Za duzo nie zdrowo?
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
Mam 16 lat. Zaczalem dzis biegac i tu jest moje pytanie do was... Czy nie powinienem tak odrazu przemeczac organizmu? Poniewaz hmm... dzisiaj biegalem okolo 30-40' dosyc wolnym truchtem bez rzadnej wody itp. Po tym truchcie odpoczelem ze znajomym i biegalismy pare biegow po 100-200m sprintem. Kiedy wrocilem do domu naprawde paskudnie sie czulem brzuch mnie bolal itp. Uda mam wykonczone i obolale ale bardziej martwie sie o te bule brzucha czy jakies zawroty glowy. Czy to przez to ze przez caly bieg nic a nic nie pilem? Czy podczas biegania powinieniem pic dosyc duzo wody? I wlasnie chcialbym tak ostro dosyc zaczac czy to mi jakos powazniej nie zaszkodzi ze zamiast biegac po 15-20' dziennie na poczatek to biegam 30-40'? Biegam ogolnie po to zeby poprawic swoja kondycje i przy okazji zgubic troche tluszczyku :_)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Mam 16 lat. Zaczalem dzis biegac i tu jest moje pytanie do was... Czy nie powinienem tak odrazu przemeczac organizmu? Poniewaz hmm... dzisiaj biegalem okolo 30-40' dosyc wolnym truchtem bez rzadnej wody itp. Po tym truchcie odpoczelem ze znajomym i biegalismy pare biegow po 100-200m sprintem. Kiedy wrocilem do domu naprawde paskudnie sie czulem brzuch mnie bolal itp. Uda mam wykonczone i obolale ale bardziej martwie sie o te bule brzucha czy jakies zawroty glowy. Czy to przez to ze przez caly bieg nic a nic nie pilem? Czy podczas biegania powinieniem pic dosyc duzo wody? I wlasnie chcialbym tak ostro dosyc zaczac czy to mi jakos powazniej nie zaszkodzi ze zamiast biegac po 15-20' dziennie na poczatek to biegam 30-40'? Biegam ogolnie po to zeby poprawic swoja kondycje i przy okazji zgubic troche tluszczyku :_)
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Proponuje zaczac od planow treningowych
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
-
- Rozgrzewający Się
ogolnie nie chce kombinowac i mam taki plan ze tak z 4-5 razy w tygodniu bede biegl koleczko po obwodnicy no i to jest tak z 25'. I tak codziennie i jak zacznie mi to juz gladko wychodzic bez rzadnych takich wykonczen niezlych to zaczne robic dwa kolecza. Tylko teraz wezme ze soba wode. Oczywiscie po jednym kolko krotka przerwa i lece drugie. Czy takie cos by przeszlo? Biegam po asfalcie. Aha i dzis wstalem rano to bola mnie dosyc ostro nogi i troche brzuch. Czy zaleca mi sie nie biec z takim czyms? Czy moge dzis rowniez wystartowac jedno koleczko? :P
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Wyga
- Kontakt:
Między uszami ukryta jest galaretka. Niby wodnista breja, ale czasami się przydaje.
Zatem kombinuj zanim nabawisz się jakiejś kontuzji. Może zacznij od wysłuchania rady kolegi Michała.

Pozdrawiam
PiotrP
PiotrP
-
- Rozgrzewający Się
Mam uzyc juz gotowych planow treningowych? Czy sam sobie ulozyc. Bo patrzylem plany treningowe dla poczatkujacych to sie biega tak po 15-20' ja bede biegal po 20-25' i potem dodam koleczka zeby bylo jak w pozniejszych tygodniach. Bedzie dosyc podobnie do planu treningowego i na dodatek wygodnie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Musisz ocenic który z Planów jest do Ciebie dobrze dostosowany.
Te sprinty na maksa mogły mieć taki negatywny wpływ bo na pewno nie wolny trucht.
Te sprinty na maksa mogły mieć taki negatywny wpływ bo na pewno nie wolny trucht.
-
- Rozgrzewający Się
No ja uwazam ze ten moj plan jest dla mnie dobry. Tylko teraz ogolnie mam obolale i zmeczone nogi szczegolnie uda. Czy powinieniem przeczekac az to minie czy moge z tym biegac?
Aha no i chyba napewno przez te sprinty mi tak bylo niedobrze bo po truchtach tylko bylem zmeczony. Te sprinty to taka zabawa byla z kumplem nie bede tego robil juz narazie :}
Aha no i chyba napewno przez te sprinty mi tak bylo niedobrze bo po truchtach tylko bylem zmeczony. Te sprinty to taka zabawa byla z kumplem nie bede tego robil juz narazie :}
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Przyzwyczaj sie ze nogi od czasu do czasu beda bolec.
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl