bieganie bez śniadania a przebieżki

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
wagiel
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nagor pisze:Wielu zawodników pije kawę, więc pewnie nie zaszkodzi. Np. Paweł Czapiewski to namiętny kawosz.
A czy z kawą nie jest tak, że wypłukuje magnez z organizmu i łatwiej się wtedy skurcze mięśni się pojawiają? Słyszałem takie teorie, ale nie sprawdzałem nigdzie.
PKO
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tu masz wyczerpującą informację z forum strony jedzdobrze.pl:

"Obecność magnezu w kawie i wypłukiwanie przez kawę magnezu nie mają ze sobą związku. To prawda, że istnieją wzajemne zależności pomiędzy poszczególnymi składnikami pokarmowymi polegające na tym, że określony składnik pokarmowy wzmacniania lub spowalniania wchłanianie innego. Zjawisko to jest uwaględnione w normach żywieniowych. Dlatego, jeśli dana osoba odżywia się w sposób zrównoważony, nie musi dodatkowo uzględniać wypłukiwania jednego składnika pokarmowego przez inny. Jeśli w dobowym pożywniu są poważne braki, może być tak, że faktyczne zaopatrzenie organizmu będzie mniejsze, niż wynikało by to z podsumowania spożycia.

Rozważania dotyczące utrudniania wchłaniania, wypłukiwania lub wspomagania wchłaniania jednego składnika pokarmowego przez inny nie mają znaczenia praktycznego, jeśli każdy ze składników pokarmowych jest spożywany w ilościach przewidzianych normą. Problem zaczyna się dopiero wtedy, gdy niektórych jest o wiele za mało, a innych stanowczo za dużo. Jednak w takim przypadku rzecz się nad wyraz komplikuje, a dywagacje nie poparte badaniami często są mylące."

Podpisuje sie pod tym rękami i nogami.

P.S. Bieganie również wypłukuje magnez z organizmu - pocisz sie i tracisz magnez, potas, sód i jeszcze parę innych pierwiastków.
tomasz

Nieprzeczytany post

Nie lepiej badać krew co jakiś czas?
Awatar użytkownika
ŁoBoG
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:50
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wagiel pisze: A czy z kawą nie jest tak, że wypłukuje magnez z organizmu i łatwiej się wtedy skurcze mięśni się pojawiają? Słyszałem takie teorie, ale nie sprawdzałem nigdzie.
Ja pije dość dużo kawy rano jak wstane kubek, przed pracą kubek po obiedzie i czasem wieczorem, z magnezem i innymi pierwiastkami nie mam problemów.

PZDR!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ