Kreatyna
-
- Rozgrzewający Się
Witam.
Mam pytanie dotyczące kreatyny chodzi o to że chce zacząć ja brać ale trochę się boje że może to na mnie wpłynąć negatywnie. Mam 14 lat i codziennie treningi po pół tora godziny.
Więc czy mogę brać kreatyne czy dać sobie z tym spokój ?
Pozdrawiam ;]
Mam pytanie dotyczące kreatyny chodzi o to że chce zacząć ja brać ale trochę się boje że może to na mnie wpłynąć negatywnie. Mam 14 lat i codziennie treningi po pół tora godziny.
Więc czy mogę brać kreatyne czy dać sobie z tym spokój ?
Pozdrawiam ;]
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
masz 14 lat i chcesz brac takie suplement ? nie szkoda Ci życia? chcesz doznać przerostu mieśnia sercowego i umrtzec w wieku 20 lat? druj sobie lepiej takie pomoce.
gg 3305061
- dr_tayson
- Wyga
Browser --> juz bez przesadyzmu ;>
swierszczuu --> W tym wieku zdecydowanie NIE brać ;] I to juz nawet nie chodzi o to ze negatywnie wpłynie na Twoj organizm (a w tym wieku z pewnością), ale o to że wydasz kase jak to sie mówi na darmo, bo Twój organizm nie jest przygotowany do suplementacji, pozatym szczerze wątpie aby przyniosło to efekty jakie oczekujesz...
PS. w jakim celu Ci to potrzebne ??
swierszczuu --> W tym wieku zdecydowanie NIE brać ;] I to juz nawet nie chodzi o to ze negatywnie wpłynie na Twoj organizm (a w tym wieku z pewnością), ale o to że wydasz kase jak to sie mówi na darmo, bo Twój organizm nie jest przygotowany do suplementacji, pozatym szczerze wątpie aby przyniosło to efekty jakie oczekujesz...
PS. w jakim celu Ci to potrzebne ??
-
- Rozgrzewający Się
dzięki za odpowiedzi napewno już tego nie kupie ;p
A chce przyspieszyć przyrost mięśni bo ćwiczę troche na siłowni ale efekty są
małe.
Może poradzicie coś innego od kreatyny ?
Pozdro ;p
A chce przyspieszyć przyrost mięśni bo ćwiczę troche na siłowni ale efekty są
małe.
Może poradzicie coś innego od kreatyny ?
Pozdro ;p
- dr_tayson
- Wyga
j.w
dieta dieta i jeszcze raz dieta ;]
skup się na tym, naucz się jak odpowiednio żonglowac masą swojego ciała a będzie to droga do naprawde dobrych przyrostów masy mięsniowej ;]
Jesli chcesz jakąs suplementacje to białeczko (WPC, WPI) w razie braków w diecie, ewentualnie glutamina po treningu.
W zupełności wystarczy ;]
dieta dieta i jeszcze raz dieta ;]
skup się na tym, naucz się jak odpowiednio żonglowac masą swojego ciała a będzie to droga do naprawde dobrych przyrostów masy mięsniowej ;]
Jesli chcesz jakąs suplementacje to białeczko (WPC, WPI) w razie braków w diecie, ewentualnie glutamina po treningu.
W zupełności wystarczy ;]
Przestań trenować codziennie po 1,5h.
5x tygodniu po 1h - więcej nie ma sensu.
Co Ty robisz, że zajmuje Ci to aż 1,5h?
Mogę dać napisać przepis, który jest ze zwykłych produktów sporzywczych. Odpowiednie proporcje, mieszasz, miksujesz i pijesz. Wyjdzie Ci z 60-70zł na miesiąc ale, będziesz miał naturalną odżywkę. Koktajl pijesz 2x dziennie i daje Ci to dodatkowo około 80g białka na dobę.
Ale to wieczorem, bo teraz nie mam dostępu do swojego komputera.
5x tygodniu po 1h - więcej nie ma sensu.
Co Ty robisz, że zajmuje Ci to aż 1,5h?

Mogę dać napisać przepis, który jest ze zwykłych produktów sporzywczych. Odpowiednie proporcje, mieszasz, miksujesz i pijesz. Wyjdzie Ci z 60-70zł na miesiąc ale, będziesz miał naturalną odżywkę. Koktajl pijesz 2x dziennie i daje Ci to dodatkowo około 80g białka na dobę.
Ale to wieczorem, bo teraz nie mam dostępu do swojego komputera.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki za wszystko. Jak narazie będę brał dużo białka. A powiem wam ciekawostkę byłem dzisiaj w sklepie z suplementami i pytałem się go co by mi poradzić na siłe i wytrzymałość, podałem mu moją wagę i wiek. Polecił mi słabą kreatynę, taurynę i coś na powiększenie ciałek krwinek które ułatwiły by dotlenianie organizmu. A pytałem się o skutki to odpowiedział mi tak, że gdyby one były szkodliwe nie mógł by tego sprzedawać i że na wszystko są jakieś certyfikaty. Co wy o tym sądzicie, a i łączy koszt to 80 zł i starcza na 2 miesiące. Lecz nie chce brać na na 2 miesiace tylko na miesiąc więc z kumplem na pół, ale mam obawy co do tego i co może mi się stać ;/. P.S a te białko wpi i wpc to gdzie można zdobyć i jak ją stosować, a byłem jeszcze w fimie mleczarskiej i pytam się o odżywki to powiedzieli że mają i w tym 80 % białka i za 33 zł czy to warto kupic ?
Za wszelką pomoc wielkie dzięki ;]
Za wszelką pomoc wielkie dzięki ;]
-
- Zaprawiony W Bojach
MOje zdanie jest takie (hjesli Cię to interesuje) ze pod zadnym pozorem nie powinieć nic brać zadnych suplementów ale to zadnych w tym wieku mogłbyś sobie tylko zaszkodzić. co do sklepu z suplementami sprzedawca nie powie Ci ze Ci nei sprzeda bo jesteś za mały bo sam sobie skrzydłą podetnie. Naprawde jesli juz to lepsze to ze sklepu mleczarskiego jeslikoniecznie chcesz cos brać. Ale myśle ze tomasz jak będzie to napisze Ci jakis konkretny przepis.
gg 3305061
-
- Rozgrzewający Się
Dobra teraz już wiem ;] Kupuje białko z ostrowi tylko tera powiedzcie jak mam ją brać i ile po ile gram.
- Arti
- Zaprawiony W Bojach
Skoro masz 14 lat to proponuję minimum 3 lata poćwiczyć na zwykłym zdrowym odzywianiu. Ktoś się może pośmiać ale ja w wieku 16 to jechałem na zwykłym mleku i zdrowym odżywianiu. Trenowałem od 5-10 razy w tyg w zalezności od wieku.
O odżywkach to warto pomysleć po 3-4 latach kiedy już naprawdę z organizmu ciężko coś wycisnąć i nawet nie chodzi tutaj o to ,że trzeba coś dodać ale o to ,że z wiekiem zwiększa się ciężary , intensywność i wysiłek na tyle jest duży,że suplementacja ochroni nas przez wyniszczeniem organizmu. Wcześniej to zwykła zabawa.
Ile masz wzrostu i ile ważysz? 14 lat to w głowie mi były pompki, hantle itp. Siłownia to chyba w wieku dopiero 15-16 lat i to i tak ochrzan był od trenerów,że za młody organizm.
Co robisz na tej siłowni ,że nie ma efektów?
I pomyśl co będziesz musiał robić za 15 lat skoro już teraz sięgać chcesz po takie środki?
Ja uprawiam sport od 16 lat i teraz już dla utrzymania wystarczy 2 razy w tyg siłownia z tym ,że biegam 6-7 razy w tyg.
Naprawdę, teraz kiedy się rozwijasz potrenuj solidnie ze 3 lata. Młodym się nie chce i chcą na skróty w 3-4 miesiące zrobić to co inni robią w 2-3 lata.
O odżywkach to warto pomysleć po 3-4 latach kiedy już naprawdę z organizmu ciężko coś wycisnąć i nawet nie chodzi tutaj o to ,że trzeba coś dodać ale o to ,że z wiekiem zwiększa się ciężary , intensywność i wysiłek na tyle jest duży,że suplementacja ochroni nas przez wyniszczeniem organizmu. Wcześniej to zwykła zabawa.
Ile masz wzrostu i ile ważysz? 14 lat to w głowie mi były pompki, hantle itp. Siłownia to chyba w wieku dopiero 15-16 lat i to i tak ochrzan był od trenerów,że za młody organizm.
Co robisz na tej siłowni ,że nie ma efektów?
I pomyśl co będziesz musiał robić za 15 lat skoro już teraz sięgać chcesz po takie środki?
Ja uprawiam sport od 16 lat i teraz już dla utrzymania wystarczy 2 razy w tyg siłownia z tym ,że biegam 6-7 razy w tyg.
Naprawdę, teraz kiedy się rozwijasz potrenuj solidnie ze 3 lata. Młodym się nie chce i chcą na skróty w 3-4 miesiące zrobić to co inni robią w 2-3 lata.
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
- dr_tayson
- Wyga
co do sklepów z odżywkami to czesto sprzedają tam ludzie ktorzy moze i faktycznie osiągneli coś w fitness albo kulturystyce ale z biochemia maja mało wspólnego.... choć to też nie reguła ;]
odnośnie tego co jest "dopuszczone" do sprzedaży, to mało kto wie ale w większości suplementów jest tzw. procent zanieczyszczeń na poziomie kilku% dopuszczalnych.... I np. w Stackach z USA zawierających kreatyne w ramach zanieczyszczeń dodaje sie SAA(sterydy anaboliczne) i prohormony azeby działało lepiej i zadowoleni klijenci kupowali :D Taka ciekawostka.
Muscletech ostatnio całkiem na legalu wprowadził prohormony, teraz Panowie w USA myślą jakby tu unowocześnić prawo aby i tego zakazać ;p
Także... jak jest w sklepie wcale nie znaczy ze zdrowe ;]
Co do białka to nie znam badań dotyczących Ostrowii, coprawda duzy procent białka faktycznie tam jest ale niewiadomo jak to z aminokwasami, smiało mogę polecić Kaizen i Olimp, ostatnio były niezależnie badane na skład aminkowasowy.
A jak brać ---> cóż wyliczasz sobie dzienne zapotrzebowanie na białko część z pozywienia a reszta z odżywki, wyliczasz to na suchą masę mięsniową, czyli od swojej wagi odejmujesz szacowany % tłuszczu i na to przyjmujesz ok 2g białka/kg. Bierz pod uwagę że na raz moze się wchłonąc ok 20-30g białka w zaleznosci z czym i kiedy je spożywasz.
Pozdrawiam.
odnośnie tego co jest "dopuszczone" do sprzedaży, to mało kto wie ale w większości suplementów jest tzw. procent zanieczyszczeń na poziomie kilku% dopuszczalnych.... I np. w Stackach z USA zawierających kreatyne w ramach zanieczyszczeń dodaje sie SAA(sterydy anaboliczne) i prohormony azeby działało lepiej i zadowoleni klijenci kupowali :D Taka ciekawostka.
Muscletech ostatnio całkiem na legalu wprowadził prohormony, teraz Panowie w USA myślą jakby tu unowocześnić prawo aby i tego zakazać ;p
Także... jak jest w sklepie wcale nie znaczy ze zdrowe ;]
Co do białka to nie znam badań dotyczących Ostrowii, coprawda duzy procent białka faktycznie tam jest ale niewiadomo jak to z aminokwasami, smiało mogę polecić Kaizen i Olimp, ostatnio były niezależnie badane na skład aminkowasowy.
A jak brać ---> cóż wyliczasz sobie dzienne zapotrzebowanie na białko część z pozywienia a reszta z odżywki, wyliczasz to na suchą masę mięsniową, czyli od swojej wagi odejmujesz szacowany % tłuszczu i na to przyjmujesz ok 2g białka/kg. Bierz pod uwagę że na raz moze się wchłonąc ok 20-30g białka w zaleznosci z czym i kiedy je spożywasz.
Pozdrawiam.