Doszedłem do wniosku że najlepszym sposobem na zrzucenie zbędnych kg jest bieganie

Mam 20 lat, 173 cm, 78kg.
Przez prawie dwa lata nazwę to kolokwialnie zapuściłem się.
Głównie przez alkohol, którym starałem się rozwiązywać nie które problemy. A do tego pojawiło się podjadanie o bardzo późnych godzinach nocnych + bardzo statyczny tryb życia - komputer (dużo pracuje przy nim), samochód, mało ruchu, symbolicznie rowerem jezdziłem.
I to była prawdodobnie mieszanka wybuchowa dzięki której zyskałem około 15 kg!!!!!!!!
No ale kliku miesięcy zerwałem z tym.
Chciałbym stracić przynajmniej te 8 kg. mam silną wolę. Biegam już od 2 tygodni codziennie.
Tylko nie wiem jak powinienem to robić bo niestety nikt nie poinformował mnie o zasadach. A też ciężko znaleźć lekarza lub kompetentnego trenera.
Biegam codziennie, rano albo wieczorem. Od 25-40 minut, tj. 3-5km, tj 200-350 kalorii mniej.
Tylko pojawia się problem, jak biegam to mam strasznie wysoki puls 170-180 a wg. instrukcji w moim wieku powinienem mieć puls podczas biegania 120-130. (max 200*65%)
Generalnie "daję radę" jak biegam chociaż robi mi się słabo jak schodzę z bieżni. Dzisiaj przebiegłem 5,5km bez zatrzymywania się z predkością 8km/h i generalnie nie spociłem się za bardzo - to dobrze czy źle? przez cały czas starałem się utrzymywać równy oddech.
Mam dwa pytania na koniec:
1. czy jest jakaś zasada z jaką prędkością powinno się biegać na bieżni? bo nie wiem czy 7-8km/h to nie jest za mało.
2. czy jest sens kupować Hantle np. 2x3 kg i biegać z nimi aby ćwiczyć biceps od razu?
Jak biegam to staram się trzymać kręgosłup wyprostowany i ruszać intensywnie rękami/ramionami, nie trzymam się podparć.
najważniejsze: po bieganiu piję zawsze czerwoną herbatę, przed bieganiem staram się nie jeść i generalnie ograniczyłem jedzenie i napoje kolorowe (przede wszystkim piwo).
czy nie popełniam jakiś błędów? nie chciałbym ćwiczyć bezsensu. kiedy mogę zobaczyć jakieś efekty?
może mnie odeślecie do jakiś istotnych artykułów itp.
Narazie mam dużo w sobie determinacji mam nadzieje że razem z Wami będę mógł osiągnąć sadysfakcjonujący mnie sukces

Pozdrawiam serdecznie!
P.