Komentarz do artykułu Baza zawodników. Nowość!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
No to pora, żebyś wypełnił te luki u nas. Zabierzowski to ten od Juantoreny, tak?wojtek pisze:Zajrzalem do Wikipedii i tam straszne luki odnosnie nie tylko polskich zawodnikow ale trenerow z miedzynarodowymi sukcesami ( Kepka , Hausleber , Zabierzowski , Puzio ) .
Zoloze sie ze sami nic nie wiecie na temat nazwisk , ktore podalem .
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No i patrząc na ranking mam pierwszą merytoryczną uwagę którą zaczyna mnie nurtować.
Chodzi o długasów.
3000 m pprz jest jedyną "długasową" konkurencją w której jesteśmy jeszcze jakoś nie tak bardzo daleko wobec światowej czołówki.
Tymczasem - na 5 tys i 10 tys m nasi zawodnicy nie potwierdzają już swojej pozycji (jak rozumiem, to kwestia tego, że 3000 pprz to konkurencja częściowo techniczna).
Ale biegając 3000 m ppr jest dużo łatwiej znaleźć się w rankingu wysoko niż biegając tylko płaskie.
Czyli aktualny ranking jest wg mnie nie fair.
No i wyjścia są dwa:
1. tworzymy dla 3000 pprz osobny ranking usuwając ich z długasów
2. nic nie zmieniamy
Proszę o głosy w dyskusji.
Chodzi o długasów.
3000 m pprz jest jedyną "długasową" konkurencją w której jesteśmy jeszcze jakoś nie tak bardzo daleko wobec światowej czołówki.
Tymczasem - na 5 tys i 10 tys m nasi zawodnicy nie potwierdzają już swojej pozycji (jak rozumiem, to kwestia tego, że 3000 pprz to konkurencja częściowo techniczna).
Ale biegając 3000 m ppr jest dużo łatwiej znaleźć się w rankingu wysoko niż biegając tylko płaskie.
No i wyjścia są dwa:
2. nic nie zmieniamy

- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Tak , Zabierzowski to trener Juantoreny , Kepka m.in. Arturo Barriosa , Hausleber wielu meksykanskich chodziarzy a Puzio zadecydowal aby znicz olimpijski w Meksyku zapalila pierwsza w historii olimpiad kobieta .FREDZIO pisze:No to pora, żebyś wypełnił te luki u nas. Zabierzowski to ten od Juantoreny, tak?wojtek pisze:Zajrzalem do Wikipedii i tam straszne luki odnosnie nie tylko polskich zawodnikow ale trenerow z miedzynarodowymi sukcesami ( Kepka , Hausleber , Zabierzowski , Puzio ) .
Zoloze sie ze sami nic nie wiecie na temat nazwisk , ktore podalem .
To nie koniec listy wybitnych trenerow lekkoatletycznych , pracujacych za granicami kraju .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
po pierwsze -jakie sa kryteria rankingu - gdzie to jest napisne?FREDZIO pisze: .................................
No i wyjścia są dwa:
2. nic nie zmieniamy
po drugie- domyslajac sie ich
nadal nie za bardzo rozumiem dylematu. rzeczywistośc jest taka że bardzo rzadko biega sie 3000m pprz -mało mitingów i mało zawodników sklasyfikowanych - ale po eliminacjach olimpijskich we wszystkich krajach obraz rankingowy powinien byc bardziej odpowiadajacy układowi sił na świecie
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No co Ty opowiadasz? W Polsce głównie biega się 3000 pprz, jak ktos nie biega to w rankingu jest nisko (niżej). I dylemat polega na tym, że relatywna siła naszych przeszkodowców nie przekłąda się na wyniki płaskie - choćby 3tys płaskie. To mnie skłania do przekonania, że to jest inna konkurencja, należąca do innej kategorii. Oczywiście to żadne odkrycie ale myslałem do tej pory, zę da się to razem pokazać - tymczasem widać, że trudno.bebej pisze: po pierwsze -jakie sa kryteria rankingu - gdzie to jest napisne?
po drugie- domyslajac sie ich
nadal nie za bardzo rozumiem dylematu. rzeczywistośc jest taka że bardzo rzadko biega sie 3000m pprz -mało mitingów i mało zawodników sklasyfikowanych - ale po eliminacjach olimpijskich we wszystkich krajach obraz rankingowy powinien byc bardziej odpowiadajacy układowi sił na świecie
Zasady Tworzenia rankingu opisane są w artykule wprowadzającym na stronie głównej.
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Hausleber to trener mojego trenera i trener trenera mojego poprzedniego trenera
Z rankingiem może wyjściem byłaby średnia ważona.
Punkty z 10km miały by wagę 1,
5km powiedzmy 0,95,
a przeszkody 0,85
Z rankingiem może wyjściem byłaby średnia ważona.
Punkty z 10km miały by wagę 1,
5km powiedzmy 0,95,
a przeszkody 0,85
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Nie rozumiem Fist tego co proponuejsz - ale jak rozumiem, chodzi o jakąś uznaniowość.
A ja chcę tego uniknąć.
Zresztą przed chwilą Nagor zwrocił mi uwagę, że u kobiet ta sytuacja jest nawet bardziej transparentna - że zyskują niewspółmiernie zawodniczki biegające przeszkody tymczasem lepsze zawodniczki biegające tylko płaskie są dalej.
Wyjściem jest albo wyrzucenie 3000 pprz do innego rankingu albo dla przeszkód obliczenie wg jakiejś formuły rteoretycznego rekordu świata gdyby konkunercja w tej dyscyplinie była róznie mocna jak w innych.
No bo do tego sie to sprowadza - że przeszkód nie biegaja na świecie takie tłumy jak 5k czy 10k i dlatego dyscyplina jest mniej konkurencyjna, wyniki nie są tam równie wyżyłowane jak na płaskich dystansach.
To samo pewnie można by powiedziec o sprintach na płotkach.
A ja chcę tego uniknąć.
Zresztą przed chwilą Nagor zwrocił mi uwagę, że u kobiet ta sytuacja jest nawet bardziej transparentna - że zyskują niewspółmiernie zawodniczki biegające przeszkody tymczasem lepsze zawodniczki biegające tylko płaskie są dalej.
Wyjściem jest albo wyrzucenie 3000 pprz do innego rankingu albo dla przeszkód obliczenie wg jakiejś formuły rteoretycznego rekordu świata gdyby konkunercja w tej dyscyplinie była róznie mocna jak w innych.
No bo do tego sie to sprowadza - że przeszkód nie biegaja na świecie takie tłumy jak 5k czy 10k i dlatego dyscyplina jest mniej konkurencyjna, wyniki nie są tam równie wyżyłowane jak na płaskich dystansach.
To samo pewnie można by powiedziec o sprintach na płotkach.
- Nagor
- Ekspert/Trener
Ja bym osłabił siłę przeszkód, bo jeśli wyrzucimy je ze wspólnego rankingu, to będą dziury. 5000m czy 10000m jest biegane w Polsce tak rzadko, że mało komu uzbieraja się trzy starty na tych dystansach, liczone do rankingu.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
ale 3000m jest biegane tak czesto jak 3000mprz, jesli nie cześciej- prawda jest taka ze wiekszosc długasów woli zarobic pare groszy na szosie i dlatego rzadko sie sciga na stadionie. Ich wybór.Nagor pisze:Ja bym osłabił siłę przeszkód, bo jeśli wyrzucimy je ze wspólnego rankingu, to będą dziury. 5000m czy 10000m jest biegane w Polsce tak rzadko, że mało komu uzbieraja się trzy starty na tych dystansach, liczone do rankingu.
prawda jest jeszcze jedna duzo łatwiej zrobic minimum na MP na belkach stąd ich popularność, ale wiele mitingów z dystansem 3000m prz to sie nie uswiafdczy w Polsce - wymieńcie 10 z tego sezonu a ja wam wymienie 20 z dystansem 3000m
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No czyli trzeba osłabić 3000 pprz.
Rekord świata powinien być 7:44
To jest wziete z uśrednienia relacji rekordów polski do rekordów świata na 3 i 5 płaskie (akurat u nas to jeden człowiek - Bronek Malinowski).
Taka zmiana spowoduje rozsądne przesunięcia w rankingu, urealnieni siły czołówki.
Pierwsza trójka mężczyzn to by było:
1. Szymkowiak 251 pkt (-10 pkt)
2. Chabowski 249,6 pkt (-7 pkt)
3. Smalec 245,6 pkt (bez zmian)
I chyba nie tylko wg mnie odzwierciedla ona lepiej nasza czołówkę.
Jeszcze dla kobiet podobną operację trzeba zrobić i będzie cool.
Rekord świata powinien być 7:44
To jest wziete z uśrednienia relacji rekordów polski do rekordów świata na 3 i 5 płaskie (akurat u nas to jeden człowiek - Bronek Malinowski).
Taka zmiana spowoduje rozsądne przesunięcia w rankingu, urealnieni siły czołówki.
Pierwsza trójka mężczyzn to by było:
1. Szymkowiak 251 pkt (-10 pkt)
2. Chabowski 249,6 pkt (-7 pkt)
3. Smalec 245,6 pkt (bez zmian)
I chyba nie tylko wg mnie odzwierciedla ona lepiej nasza czołówkę.
Jeszcze dla kobiet podobną operację trzeba zrobić i będzie cool.

- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:

ciekawe kto to zrozumie z kibiców la.
Wasz ranking, Wasze decyzje

- Nagor
- Ekspert/Trener
Bebej, masz rację w skali makro być może, ale w skali mikro, dotyczącej najlepszych zawodników, to jednak częściej biegają oni 3000m z przeszkodami. W tym roku mocne mitingi, klasy MM, z przeszkodami to Liga 2 razy, Bydgoszcz, MP seniorów i młodzieżowców, Kędzierzyn Koźle, być może tak jak w zeszłym roku - Pedros Cup. To tylko te, które od razu przychodzą do głowy. Tymczasem 3000m było tylko na Żylewiczu, będzie też na drugim rzucie ligi.
I do tego dochodzą wyniki zagraniczne: nasi nie biegają za granicą 3000-5000-10000m, bo nie mają tam szans, za to na przeszkodach najlepsi startowali już w Czechach, Niemczech, Rosji czy Belgii.
Podejrzewam, że dużo pracujesz z młodymi zawodnikami, którzy często ganiają 3000m, ale w seniorach to się trochę odwraca, bo klasy, minima itp są tylko na przeszkodach lub na 5000m. Ale klasę M na 5000m robią 0-3 osoby w sezonie, a na przeszkodach - nawet ponad 10. Pierwsza klasa na 5km to kilkanaście osób, na przeszkodach - 20-30 co roku spokojnie.
I do tego dochodzą wyniki zagraniczne: nasi nie biegają za granicą 3000-5000-10000m, bo nie mają tam szans, za to na przeszkodach najlepsi startowali już w Czechach, Niemczech, Rosji czy Belgii.
Podejrzewam, że dużo pracujesz z młodymi zawodnikami, którzy często ganiają 3000m, ale w seniorach to się trochę odwraca, bo klasy, minima itp są tylko na przeszkodach lub na 5000m. Ale klasę M na 5000m robią 0-3 osoby w sezonie, a na przeszkodach - nawet ponad 10. Pierwsza klasa na 5km to kilkanaście osób, na przeszkodach - 20-30 co roku spokojnie.
- Nagor
- Ekspert/Trener
Baza imprez, czyli taka baza w bazie już właściwie jest. Imprezy mają swoją kartę, gdzie jest miejsce na wyniki i galerię. Z tego roku imprezy są wprowadzane na bieżąco, z lat poprzednich - powoli usuwamy luki.Krzychair pisze:Może zróbcie też bazę imprez biegowych w Polsce i na świecie?
Jesli mówisz o kalendarzu - to się zastanawiamy nad czymś takim, żeby mieć wszystkie mitingi zgromadzone, ale to mrówcza praca, nie wiadomo tez, na ile potrzebna, skoro jest baza na pzla.