waga a bieganie po asfalcie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
malcik
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam:D jestem początkującym biegaczem i mam pytanko dotyczące biegania po asfalcie:D czy osoby lżejsze( wazace tak ponad 60 kg:D ) moga biegać po asfalcie bez ryzyka zbytniego obciązenia stawów niż osoby cięższe;D? na razie biegam po leśnych ścieżkach ale chciałem biegac jednego dnia asfaltem a drugiego po leśnych ścieżkach:D i nie wiem czy to będzie dla mnie dobre;D z góry dzieki za odpowiedz;D pozdrawiem wszystkich biegaczy:D
New Balance but biegowy
bleez
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 39:38
Życiówka w maratonie: 3:25:27

Nieprzeczytany post

Ja ważę 72kg przy wzroście 178 i biegałem dotychczas ok. 2/3 tras po asfalcie czego efektem była dość poważna kontuzja. Obecnie drogi twarde to ¼ dystansu. Mam nadzieję, że będzie dobrze. Myślę, że całkowicie unikać asfaltu nie powinniśmy a nawet próbować przyzwyczajać stawy stopniowo do twardszych nawierzchni bo w końcu maratony biega się ulicami.
Marcin-ek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ja biegam tylko po twrdym (głównie asfalt), wage mam niestety duza (narazie) i jak dotad udalo mi sie uniknac kontuzji. Sadze, ze wszystko zalezy od twojego ogolnego przygotowania, stopniowego zwiekszania obciazenia treningowego i oczywiscie odpowiednich butow.
Schudnąć bez wysiłku...się nie da!
rraadd
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

swego czasu biegałem po asfalcie- waga 75 kg przy wzroście 181 cm - wieć nie za duzo ale chudy bardzo tez nie jestem...

no i nabawiłem się kontuzji nerwu strzałkowego- więc nie polecam takich powierzchni ;-) teraz asfalt tylko w razie konieczności- na przykład kiedy chcę przebiec na drugą stronę parku ....
bieganie- to jest to !
minął roczek ;-)
Awatar użytkownika
andrzej332
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Oprócz wagi przy bieganiu po twardym podłożu duże znaczenie ma zarówno obuwie jak też i sama technika biegu.
Dobrze jest także po każdym bieganiu schładzać kompresami COLD/HOT te miejsca (stawy) o które się obawiamy.
Ja biegam w mieście (Warzsawa - Las Bielański) i samo dobiegnięcie ok. 1 km to chodniki, a w lasku scieżki także bywają twarde (w upały czasami asfalt jest bardziej miękki) i wszystkie, jak do tej pory, kontuzje (na szczęście niegroźne) w ten sposób "leczyłem" bez dłuższych przerw w bieganiu.

pzdr
Awatar użytkownika
Enliven
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przede wszystkim zainwestuj w dobre buty.
Bieganie po asfalcie zaczynaj stopniowo, nie kręć na nim od razu wielkich odległości. Jeśli biegasz tylko dla rekreacji i w planie nie masz startów - odpuść sobie asfalt i pozostań w lesie.
~~ Niektóre nałogi czynią silniejszym! RUN! ~~
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

buty to podstawa jezeli chcesz biegac po asfalcie, a muszisz jezeli chcesz biegac na biegach ulicznych.przyzwyczajaj nogi do twardej nawierzchni ale stopniowo.w jakich butach biegasz teraz?
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
Andrzej Szymański
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam pytanie. Czy bieganie (szczególnie po twardym) nie jest szkodliwe dla osób z bolącym kręgosłupem. Nie chciałbym przy okazji biegania zniszczyć sobie kręgosłupa.
andy
malcik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

średniak teraz biegam w Adidas Allegra:D nie wiem nawet czy dobrze wybrałem buty dla siebie bo kompetencja sprzedawców jest 0 ;D oczywiście chciałbym kiedyś pobiec w jakimś biegu;D na pewno wezmę udział w Polska Biega w swoim Miasteczku:D a potem zobaczymy;D a wracając do butów na jaką nawierzchnię są te adidasy allegra;D? pozdro;D
Awatar użytkownika
andrzej332
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Andrzej Szymański pisze:.... Czy bieganie (szczególnie po twardym) nie jest szkodliwe dla osób z bolącym kręgosłupem......
Ja właśnie mam tę przypadłość. Mam niestety wyjeżdżające 2 kręgi (L4 i L5) i zanim zacząłem biegać bardzo obawiałem się wpływu biegania na kręgosłup. Oprócz biegania (biegam od roku) intensywnie pływam (od 8 lat 4x w tygodniu).
Na początku mojej przygody z bieganiem stosowałem pas lędźwiowy, usztywniający (z Decathlonu), ale po ok. 1/2 roku biegam już bez niego.
Obecnie tygodniowo biegam 3-4x po 6 km i 1x15km Z kręgosłupem nic się nie dzieje.

pzdr
Awatar użytkownika
Andrzej Szymański
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki Ci za te słowa wsparcia. Ja też myślę, że nic nie będzie. Najwyżej wzmocnią się mięśnie okołokręgosłupowe. :ble:
andy
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

malcik pisze:średniak teraz biegam w Adidas Allegra:D nie wiem nawet czy dobrze wybrałem buty dla siebie bo kompetencja sprzedawców jest 0 ;D oczywiście chciałbym kiedyś pobiec w jakimś biegu;D na pewno wezmę udział w Polska Biega w swoim Miasteczku:D a potem zobaczymy;D a wracając do butów na jaką nawierzchnię są te adidasy allegra;D? pozdro;D
te butki maja tylko adi prene i sa do trenowania ale niezbyt zaawansowanego, nie polecam w nich biegac za duzo po asfalcie, ja bym ich nie kupił.tez kiedys zaczynalem i chcialem kupic jak najtaniej ale zeby bylo.ale teraz wiem ze nie warto oszczedzac na butach.na koszulce czy spodenkach tak ale nie na butach.jasne ze zdarzaja sie okazje i przeceny ale ogolnie nie patrze na buty ponizej 250 zl.pozdrawiam
run your way

malcik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

średniak dzięki Ci za rady:D a jakie byś mi doradził buty do biegania po asfalcie z New Balance;D? co sądzisz o tej firmie;D? a może bys mi polecił jakąs inną firmę i jakiś konkretny model;D? chociaż chciałbym przetestowac New Balance jakieś własnie;D z testu wodnego wyszło mi że mam pronację;D moja waga to tak z 63 kg;D wzrost 173cm:D 25 lat;D biegam od tygodnia tak systematycznie;D dzieki za rady i pozdro;D
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hmmm najlepiej wybierac buty firm ktore sie specjalizuja w bieganiu czyli new balance, asics.ja biegam w asicsach od dawna wlasciwie od kad zaczalem trenowac.dla pronatorow asics ma duza oferte.wejdz na stronke www.sklepbiegacza.pl ja u nich sie zaopatruje we wszystko :D maja tam podzial butow ze wzgledu na rodzaj stopy (pronacja supinacja neutralna) i mozesz sobie wybrac dokladnie czego szukasz. jezeli mieszkasz niedaleko gliwic to maja sklep fizyczny.ale wejdz najpierw na ich stronke calkiej fajny sklep.z asicsow polecam modele 2120, 1120, i kayano13, 14.z new balanca modele 768, 847, i 1223.pozdrawiam
run your way

malcik
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

średniak właśnie zawitałem na stronkę którą mi poleciłeś;D i tak na poważnie zastanawiam się nad kupnem Asics Gel 1120 :D mam nadzieję że będą dobre dla początkujacego truchtacza;D rozumiem że można w nich biegać po asfalcie;D? jeśli zdecyduje sie na nie to allegra będa do biegania po leśnych scieżkach:D jeszcze tylko zakup jakiegoś pulsometru i będę prawdziwym biegaczem;D dzieki za podpowiedzi średniak:D pozdro:D
ODPOWIEDZ