij wykonywać siłę biegową tj. wieloskoki, skipy, podskoki, możesz porobić także krótkie podbiegi, zakończ to zawsze krótkimi rytmami 30-50m bardzo szybko. Powinno coś się ruszyć ale nie od razu potrzeba trochę czasu aż organizm się przestawi.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A ja kolego BK zadam pytanie pomocnicze czy ty chcesz mieć szybkośc jako biegacz długodystansowy to znaczy potrafić np. wygrać finisz biegu na 10 km

czy ty jestes sprinterem i startujesz w biegach na 100 i 200 metrów

a to są już dwie rózne sprawy

i jeden kolega zforum ci opowiedział w pierwszym warinacie

a koleząnka odpowiedziała w drugim

wiec napisz dokładnie oco ci chodzi

Tompoz
Tompoz
szefo141
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

wedlug mnie do kazdego dystansu jest potrzebna szyvkosc nawet do maratonu:) ja poprawilem szybkosc przez treningi na silowni byly to przerozne przysiady chopy wstepowania ze sztanga na duzych ciezarach a takze rozne tempa 100,150,200 biegane na maksa na dlugich przerwach
tomasz

Nieprzeczytany post

To zależy co rozumiemy pod pojęciem "szybkość".
Awatar użytkownika
Dreamer
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Still RuNNer pisze:Zacznij wykonywać siłę biegową tj. wieloskoki, skipy, podskoki, możesz porobić także krótkie podbiegi, zakończ to zawsze krótkimi rytmami 30-50m bardzo szybko. Powinno coś się ruszyć ale nie od razu potrzeba trochę czasu aż organizm się przestawi.
Zgadzam sie! Dodalbym jedynie zabawe na plotkach do tego.
"The more I run, the more I want to run, and the more I live a life conditioned and influenced and fashioned by my running. And the more I run, the more certain I am that I am heading for my real goal: to become the person I am."
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ