4energy półmaraton 2008

Informacje o nowych biegach, wrażenia, przemyślenia, poszukiwanie towarzystwa i inne startowe duperele.
arosa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nagor nie do końca. Zapytaj chłopaka z sklepbiegacz ile sprzedał butów zawodowcom, a ile amatorom? W marketingu każde działanie ukierunkowane jest na konkretną grupę odbiorców-nabywców. Na kogo jest ukierunkowany portal Bieganie.pl ? Dla kogo władze miasta zamkną główną arterię komunikacyjną, dla pięknej czarnej gazeli czy hordy tupaczy-wyborców?
PKO
prz3m3k
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

arosa pisze:Dla kogo władze miasta zamkną główną arterię komunikacyjną, dla pięknej czarnej gazeli czy hordy tupaczy-wyborców?
Nie zgodzę się z Tobą w tej kwestii. :nienie:
Niebiegających jest zdecydowana większość, niestety :-(. Na pewno w ten sposób miasto nie zdobędzie serc większej części wyborców. Pomijam fakt, że z Katowic to może będzie startowało 100 osób - obym się mylił!
[url=http://runmania.com/rlog/?u=prz3m3k][img]http://runmania.com/f/95860032d3b29879c0c637b0f21adf98.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Arosa, ale budowa marki a sprzedaż czegokolwiek to dwa zupełnie inne działania marketingowe. Poza tym sponsorom zależy na dostępie do szerokiego grona odbiorców - nie do 100 czy 1000 uczestników biegu, ale np. do miliona czytelników gazet i portali... Taki sklep dla biegacza nie sponsoruje imprez, tylko sprzedaje w namiocie buty.

W związku z tym, chociaż istnieją duże prestiżowe biegi skierowane tylko do zawodowców, np. Złota Mila w Sopocie czy Bieg Św. Dominika w Gdańsku, nie ma głośnych, prestiżowych i dużych imprez tylko dla amatorów, a te, które są, to biegi koleżeńskie, rozgrywane na ogół w lesie.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Arosa, ale budowa marki a sprzedaż czegokolwiek to dwa zupełnie inne działania marketingowe. Poza tym sponsorom zależy na dostępie do szerokiego grona odbiorców - nie do 100 czy 1000 uczestników biegu, ale np. do miliona czytelników gazet i portali... Taki sklep dla biegacza nie sponsoruje imprez, tylko sprzedaje w namiocie buty.

W związku z tym, chociaż istnieją duże prestiżowe biegi skierowane tylko do zawodowców, np. Złota Mila w Sopocie czy Bieg Św. Dominika w Gdańsku, nie ma głośnych, prestiżowych i dużych imprez tylko dla amatorów, a te, które są, to biegi koleżeńskie, rozgrywane na ogół w lesie.
Ciekawa rozwinęła się dyskusja - wtrącę więc "trzy gorsze".
Nagor napisał o prestiżowych zawodach dla zawodowców wymieniając ciekawe zawody jednak mam duże wątpliwości do do ich "zawodowego" prestiżu. Polskie bieganie zawodowe jest samo w sobie mało prestiżowe (nie chcę tu obrażać zawodników ale niestety krajowa czołówka na tle Europy wypada bardzo słabo) jak organizowane u nas zawody. Wystarczy spojrzeć na listy startowe, osiągane wyniki - nie mamy czym się chwalić.
Głośne, prestiżowe i duże imprezy dla amatorów? Nie jako organizator, ale jako maratończyk śmiało mogę powiedzieć, że maratony w Poznaniu, Warszawie czy Krakowie nie odbiega wiele organizacyjnie od takich biegów jak maraton w Rzymie, Mediolanie, Atenach, Monaco, Lisbonie itd.
Czy półmaraton 4energy, ze swoją 3-letnią historią stanie się głośną, prestiżową i dużą imprezą dla amatorów - czas pokaże. Na pewno mogę powiedzieć, że staramy się by nasz bieg taki właśnie był.
slowik93
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich uczestników forum!
Mam piętnaście lat i chciałbym wystartować w katowickim półmaratonie. Trenowałem ponad rok do niego i jestem w stanie pokonać ten dystans. W regulaminie jest napisane, że można startować od 16-tego roku życia. Czy jest jakaś szansa aby dopuścili mnie do biegu? Proszę o odpowiedź.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

4eng - mimo wszystko do tej pory 4 energy było imprezą prowincjonalną, jeśli porównać do takiego Biegu Dominika czy Złotej Mili. Tam biegają najlepsi Polacy, do tego zawsze kilku średniaków z Europy. Tymczasem, gdy zerkam na wyniki 4energy, to jest tam Kenijczyk od Niebudka, potem długo, długo nic i... amatorzy.

Czy chcecie to zmienić i pójść w kierunku mocnego biegu, na co wskazywałaby chęć zaproszenia Pauli czy nic nie zmieniać i starać się przyciągnąć więcej amatorów?
arosa
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja osobiście uważam, że półmaraton (w przyszłości maraton) powinien być biegiem masowym.
Wydaje mi się ,że gwiazdy biegania są tylko gwiazdami dla środowiska biegaczy i wydawanie na nich pieniędzy jest niepotrzebne.
Gdyby w takim biegu wziął udział Marek Kondrat to dla ING mogło by być to przedsięwzięcie atrakcyjne marketingowo.
Czyli gwiazda tak ale z innej bajki, taka z którą może się zmierzyć, pobiec obok niego amator (np. Kołodko, Balcerowicz itp)
O ile wiem gwiazdą Karorżnika był gen.Polko.
To tylko mój głos w dyskusji.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:4eng - mimo wszystko do tej pory 4 energy było imprezą prowincjonalną, jeśli porównać do takiego Biegu Dominika czy Złotej Mili. Tam biegają najlepsi Polacy, do tego zawsze kilku średniaków z Europy. Tymczasem, gdy zerkam na wyniki 4energy, to jest tam Kenijczyk od Niebudka, potem długo, długo nic i... amatorzy.

Czy chcecie to zmienić i pójść w kierunku mocnego biegu, na co wskazywałaby chęć zaproszenia Pauli czy nic nie zmieniać i starać się przyciągnąć więcej amatorów?
Półmaraton 4energy to jak na nasze, krajowe warunki impreza masowa i taką właśnie tworzymy.
Nie uważam za słuszne porównywać naszej imprezy do Biegu Dominika czy Złotej Mili. Bieg w Katowicach jest nastawiony na masowego biegacza a nie na (i tu mam nadzieję, że nasi najlepsi zawodnicy sie na mnie nie obrażą) krajowych, zawodowych biegaczy których poziom sportowy jest bardzo niski (patrz. wyniki maratonu w Pekinie).
Temat imprezy dla zawodowców pojawia sie ostatnio przy takich zawodach jak mistrzostwa Polski w maratonie - Dębno, czy półmaratonie - Piła. Ilu zawodowych biegaczy startuje w mistrzostwach kraju? Odpowiadam- kilku.

Nie rozwodząc się bo temat jest ambitny i dyskusja może przybrać akademicki wymiar - cieszmy się, że imprezy w Polsce się rozwijają, że nie mamy się czego (organizacyjnie) wstydzić. Pozostaje zaszczepić modę na bieganie, pokazać ludziom jaką frajdę niesie ta forma ruchu i imprezy staną się na prawde masowe - czego sobie i innym krajowym biegom życzę.

Na razie:
W sobotę przeprowadzony został nowy atest trasy - zmiany może niewielkie ale na stronie biegu jest już zaktualizowana, poglądowa mapka trasy biegu.

Dla ubiegłorocznych biegaczy informacja:
Startujemy w przeciwnym niż w zeszłym roku kierunku, tj. w stronę skrzyżowania z ul. Misjonarzy Oblatów. Na skrzyżowaniu nawrót i zbieg w kierunku ronda zachodnią jezdnią Al. Korfantego. Dalej prosto Al. Korfantego i ul. Pocztową do ul. Kościuszki.
Ta drobna zmiana da nam komfort biegania po szerokiej Alei Korfantego.
Mario1x
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam
Mam takie pytanie wypełniłem zgłoszenie do tego biegu ale dalej nie ma mnie na liście i czy w takim razie będe dopiero na niej po wpłaceniu opłaty startowej?
Czy musze jeszcze raz wypełnić bo wkradł się jakiś błąd?
Blady
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Chyba błąd , ja zapisałem się dzisiaj i jestem na liście startowej.
Półmaraton 4energy Katowice 21.09.08 - 02h00'56"
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tak, chwilowo mieliśmy problemy z prawidłowo działająca rejestracją ale już został naprawiony. W przypadku jakichkolwiek problemów prosimy o kontakt droga mail'ową.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Wobec licznych zapytań o zawartość pakietu startowego, każdy uczestnik otrzymuje:
- torbę-plecaczek;
- pamiątkową koszulkę półmaratonu 4energy wykonaną z materiału technicznego, znakomicie odprowadzającą wilgoć na zewnątrz zapewniającą komfort cieplny;
- numer startowy i komplet agrafek;
- na trasie biegu napój izotoniczny, wodę źródlaną i energetyczny poczęstunek;
- bon na ciepły posiłek.

Osoby które ukończą bieg otrzymają:
- pamiątkowy medal wybity specjalnie na tę okazję;
- napój izotoniczny Gatorade.

Dodatkowo każdy uczestnik naszej imprezy otrzyma:
- hustę tubularną typu Buff (hustę 4energy)
- opaskę/frotkę marki Puma

Każdy startujący ma szansę otrzymać jedną z 150 bluz biegowych przygotowanych specjalnie na tę okazję, wykonanych z technicznego materiału (otrzyma co 10-ty startujący). Wszystkie osoby, które ukończą bieg wezmą udział w losowaniu kilku atrakcyjnych nagród wśród których są m.in. 42” telewizor LCD, 19” monitory LCD, aparaty fotograficzne itd.

Przypominamy, że pakiet startowy otrzymuje każdy zawodnik startujący w półmaratonie, biegu na dystansie 7 kilometrów i w rajdzie Nordic Walking.
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Z uwagi na bardzo duże zainteresowanie naszą imprezą zdecydowaliśmy się na przedłużenie terminu wpłaty podstawowej opłaty startowej 35,- zł do dnia 10 września br.
Zmniejszona została również opłata startowa dokonywana w biurze zawodów z 70 na 60 zł.
Terminy pozostałych wpłat nie ulegają zmianie.
Blady
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W kwesti technicznej, jesli zaplacilem wpisowe przez internet i nie mam "papierka", a wplata doszla bo otrzymalem wybrany numer startowy to czy odbiore pakiet startowy tylko z dowodem?
Półmaraton 4energy Katowice 21.09.08 - 02h00'56"
4eng
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Blady pisze:W kwesti technicznej, jesli zaplacilem wpisowe przez internet i nie mam "papierka", a wplata doszla bo otrzymalem wybrany numer startowy to czy odbiore pakiet startowy tylko z dowodem?
Tak, zapraszamy do biura zawodów - dokument potwierdzający wpłatę nie jest konieczny.

P.S.
zapis regulaminu o dokumencie potwierdzającym wpłatę (może być wydruk z systemu bankowości elektronicznej) jest tylko dodatkowym "zabezpieczeniem" gdyby .... no właśnie, w ciągu trzech edycji imprezy nie było żadnych "gdyby" :-) bo jednak wpłacane pieniądze szybciej lub wolniej ale w końcu docierają.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ