Pekin 2008

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

A jeszcze dzisiaj z Nagorem o nim dyskutowaliśmy i Nagor w niego wierzył.

Czytaliście jak sie lud pastwi nad Jelonem ?
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Fist pisze:Rupp zawiódł

chłopak w ogóle sie nie poprawia
Ja bym był daleki od tego typu stwierdzeń. Chłopak ma 22 lata i dwukrotnie łapie się na dużej imprezie w czołówce - raz 10, raz 13 miejsce. W obu przypadkach jest najlepszym białym na tym dystansie. W Pekinie biegnie raptem 3 sekundy wolniej od życiówki, na dystansie, na którym rozwój trwa wiele lat.

Do tego, z tego co się orientuję, Salazar szykuje Ruppa docelowo do maratonu. Nie ma się co oszukiwać - 10000m jest w tej chwili na tak niebotycznym poziomie, że nie mają czego tam szukać nawet Kenijczycy, o białych nie wspominając. Etiopia jest w tej chwili zupełnie z innej ligi, to samo jest na 5000m kobiet - najlepsze Etiopki zostawiają praktycznie całą światową czołówkę 30s z tyłu. U mężczyzn na 10km w tej chwili nikt nie ma szans na dorównanie Bekele - najlepsi na świecie Kenijczycy tracą do niego 30-40 sekund, facet jest nie do ogrania ani w szybkim, ani w wolnym tempie.

Z tego, co czytam, Bekele to połączenie niesamowitego talentu, urodzenia się w odpowiednim miejscu na świecie, znakomitego systemu szkolenia i profesjonalizmu zawodnika (czego brakuje często Kenijczykom).

A czy Rupp zawiódł? Liczyłem, że będzie w stanie pobiec wynik w granicach 27:15, co byłoby fenomenalne, bo kilku wyjątków chyba nikt biały nigdy tak szybko nie biegał. Galen pobiegł wolniej, ale nadal jest najszybszym białym na świecie, a wynik znakomity. Człowiek nie jest maszyną, nie wiadomo, co zadecydowało o takim, a nie innym rezultacie. Być może na tym dystansie nie ma dużo większych możliwości - jego życiówka na 5000m to ok 13:30,49 w porównaniu do 12:37 Bekele.

Dla ciekawości, najszybsi biali na 10000m w historii:

1. Arturo Barrios (Meksyk) - 27.08,23 (1989)
2. Antonio Pinto (Portugalia) - 27.12,47 (1999)
3. Fernando Memede (Portugalia) - 27,13,21 (1984)
4. Fabian Roncero (Hiszpania) - 27.14,44 (1998)
5. Salvatore Antibo (Włochy) - 27.16,50 (1989)
Ostatnio zmieniony 18 sie 2008, 10:31 przez Nagor, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

O Jelonie nie czytałem, na chodzie się nie znam, ale wiem, że warto poznęcać się nad kim innym. Czytaliście wypowiedzi florecistek o ich związku? Dziś dowiedziałem się, że w Pekinie jeden z działaczy miał załatwić trenerowi Gajdusowi akredytację, żeby mógł pojawić się na trasie maratonu olimpijskiego. Niestety, zapomniał, nasze dziewczyny biegły bez wsparcia trenera i bez własnych odżywek, a działacz działał tak skutecznie, że znaleziono go nad ranem w pozycji embrionalnej, gdy spał na trawniku przed polskim budynkiem. Na szczęście podobno jutro ma karnie wracać do Polski. Ale bez swoich imprezowych towarzyszy, wśród których byli również ci najwyżsi rangą.

O tym Jelon mógłby nam opowiedzieć. Zresztą będę próbował dowiedzieć się na ten temat czegoś więcej, bo takie pijaństwa dzielnych "działaczy" to norma na tych wyjazdach. I to jest dopiero news, co? Nie wiem, kto toleruje takie pijackie świnie w PZLA.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za ostro to zabrzmiało, mam ogromną wiare w chłopaka i życze mu jak najlepiej. Bardzo chciałem zeby wszedł do pierewszej 6.
27.15-27.20 faktycznie byloby rerwelacyjne, ale dla 22 latka bieganie 27.30 na waznej imprezie to wielka klasa

PS. moglbys Jelon, napisac swoje miedyczasy z 20km?
Po prostu mnie to ciekawi
Mateusz
Dare for more!
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:O Jelonie nie czytałem, na chodzie się nie znam, ale wiem, że warto poznęcać się nad kim innym. Czytaliście wypowiedzi florecistek o ich związku? Dziś dowiedziałem się, że w Pekinie jeden z działaczy miał załatwić trenerowi Gajdusowi akredytację, żeby mógł pojawić się na trasie maratonu olimpijskiego. Niestety, zapomniał, nasze dziewczyny biegły bez wsparcia trenera i bez własnych odżywek, a działacz działał tak skutecznie, że znaleziono go nad ranem w pozycji embrionalnej, gdy spał na trawniku przed polskim budynkiem. Na szczęście podobno jutro ma karnie wracać do Polski. Ale bez swoich imprezowych towarzyszy, wśród których byli również ci najwyżsi rangą.

O tym Jelon mógłby nam opowiedzieć. Zresztą będę próbował dowiedzieć się na ten temat czegoś więcej, bo takie pijaństwa dzielnych "działaczy" to norma na tych wyjazdach. I to jest dopiero news, co? Nie wiem, kto toleruje takie pijackie świnie w PZLA.
A nie mógł mu ktoś konkretnego kopa w d.... zasadzić ?
dla mnie to skandal !!!!

Natychmiast cała ta banda powinna pojawić się na 1 stronach gazet i mieć wylot ze swoich stołków !!!

Zdjęcia + nazwiska i nie ma cackania. Tak nie może być ! Na takich ludzi mówi się: cham, gbur i prostak !!!
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Arti, mnie to też przeraża. Najgorsze jest jednak to, że nikt nic nie może zrobić, co pokazuje przykład Związku Szermierki czy Piłki Nożnej. Związki sportowe są niezależnymi bytami. Jedyne wyjście to odcięcie ich zupełnie od pieniędzy z ministerstwa i założenie nowego związku, który łatwiej kontrolować. Bo teraz za podawanie takich informacji kłopoty mogą mieć jedynie zawodnicy (np. ja), a nie ci skompromitowani już nie raz działacze.

P.S. Skowronki ćwierkają, że ten działacz jest z Poznania, więc masz blisko, żeby wyrazić swoją negatywną opinię... ; )
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aż się boję pomyśleć, że to ten działacz. Mam nadzieję, że się mylę...a jeśli nie...to mega palę się ze wstydu :(

Jak tak można :(
Awatar użytkownika
Grozza
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 00:44:05
Życiówka w maratonie: 03:45:45

Nieprzeczytany post

Fist pisze:PS. moglbys Jelon, napisac swoje miedyczasy z 20km?
Po prostu mnie to ciekawi
Tutaj są wyniki 20km razem z międzyczasami: http://results.beijing2008.cn/WRM/ENG/I ... #ATM092101
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Arti - niestety ten. :)

Plawgo niestety szósty.
Unnamed
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

tomasz

Nieprzeczytany post

Niczym "humor zaszytów" winno się stworzyć dział "humor onetu".
Jednak co ciekawe, oni czasami błyszczą satyrą.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No, jutro eliminacje naszych 800 metrowców.
Tylko się obawiam, że w TVP nawet tego nie pokażą.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Teoretycznie w rozkładówce jest....obaczymy . 800m jest obecnie medialne więc liczmy ,że będzie w całości nawet eliminacje ;)
tomasz

Nieprzeczytany post

Słyszelicie co w TVP mówili o treningach Marka? :hej:
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post