Buty do biegania/skoków

predi94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam

Potrzebuje pomocy w doborze butów, które nadawały by się do biegania jak i skakania. Chodzi mi głównie o to by posiadały dobrą amortyzację, przyczepność i były w miare wytrzymałe (raczej teren zabudowany czyli buty na beton itd) no i cena nie przekroczyła 250zł.

Do niedawna byłem pewien, że wybór padnie na Nike Dart (IV lub V) ale teraz nie jestem tego taki do końca pewny.

Co myślicie o butach New Balance? Byłyby lepsze od Dart'ów?
Dokładniej chodzi mi o te modele
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=1046
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=958
Proszę o pomoc w wyborze butów (ofc nie muszą być te marki i modele które tutaj wymieniłem ;) )

Z góry dzięki za pomoc :)

Dodam, że waże ~66kg i mam ~180cm :P
PKO
Dark3r
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 42:04
Życiówka w maratonie: 04:09:36

Nieprzeczytany post

Buty do Parkour'u?
predi94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak :) Pytałem się także na innym forum związanym bardziej z tą tematyką ale wydaje mi się, że jeżeli chodzi o buty to Wy jednak macie w tym więcej doświadczenia :D
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ale Parkour wg mnie ma niewiele wspólnego z bieganiem. To są przecież głównie skoki, wbiegania na jakieś ścianki itd i trzymanie boczne buta musi być strasznie mocne, podczas kiedy w klasycznym bucie biegowym to nie jest ważne.
predi94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

trzymanie boczne buta musi być strasznie mocne
Obecnie ćwicze w jakimś starym modelu Kalenji, wiązanie nie trzyma jakoś specialnie mocno i problemu większego nie mam (ale starła się całkowicie podeszwa na pięcie i w okolicach palców, w środku mam papke i amortyzacja chyba padła xD)

Najważaniejsze dla mnie jest to by but posiadał dobrą amortyzację i przyczepność no i oczywiście był wygodny. Wiele osób poleca Nike Dart i NB tyle że przy NB nikt nie podaje konkretnego modelu...

Więc prosiłbym Was byście doradzili mi buciki do 250zł, z dobrą amortyzacją i przyczepnością :)

Pk to głównie bieganie tylko, że przez przeszkody ;)
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Niech Ci będzie ze PK to gównie bieganie tylko ze przez przeszkody. Masz racje kup sobie buty do begania i z dobrą amortyzacją i weź je do PK w mieście a za 6 miesięcy albo i szybciej kpisz nowe. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie przeciązenia i sposoby nacisku powstaja przy normalnym biegau a jakie przy twoim biegu z przeszkodami. Według mnie skoro uważasz ze to poprostu bieg wejdz na allegro.pl kup se NB najdrozsze jakie znajdziesz i już. NIe rozumiem Napisał Ci FREDZIO który tutaj chyba wie najwiecej o butach jako drugi bo jest na forum jescze projektant obuwia że PK ma niewiele wspólnego z bieganiem np. długch dystansów ale dalej upierasz sie przy swoim. uch...
gg 3305061
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Browser pisze:Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie przeciązenia i sposoby nacisku powstaja przy normalnym biegau a jakie przy twoim biegu z przeszkodami.
Tu jest właśnie istota problemu - przeciążenia.
Klasyczne buty biegowe nie interesują sie wogóle przeciążeniami zwłaszcza bocznymi które w parkourze sa chlebem codziennym.
Dodatkowo myslę, że amortyzacja "parkourowa" a amortyzacja biegowa to dwie różne sprawy.
Ale pytanie - co to jest własciwie parkour. :)
Bo może definicji jest kilka ?
predi94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

:O
Według mnie skoro uważasz ze to poprostu bieg wejdz na allegro.pl kup se NB najdrozsze jakie znajdziesz i już.
250zł max...
Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie przeciązenia i sposoby nacisku powstaja przy normalnym biegau a jakie przy twoim biegu z przeszkodami.
Przykro mi ale nie ma butów specialnych do pk (znaczy są ale drogie strasznie... i są to buty nadal BIEGOWE)
Masz racje kup sobie buty do begania i z dobrą amortyzacją i weź je do PK w mieście a za 6 miesięcy albo i szybciej kpisz nowe.
Taki mam głównie zamiar czytając to forum niektórzy po bieganiu wywalają buty po miechu... to źle?
NIe rozumiem Napisał Ci FREDZIO który tutaj chyba wie najwiecej o butach jako drugi bo jest na forum jescze projektant obuwia że PK ma niewiele wspólnego z bieganiem np. długch dystansów ale dalej upierasz sie przy swoim. uch...
ojaa ja prosiłem tylko o pomoc w doborze butów z wmiare dobrą amortyzacją i przyczepnością do max 250zł. W czym biegają sportowcy biegający przez płotki? W halówkach? Trampkach? A może butach biegowych? hmm...

Nie obchodzi mnie czy sa na długie, na krótkie czy na średniawe dystanse, a także filozofowanie czym jest parkour i czy oby napewno ten temat powinien się tu znajdować. Chciałem tylko pomocy w doborze odpowiedniego buta biegowego i naprawde nie rozumiem po co to całe rozkminianie czym jest pk ;p

Dzięki za pomoc, temat można skasować.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

predi94 pisze: ojaa ja prosiłem tylko o pomoc w doborze butów z wmiare dobrą amortyzacją i przyczepnością do max 250zł. W czym biegają sportowcy biegający przez płotki? W halówkach? Trampkach? A może butach biegowych? hmm...
Biegają w kolcach - one mają dobrą przyczepność.
Więc kup sobie kolce.
tunio
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hmm...
Bieganie, skakanie, przeciazenia boczne, sprinty, wygoda, wytrzymalosc ...
To przeciez nic innego jak buty do kosza!
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

tunio pisze:Hmm...
Bieganie, skakanie, przeciazenia boczne, sprinty, wygoda, wytrzymalosc ...
To przeciez nic innego jak buty do kosza!
:hahaha: :hahaha:

Buty do kosza - te masywne niczym zolnierskie kamasze?

predi94 kup sobie jakies butki z decathlonu [tam jest w miare dobra obsluga takze znajdziesz cos dla siebie do 250zl]
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ