oddychanie
- Wojas
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Troche dziwne są te przeliczniki , jak dla mnie to żeby poprawić czas na jakiś dystans to trzeba sie przyłożyć do treningów, jak schudniesz a będziesz trenował mniej to nie poprawisz czasu 

gg 1175002
- JarStary
- Zaprawiony W Bojach
Ja czasem ale nie jak biegam tylko śpiewam w chórze i muszę trochę przeponę poćwiczyć
Pozdrawiam śpiewająco

Pozdrawiam śpiewająco
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
-
- Dyskutant
odnawiam temat 
ja oddech ćwiczyłam podczas wykonywania różnych ćwiczeń głównie na siłowni
skłon wydech, wyprost wdech
przysiad wydech, podnoszenie się wdech
pompka w dół wydech, w góre wdech
itd.
tak mnie nauczono i cały czas o tym pamiętam. jak teraz zaczełam biegać też odrazu zagadka jak oddychać. wyszło samo wdech podczas trzech kroków, wydech podczas trzech następnych, jak szybciej przebieram nogami szybciej się oddycha
samo się robi 
ponadto takie oddychanie pomaga mi uniknąć kolki, która dopada mnie niemal na każdym treningu : (
w związku z powyższym i dlatego że znalazłam tu dużo pytań pt 'jak oddychać' chciałabym się dowiedzieć JAK WY ODDYCHACIE, co wam to daje i dlaczego właśnie tak.
jestem ciekawa doświadczeń w tym temacie zwłaszcza od osób które już długo biegają i są doświadczone
zwyczajnie chciałbym się nauczyć na waszych błędach
pozdrawiam

itd.
tak mnie nauczono i cały czas o tym pamiętam. jak teraz zaczełam biegać też odrazu zagadka jak oddychać. wyszło samo wdech podczas trzech kroków, wydech podczas trzech następnych, jak szybciej przebieram nogami szybciej się oddycha

ponadto takie oddychanie pomaga mi uniknąć kolki, która dopada mnie niemal na każdym treningu : (
w związku z powyższym i dlatego że znalazłam tu dużo pytań pt 'jak oddychać' chciałabym się dowiedzieć JAK WY ODDYCHACIE, co wam to daje i dlaczego właśnie tak.
jestem ciekawa doświadczeń w tym temacie zwłaszcza od osób które już długo biegają i są doświadczone

zwyczajnie chciałbym się nauczyć na waszych błędach

pozdrawiam
- ooco
- Zaprawiony W Bojach
A NIEPOWINNO BYĆ NA ODWRÓT????zielonaa pisze:odnawiam temat
itd.

mnie zawsze uczyli, ze wydech przy wysiłku, czyli np pompka to jak do ziemi to wdech, a do góry wydech... i dalej wyciskanie sztangi > sztanga do klatki wdech, wyciskanie wydech.. o niebo lepiej i łatwiej
ale ok, pewnie ile ludzi tyle szkół.
mam pytanie o ćwiczenie oddechu z przepony. na czym wogole polega oddychanie z przepony? jak to cwiczyć i co to tak naprawde daje ??
- Nagor
- Ekspert/Trener
Zielona, im więcej biegasz, tym oddychanie staje sie bardziej naturalne. Później nie myślisz o tym, a jest dobrze. To przeszkadza tylko na początku, ale wtedy przeszkadza niemal wszystko.