Witam, biegam rekreacyjnie po 10km 3 x w tygodniu. Od jakiegoś czasu mam wrażenie że biega mi się "ciężej" - bardziej czuję kolana i stopy.
Zastanawiam się czy przyczyną jest moje zmęczenie czy może buty się zużyły, nie jestem pewien (mam je około 1,5 roku, kalenji). Buty nie są popękane.
Jest może jakiś sposób sprawdzenia czy but jest ok (nie pamiętam już jak mi sie kiedys biegało w nich jak były nowe a nie chcę kupować nowych jeśli buty są ok) ?
Kiedy zmienić buty ?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
- denver
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No tak, piszą jak dbać o buty i to jest dobre. Co do sprawdzenia jest tylko jedna rada: spróbować je zgiąć w przeciwnym kierunku. Czy to jedyny test na jakość amortyzacji starego buta? Kiedy Wy zmieniacie buty? Jak stuknie 1000 km?
Właśnie się zastanawiam, czy moje Asicsy po powrocie z Chorwacji różnią się czymś od trampków.
Właśnie się zastanawiam, czy moje Asicsy po powrocie z Chorwacji różnią się czymś od trampków.
-
- Zaprawiony W Bojach
moje mają na liczniku ponad 1100 ale to jeszcze nie czas na wymianę, choć rozglądam się za nowymi. Fakt, to już nie ten komfort co 5 miesięcy temu, bo już nieco "siadły", widoczne są oznaki zużycia, ale biegać się da. Daję im jeszcze 1,5 mies. (czyli jakieś 500 km). Bądźmy szczerzy, nie tylko o zdrowie chodzi. Nie każdy może sobie pozwolić na 4 pary butów w roku.
-
- Zaprawiony W Bojach
tak optymalnie to jest 1000-1500 km ale to zależy od kilku czynników tzn.
po czym biegasz , rodzaj podłoża , bo jak po lesie to się tak amortyzacja nie zbija , czy po asfalcie bo tam jest hard core
ile ważysz , im więcej tym częściej wymieniaj
od rodzajów butów, jak są tylko amortyzowane pianką i to zwykłą EVA to po 3 miesiącach są do bani ,jak pianką prasowaną -tłoczoną to po 500km , jak mają system amortyzacyjny to możesz śmigać i nawet 1500
jak jesteś lekki i masz dobrze amortyzowane buty i głównie w lesie po miękkim śmigasz to 1500 zrobisz , chyba , że w trudnych warunkach biegasz - błoto , kałuże , itd.
tutaj żelaznej reguły nie ma co może Nagór jako nadworny tester , kiler butów potwierdzić
po czym biegasz , rodzaj podłoża , bo jak po lesie to się tak amortyzacja nie zbija , czy po asfalcie bo tam jest hard core
ile ważysz , im więcej tym częściej wymieniaj
od rodzajów butów, jak są tylko amortyzowane pianką i to zwykłą EVA to po 3 miesiącach są do bani ,jak pianką prasowaną -tłoczoną to po 500km , jak mają system amortyzacyjny to możesz śmigać i nawet 1500
jak jesteś lekki i masz dobrze amortyzowane buty i głównie w lesie po miękkim śmigasz to 1500 zrobisz , chyba , że w trudnych warunkach biegasz - błoto , kałuże , itd.
tutaj żelaznej reguły nie ma co może Nagór jako nadworny tester , kiler butów potwierdzić
Tomek