Czy dobrze zrobiłem ?

Cumle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Długo zastanawiałem się jakie kupić buty i jak sprawdzić jaki mam rodzaj stopy. Na forum znalazłem informację, iż w Gliwcach jest sklep gdzie można sprawdzić "rodzaj stopy".

Nie zastanawiając się długo udałem się do sklepu gdzie na tzw. "maszynie" (płaska płyta z miejscem na stopy, na którą się wchodzi i po około 2 minutach stania w miejscu, po zejściu z płyty pozostają odciski naszych stopek :-) Pan w sklepie na podstawie takiego badania ustalił że mam stopę neutralną.

Mam pytanie na ile wiarygodne jest takie badanie. Pytam ponieważ wydaje mi się, iż takie bierne badanie nie jest zbyt wiarygodne.
Do takich wniosków skłania mnie fakt, iż chodząc (zwykły krok marszowy) układam stopy lekko na zewnątrz natomiast biegnąc bardziej do środka. Tak więc pytanie, jaką mam stopę. Niestety nie mam starych butów sportowych na których po stanie podeszwy mógłbym to ocenić. Jednak z tego co pamiętam a było to 10 lat temu :-) zawsze po graniu w kosza, siatkę lub piłkę nożną bardziej starte miałem wewnętrzne strony podeszwy a odciski które czasami pojawiały się na stopie pojawiały się zawsze w okolicach dużych palców.

Generalnie skończyło się tak, że kupiłem buty Mizuno Wave Tempus (159,-PLN; Decathlon Gliwice) dla biegaczy z tendencją do pronacji. Wg własnego odczucia uznałem że takie buty będą odpowiednie (mam na myśli pronację a nie markę butów).

A teraz do tych którzy przebili się przez tekst, trzy pytania:

- czy dobrze zrobiłem, że pomimo "badania" i wyniku neutralnego kupiłem buty dla pronatorów ?

- gdzie lub w jaki inny sposób mogę sprawdzić jaki mam rodzaj stopy ?

- czy jeśli moje odczucia co do rodzaju stopy są mylne, czy grozi mi jakaś poważna kontuzja
Obrazek
PKO
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jest jeszcze taki sklep gdzieś w niemczech mamy kolegów na forum z tych okolic oni Cię lepiej poinformują. Ja sie dowiedziłęm ze jesli ma sie stopę neutralną to moznabiegać w butach dla stopy z lekkimi odchyleniami. ja sammam stope neutralną itp. a biegam w gel nimbus 9. nie wiem ycz sa przeznaczoneidealnie do mojej stopy ale mam z nimi małe rpzeboje w postaci odcisków i otarć ale walcze dzielnie. co do kontuzji to nie sadze abys sie jakiejs nabawił z powodu butów.
gg 3305061
Cumle
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pozostaje mi chyba po prostu "zabiegać" obecne buty i na podstawie stanu podeszwy ocenić jaką mam stopę.

Ciekawe tylko czy starczy mi samozaparcia aby tak długo biegać :-) (mam nadzieję że tak).
Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Takie badanie jest dosc cenne , aczkolwiek nie kompletne .

Sa takze systemy , pozwalajace obserwowac biegacza w akcji ( zwykla kamerka od peceta ,ustawiona za bieznia mechaniczna , ktory kazdy szanujacy sie sklep powinien posiadac ) .

Sa tez takie platformy , po ktorych trzeba przebiec . Wtedy komputer zdiagnozuje dynamiczny rozklad sil , wskazujac na dobor obuwia w zaleznosci od ladowania .

Ogolnie i na chlopski rozum - "if the shoe fits , buy it " .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ