dobór obuwia - [dawne: MT570RB]

Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czy ktoś może pochwalić się jakimiś opiniami z użytkowania n/t wspomnianych bucików?

Przymierzam się do ich zakupu. Biegam obecnie głównie po leśnych ścieżkach czy drogach gruntowych- generalnie w terenie, że tak to ujmę. Jednak zdarza się też asfalt [chociażby żeby dobiec do lasu]. Ważę dość sporo bo w okolicach załóżmy 100kg. Stopę mam raczej neutralną. Biegam Parę razy w tygodniu [3-4] póki co po ~1h albo 10-12km z apetytem na więcej oczywiście :D

Czy te butki przy takich moich 'parametrach' będą dobre [teren/waga/neutralna stopa]?
Mógłby się też ktoś wyrazić jak się spisuje ten system N-Fuse....

Nie ukrywam, że argument ceny jest dość kluczowy :D

I czy faktycznie w użytkowaniu będzie różnica kolosalna w amortyzacji/użytkowaniu etc. między takim 570 a naszpikowanym kosmiczną technologią 1062? [pomijając fakt, że to 'ciut' inne buty]

EDIT: zmiana nazwy teamtu, na szerszą...
Ostatnio zmieniony 11 cze 2008, 22:46 przez Psychotic, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

to ciekawy model i rzeczywiscie cena atrakcyjca wg mnie za niska jak na ten model. buty nadaja sie do parku i biegania przelajowego na asfalcie ni epolecałbym biegac za duzo szczegolnie przy Twojej wadze.buty trailowe czyli takie jak ten wlasnie 570 maja tylko te podstawowe systemy amortyzujace i dla goscia z waga ok 100kg to jednak ryzyko.nawet jezeli biegasz glownie po lesie i sciezkach parkowych to moga po jakims czasie pojawic sie bole kolan czy plecow.pozdrawiam i zastanow sie jeszcze czy napewno chcesz zaoszczedzic na butach.szczerze odradzam.
run your way

www.sklepbiegacza.pl - polecam
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hmm... no z tą masą moją to jest sroga sprawa :D

ale teraz też mam buty raczej ubogie w systemy amortyzujące, bo moje obecne NB maja tylko C-Cap... igdby nie to, że się rozeszły w szwach to bym nadal w nich napierał... bo żadnych bóli kolan/pleców nie ma właściwie.
więc może jednak te 570 by dały radę....
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no kontuzja nie musi wystapic ale moze.jezeli masz mocne stawy i nie miales nigdy problemow z plecami to mozesz sprobowac.www.sklepbiegacza.pl na tej stronie sa te buty w dwoch kolorach za 199 zl pozdrawiam
run your way

Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

dzięki za pomoc.

Tak swoją drogą to jakie modele butó byś polecił dla takiego osobnika jak ja, przy takim terenie jaki preferuje etc.? niekoniecznie tylko z NB.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

jeszcze w kwestii formlanej... czy New Balance 414 albo 643 dadzą radę przy mojej masie? Znaczy się czy amortyzacja da radę uchronić stawy przed przeciążeniami nadmiernymi ;)
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=346
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=980
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kurcze te buty o ktore pytasz to podstawowe modele treningowe o niezby zaawansowanej technologii, amortyzacja to tylko system abzorb a ato nie wystarczy dla kogos kto wazy 100 kg.jezeli chodzi o new balance to z tanszych polecalbym modele 756 (299zl) i 847 (299zl) z asicsa model 2120, dobrze sa tez modele brooks BROOKS Radius 06 i BROOKS Glycerin 4 obydwa modele ok 300zl.jezeli jednak zdecydujesz sie zainwestowac w porzadne buty biegowe to polecam new balance 1062 i asics kayano 13 badz 14.pozdrawiam napisz ktore by Cie interesowaly to napisze cos wiecej i doradze
run your way

Awatar użytkownika
Psychotic
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

w ogóle, im dłużej sie zastanawiam nad doborem butów tym mam więcej wątpliwości;/

bo wg. testu mokrego mam stopę na pograniczu lekkiej pronacji i neutralnej.
A z kolei jak patrze na podeszwy [buty raczej do chodzenia czyli bardziej statycznie] to pięta jest zdarta praktycznie w całym obszarze a z kolei śród stopie raczej ściera się od strony wewnętrznej... dodam, że nogi mam raczej x [ jeśli to ma znaczenie]

i jak tu teraz wybrnąć z problemu.

na dniach wybieram się z kolanem do ortopedy, czy lekarz będzie w stanie mi coś doradzić w kwestii supinacja/pronacja stopy?

@średniak, co do 847 to mierzyłem, faktycznie fajne buciki i zaawansowane technologicznie i są dostępne w szer. 2E co mnie dość cieszy. Tylko czy one będą dobre dla moich stóp?
[size=75][i][b]jest ryzyko, jest zabawa
albo piargi albo sława[/i][/b][/size]
Awatar użytkownika
sredniak
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no wiec tak, przy Twojej wadze oraz nogach typu X :hejhej: buty dla pronatorów są wskazane, i takie bym polecał! 847 to chyba najlepszy wybór, buty z wyzszej półki a stosunkowo nie drogie.
run your way

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ