Pomoc w doborze obuwia
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, mam problem z dobraniem butów, biegałem około 5 tygodni, aż do uszkodzenia swoich pierwszych butów WOOLF BERLIN RACER IV 200 i kontuzji torebki stawu skokowego. Przed kontuzją kilometraż jaki biegałem to ok. 6-8 km na trening, co drugi dzień twarde, miękkie podłoże. Nadmieniam ze jestem dość ciężki, ważę ok. 90 kg przy 190 cm wzrostu. Biorąc do tego wytarcie buta jestem średnim lub lekkim pronotorem, natomiast podczas biegu wydaje mi się, że biegam neutralnie. Na buty chciałbym wydać ok. 200 zł, bo wydaje mi się, że nie ma sensu dawać więcej skoro jestem początkującym biegaczem. Na razie wydaje mi się, że najodpowiedniejsze modele dla mnie to: New Balance M719SB lub M692SR. Proszę o dobra poradę.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2008, 19:17 przez dzejas, łącznie zmieniany 1 raz.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Ja się wypowiem nie na temat - jesteś ze Świerzawy ? A znasz Tomasza ? 

-
- Wyga
http://www.4energy.pl/artykul/381/pozna ... ach_jego_/ - zapraszam do fachowej lektury
Znamy się, sam go namówiłem aby się tutaj zarejestrował. Ja nie czuję się na tyle kompetentny w doborze obuwia by doradzać, dlatego liczę na was chłopaki. 

-
- Rozgrzewający Się
po przeczytaniu lektury 4eng i testu z mokra stopa stwierdzam ze supinuje i jestem praktycznie pewny tego wiec prosba o konkretne modele butów.4eng pisze:http://www.4energy.pl/artykul/381/pozna ... ach_jego_/ - zapraszam do fachowej lektury
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Tu masz konkretne modele.
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=409
Z zeszłego sezonu wprawdzie ale nazwy oprócz niestety właśnie NewBalance nie zmieniły się.
Nie ma tu wprawdzie tych modeli firm Joma lob Woolf które są tanie ale może z pozostałych coś uda Ci się wybrać.
Niektórzy biegają TYLKO w butach tzw "markowych" - czyli uznanych marek.
Ja zresztą też.
Ale one są droższe.
Jeśli nabawiłeś sie kontuzji od biegania to coś było źle, może buty ale jak rozumiem z nazwy to były jakieś startówki, co powodowało, że w naturalny sposób przenosiłeś środek ciężkości bardziej do przodu a jak przypuszczam Twój cały układ kostno-mięśniowy nie był na to przygotowany - stąd kontuzja.
Postaraj się robić zestaw ćwiczeń sprawnościowo-siłowych podnoszący siłę wszystkich mięśni od brzucha włącznie w dół.
A buty - jakieś z tabelki dla cięższych biegaczy lub jeśli tanie to Joma Carrera (nie szkodzi, ze to dla śriedniopronujących - ważne że dla cięższych biegaczy).
http://bieganie.pl/?show=1&cat=20&id=409
Z zeszłego sezonu wprawdzie ale nazwy oprócz niestety właśnie NewBalance nie zmieniły się.
Nie ma tu wprawdzie tych modeli firm Joma lob Woolf które są tanie ale może z pozostałych coś uda Ci się wybrać.
Niektórzy biegają TYLKO w butach tzw "markowych" - czyli uznanych marek.
Ja zresztą też.
Ale one są droższe.
Jeśli nabawiłeś sie kontuzji od biegania to coś było źle, może buty ale jak rozumiem z nazwy to były jakieś startówki, co powodowało, że w naturalny sposób przenosiłeś środek ciężkości bardziej do przodu a jak przypuszczam Twój cały układ kostno-mięśniowy nie był na to przygotowany - stąd kontuzja.
Postaraj się robić zestaw ćwiczeń sprawnościowo-siłowych podnoszący siłę wszystkich mięśni od brzucha włącznie w dół.
A buty - jakieś z tabelki dla cięższych biegaczy lub jeśli tanie to Joma Carrera (nie szkodzi, ze to dla śriedniopronujących - ważne że dla cięższych biegaczy).
-
- Rozgrzewający Się
dzieki za pomoc ale ta tabelke i rady co do treningu juz tomasz dał mi wczesniej:P ale i tak nie do konca potrafie dokonac wyboru tego obuwia;/ Wydaje mi sie ze najlepiej bedzie wybrac buty z tej tabelki neutralne i waga powyzej 85kg i powinno byc ok.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
no jasne, zgadza się.