Ruh, do tego, żeby wykorzystywać opcje inne niż "auto" nie potrzeba" tego czegoś.
Wystarczy przeczytać i zrozumieć instrukcję obsługi aparatu. A resztę aparat zrobi za Ciebie.
Dla mnie przykładem ostatnich lat jest fotograficzna kariera Tomasza Gudzowatego.
Ja nie mówią, że on nie ma talentu.
Ale jego przykład pokazuje, jak wszystkie sukcesy we współczesnej fotografii można osiągnąć na skróty.
Przecież to jest gość który dzięki temu, że nie miał żadnych finansowych ograniczeń mógł kupić najlepszy możliwy sprzęt i siedzieć z nim bez ograniczeń na sawannie w oczekiwaniu na przebiegającego geparda.
Zrobić dzikie zwierzę z dużego zbliżenia to jest zawsze samograj.
Wyniki tej afrykańskiej sesji można było potem oglądać na płocie Łazienek. Nie wiem czy innego prywatnego fotografa byłoby stać na zrobienie sobie takiej galerii (zdjęcia o szerokości chyba 1 metr). Wydał album z fotografiami wielkich rozmiarów.
Następnie zrobił koncert ku swojej wielkości

z Patricią Kaas w roli głównej.
To przyniosło efekty - w ciągu dwóch lat został zauważony, dostał nawet nagrody.
Kogo stać na nieograniczony pobyt w miejscu w którym robi się same samograje ?
Dzisiaj klucz do dobrej fotografii to jest:
1. sprzęt full wypas
2. bycie we właściwym czasie, we właściwym miejscu (to oczywiście także zazwyczaj ma związek z pieniędzmi)
Super zdolny, genialny ale biedny fotograf w dzisiejszych czasach ma bardzo trudno.
Z drugiej strony jeśli jest genialny to powinien w siebie wierzyć i zainwestować w dobry sprzęt.