bola mnie kosci?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
iwonka1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzsisiaj bym moj pierwszy raz. W koncu sie zdecydowalam bo w sumie najwyzsza pora. waze 85 kilo i mam 175 cm wrostu. wczesnie nie uprawialam zadnego sportu poza okazjonalnym plywaniem i jazda na rowerze wiec kondycja moja jest marna. Mam jednak taki problem, po prau minutach biegu zaczely mnie bolec kosci piszczelowe albo w ich okolicach. czy tam sa jakies miesnie? Jak mozna temu zaradzic i co zrobic z bolem po zewnerznej stronie stopy. tak samo mialam jak zaczynalam jedzic na lyzwach i wiem, ze to mija ale piszczele nie bolaly mnie nigdy. No i co z moja waga? Czy to nie za bardzo obciazy stawy?
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cóż, nad wagą należałoby popracować, a w kwestii bólów - najprawdopodobniej bolą cię okostne, częsta kontuzja początkujących biegaczy. Spróbuj biegać po miękkim podłożu, po ścieżkach.
iwonka1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

nowlasnie rozpoczelam prace nag waga. aha, poprawka, mierze 170 cm wiec mam sporo do zrzucenia. nie nastawiam sie na jakies wielkie sukcesy. mam nadzieje, ze za trzy miesiace przebiegne 3 kilometry bez zadyszki, plan jest zeby biegac trzy raz w tygodniu.

pozatym jak moglam zlapac kontuzje? pobieglam dopiero pierwszy raz. a dwa ze tylko 15 minut i to z przerwami i bolalo mie tylko podczas biegu.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jeśli to faktycznie ból okostnej, to nie jest to jakaś ciężka kontuzja, którą się "łapie". Raczej przypadłość początkujących, spowodowana nieprzystosowaniem do naprężeń wynikających z biegania po twardej nawierzchni, a które kumulują się w tej właśnie strukturze.
Ale może to coś innego, nie wiem, bo niezbyt precyzyjny opis.
Poza tym, wpływ też może tu mieć waga, jednak trochę dźwigasz ... .
iwonka1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

noe nie da sie ulryc ze dzwigam. pare dni temuwnioslam zgrzewke wody co wazy 9 kilo do domu, na pierwsze pietro i byla to okropnie ciezka zgrzewka moim zdaniem. tymczasem ja dzwigm 3 razy tyle nagwagi codziennie ... troche czytam forum i widze, ze to rzeczywiscie problem poczatkujacych. mnie lasnie boli jak biegnie w okolicy piszczeli. mam nadzieje, ze przejdzie jak potrenuje. mam buty tempo runner II reeboka.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Spróbuj zimnych okładów po treningu, dobry jest też zimny prysznic, albo na zmianę zimny i gorący, po kilka razy - trzeba poprawić ukrwienie.
iwonka1983
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzieki. co jeszcze moge zrobic zeby poprawic krazenie? nie wiem ile to daje ale co drugi dziennie robie pod prysznicem masaz szorstka myjka. jedno jest pewne - nie mam nawet milimetra cellulitu po roku tych zabiegow. ale czy to porawia krazenie?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ