Jak biec Polmaraton?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pichotnik

Nieprzeczytany post

Witam.
Planuje przebiec polmaraton z czasem okolo 1:40 (to moj pierwszy polmaraton wiec moze byc jeszcze wolniej w sumie).
Jak byscie radzili go biec? Ze stalym tempem (powiedzmy 4:45 min/km), czy najpierw wolniej, a potem przyspieszac? Z tego co wiem to beda zajace na 1:30 i 1:45 - moze z nich korzystac?
PKO
Awatar użytkownika
zeli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

możesz zacząc z zającem na 1:45, bedzie Ci trzymał tempo skoro jesteś niedoświadczony. jeśli uznasz że tempo jest zbyt wolne to po 15km przyspiesz.
kiedy nie daję rady mówię sobie trzeba byc twardym
mbadz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z zajacami ja bym uwazal. Niestety bardzo czesto sie zdarza, ze nie trzymaja tempa, wiec lepiej liczyc na siebie.

Z pewnoscia lepiej zaczac wolniej , a pozniej jak beda sily to przyspieszac. Szczegolnie, ze to Twoj pierwszy polmaraton, wiec nie musisz sie spinac na jakas zyciowke (i tak ja zrobisz:))

Ja w zeszlym roku debiutowalem. Pierwsze 10km bieglem na 1:45, ale ze mialem sily to przyspieszylem i dobieglem w 1:38. To ma tez ta zalete, ze wlasciwie sie tylko wyprzedza na drugiej czesci dystansu , a to jest bardzo mobilizujace
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Polowke na 1.40 mozna biec na predkosci okolo 90% HRmax jezeli oczywiscie jestes dobrze przygotowany i masz pulsometr. Mozesz sprobowac zrobic jakis sprawdzian aby sprawdzic czy rzeczywiscie jesetes przygotowany na 1.45. Np przebiegajac na zawodach 5km lub 10km i z tego oszacowac na ile jestes mniej wiecej w polmaratonie. Jezeli masz pulsometr zrob trening na 2 tyg przed polmaratonem np. 5x2km w tempie okolo 90% Hrmax i zobacz jaka bedziesz mial predkosc na ostatnich 2 odcinkach i z taka mozesz sprobowac biec. Co do rozgrywania polowki to pierwsze 2km mozesz przebiec z predkoscia wolniejsza o okolo 5-10s niz predkosc z ktora planujesz biec. Przy takim dystansie lepiej zaczac za wolno niz za szybko. Szczgolnie u amatorow.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Polowke na 1.40 mozna biec na predkosci okolo 90% HRmax jezeli oczywiscie jestes dobrze przygotowany i masz pulsometr. Mozesz sprobowac zrobic jakis sprawdzian aby sprawdzic czy rzeczywiscie jesetes przygotowany na 1.45. Np przebiegajac na zawodach 5km lub 10km i z tego oszacowac na ile jestes mniej wiecej w polmaratonie. Jezeli masz pulsometr zrob trening na 2 tyg przed polmaratonem np. 5x2km w tempie okolo 90% Hrmax i zobacz jaka bedziesz mial predkosc na ostatnich 2 odcinkach i z taka mozesz sprobowac biec.
generalnie chodzi mi o trening sprawdzający 5x2 km - rozumiem, że przerwy między odcinkami spokojniejszym tempem, coś na pograniczu szybszego truchtu?
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Edda pisze:generalnie chodzi mi o trening sprawdzający 5x2 km - rozumiem, że przerwy między odcinkami spokojniejszym tempem, coś na pograniczu szybszego truchtu?
Edyta, w tego rodzaju treningu przerwy mają być całkiem wolne, czyli wolny, spokojny trucht, tak, żebyś odpoczęła, i myślę, że ze 4 min. takiej przerwy.
tomasz

Nieprzeczytany post

Może zacznij sobie na 85%HRmax i zobaczysz po 10km jak będziesz się z tym czuł, jaki czas itd.
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

beata pisze:Edyta, w tego rodzaju treningu przerwy mają być całkiem wolne, czyli wolny, spokojny trucht, tak, żebyś odpoczęła, i myślę, że ze 4 min. takiej przerwy.
thx Beato.
tomasz pisze:Może zacznij sobie na 85%HRmax i zobaczysz po 10km jak będziesz się z tym czuł, jaki czas itd.
wszyscy użytkownicy forum to faceci? :bleble:

Mimo wszystko thx, wezmę pod rozwagę
Gerard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Witam.
Planuje przebiec polmaraton z czasem okolo 1:40 (to moj pierwszy polmaraton wiec moze byc jeszcze wolniej w sumie).
Pichotnik, ilu Was jest?
Załaczam dwa cytaty, jedno z tego forum, drugie z biegajznami:

pichotnik
Czasami pogadam

Posty: 463 Wysłany: Nie Mar 30, 2008 12:46 Temat postu: Półmaraton Warszawski

Juz po biegu. Bylo niezle. Ale jak spojrzalem na medal w domu to nie wiem czy sie smiac czy plakac. Na medalu jest napisane: "Zlapales GO!" i jest narysowany krolik. No ja nie wiem o co chodzi z tym krolikiem, ale dla mnie to brzmi troche jak jakis francuski 'polish joke'.

pichotnik

Zaprawiony W Bojach

Posty: 522 Wysłany: Czw Maj 01, 2008 10:45 am Temat postu: Zrzucic 30 min w ciagu 5 miesiecy?

Witam,
Nie przebieglem jeszcze maratonu w zyciu, ale na podstawie czasu z polmaratonu i kalkulatorow mam potencjalny czas maratonu 3:27. Czy do konca wrzesnia (w ciagu 5 miesiecy) jestem w stanie dojsc do realnego wyniku ponizej 3 h?

EDIT: Moje plany na starty sa takie, ze przebieglem juz dwa polmaratony, do wrzesnia pewnie przebiegne ich jeszcze z 5-8, w miedzyczasie pewnie jakies dychy, 6 wrzesnia treningowo maraton i 28 wrzesnia maraton w Warszawie.

To jak tam z tym półmaratonem?
:bum: :bum: :bum:
-----------------------------------------------------
Pozdrawiam,
Gerard
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Był jeszcze trzeci Pichotnik, który upierał się, że pobiegnie połówkę w 1.30.
Nie pamiętam tylko, czy drugą, czy pierwszą, ale nie chce mi się szukać odpowiednich cytatów.
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

To się chyba nazywa schizofrenia :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

A Wy macie IP Pichotników?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ