Zdrowie biegaczy - wyniki

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
liss
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie po długiej przerwie!
Nie wiem, czy jeszcze pamiętacie :oczko: , pod koniec listopada przeprowadzałam na forum badania do mojej pracy magisterskiej - prosiłam Was o wypełnienie kilku ankiet.
Niektórzy z Was na pewno są ciekawi wyników. Tu zaprezentuję je skrótowo - wkrótce postaram się zamieścić część tabeli i innych zestawień na stronie, do której podam Wam link.

Charakterystyka próby

LICZEBNOŚĆ

kobiety 20,5%
mężczyźni 79,5%

24 - 33 50,4%
34 - 43 19,4%
44 - 53 6,2%

WYKSZTAŁCENIE
podstawowe 7,6%
zasadnicze,zawodowe 1,5%
średnie, policealne 27,3%
wyższe 63,6%

AKTYWNOŚĆ ZAWODOWA
uczy się, studiuje 25%
pracuje 70,5%
bezrobotny 3%
emerytura, renta 1,5%

MIEJSCE ZAMIESZKANIA
do 10 tys. mieszkańców 8,3%
do 50 tys. mieszkańców 12,9%
do 100 tys. mieszkańców 8,3%
do 300 tys. mieszkańców 21,2%
powyżej 300 tys. mieszkańców 49,2%

STAŻ BIEGANIA
1 rok i mniej 29,5%
1 - 2 lata 27,3%
3 - 4 lata 19,3%
powyżej 5 lat 23,5%

UKOŃCZENIE MARATONU
kobiety 9,1% (44,44% w grupie kobiet)
mężczyźni 40,9% (51,43 w grupie mężczyzn)

ŚREDNI KILOMETRAŻ W TYGODNIU
ogółem 46,29 km

kobiety 38,37 km
mężczyźni 48,32 km

Różnice między biegaczkami a biegaczami w zakresie średniego tygodniowego kilometrażu są istotne statystycznie: t[52]= –2,957; p=0,005. Panowie biegają istotnie więcej niż panie.

Weryfikacja hipotez
Hipotezy sprawdzałam za pomocą następujących statystyk: współczynnik korelacji r Pearsona, porównanie średnich testem t, jednoczynnikowa analiza wariancji ANOVA.

-> potwierdziła się hipoteza o dodatniej korelacji między poczuciem własnej skuteczności a zachowaniami zdrowotnymi (r=0,432)

-> potwierdziła się hipoteza o dodatniej korelacji między zachowaniami zdrowotnymi a percepcją zdrowia (r=0,476)

-> nie stwierdziłam istotnych różnic między kobietami a mężczyznami w zakresie przejawianych zachowań zdrowotnych (t[52]= –0,119; p=0,906)

-> nie stwierdziłam istotnych różnic między kobietami a mężczyznami w zakresie subiektywnej percepcji zdrowia (t[52]= -0,805; p=0,425)

-> nie stwierdziłam istotnych różnic w zakresie percepcji zdrowia w zależności od wieku (F[3;125]=0,485 p=0,693)

Ale, żeby było jeszcze ciekawiej, zauważyłam, że:

-> występuje tendencja statystyczna między maratończykami a osobami, które nie biegły takiego dystansu w zakresie percepcji zdrowia - maratończycy gorzej oceniają swoje zdrowie (t[130]= –0,883; p=0,100);

-> między kobietami a mężczyznami są istotne różnice w zakresie poczucia własnej skuteczności - przy czym to kobiety uzyskiwały wyższe wyniki (niejednorodna wariancja w grupach; t[45,110]=2,319; p=0,025);

-> osoby deklarujące chorobę przewlekłą uzyskiwały istotnie wyższe wyniki w zakresie zachowań zdrowotnych niż osoby zdrowe (t[24]=2,468; p=0,021)

KILKA WNIOSKÓW

1. specyficzna własna skuteczność wzmacnia konkretne zachowania - w tym przypadku zachowania zdrowotne; z kolei zachowania, które zakończyły się sukcesem, zwiększają poczucie własnej skuteczności;

2. zachowania zdrowotne łączy dodatnia współzależność z subiektywną oceną zdrowia - być może jest to kwestia rzeczywiście lepszego zdrowia obiektywnego (czyli takiego, które można zmierzyć za pomocą obiektywnych wskaźników medycznych), a być może większej świadomości zdrowotnej (osoby dbające o zdrowie, a więc wykazujące więcej zachowań zdrowotnych, lepiej oceniają swoje zdrowie);

3. brak różnic między kobietami a mężczyznami w zakresie zachowań zdrowotnych może wynikać z ważnej zmiennej - biegania; osoby trenujące mogą mieć inne potrzeby zdrowotne, inny zasób wiedzy, a także większą świadomość tego, co służy ich zdrowiu;

4. ocena zdrowia nie różniła się istotnie w zależności od płci - być może ocena ta nie jest zależna od płci; możliwy byłby wpływ biegania, choć aby zweryfikować to założenie, potrzebne byłyby kolejne badania;

5. ocena zdrowia nie różniła się także w zależności od wieku - być może tu też trzeba uwzględnić bieganie; w wielu badaniach stwierdzono, że regularna aktywność fizyczna (zwłaszcza tlenowa) opóźnia procesy starzenia. Zatem ocena zdrowia może być adekwatna do młodszego wieku, dlatego też nie ujawniły się istotne różnice;

6. "maraton to rujnowanie zdrowia, natomiast przygotowania do niego doskonale służą zdrowiu" - można powiedzieć, że to powiedzenie znalazło odbicie w ocenie zdrowia maratończyków, którzy nieznacznie, ale jednak gorzej oceniali swoje zdrowie, niż biegacze którzy takiego dystansu nie biegli;

7. kobiety wykazywały wyższe poczucie własnej skuteczności - prawdopodobnie duży wpływ na jego wzmocnienie ma bieganie. Regularne treningi zwiększają zaufanie do siebie, poczucie sprawstwa, a to ściśle wiąże się z poczuciem własnej skuteczności. Ponieważ mężczyźni zazwyczaj charakteryzują się wyższym uogólnionym poczuciem własnej skuteczności, być może w ich przypadku bieganie nie miało tak wzmacniającego charakteru, jak wśród kobiet;

8. osoby chore przewlekle wykazują więcej zachowań służących zdrowiu niż osoby zdrowe; biorąc pod uwagę rodzaj chorób (najczęściej: alergia, cukrzyca i astma) nie powinno dziwić, że osoby te są pod stałą kontrolą lekarską, uważnie dobierają leki, zwracają większą uwagę na sposób odżywiania.

Tym samym składam Wam serdeczne podziękowania za udział w badaniach

Ponieważ moja praca jeszcze oczekuje na akceptację promotora, mam trochę czasu na ewentualne zmiany - więc jeśli macie jakieś uwagi, które mogłyby ją wzbogacić, bardzo proszę, podzielcie się nimi!

Albo na forum, albo na pv, albo na runforfun@o2.pl
[url=http://runmania.com/rlog/?u=liss_][img]http://runmania.com/f/51c820e5d7c6ac99202bafced4be269f.gif[/img][/url]
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ