Mięśnie ;)

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Ciernograf ?

Ćwicz tak abyś był mocny, waga Twojego ciała wystarczy do takich ćwiczeń.
Ile razy się podciągasz?

Fatal.
Pomijając inne, ale choćby to poniższe, że

Trening Siłowy Redukuje ryzyko nadciśnienia

Czy możesz podać źródło badań w których to jest udowodnione ?
Bo mi to wygląda jak jakiś zlepek mądrości z jakiegoś forum kulturystycznego gdzie autorzy chcąc przekonać do swojej dyscypliny przypisują jej absolutnie wszystkie pozytywne stwierdzenia na świecie.

Aa - jeszcze jedna ciekawostka:

58. Poprawia bystrość umysłu

sprawdziłeś to na sobie ? :)
PKO
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:58. Poprawia bystrość umysłu )
No istotnie, ciekawostka (całej listy niewątpliwych korzyści treningu siłowego nie chciało mi się czytać).
Cóż, bazując na obserwacji życia, śmiem wątpić :hejhej: .
Awatar użytkownika
Azavid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

To co napisał Fatal i Azavid jest nie dla Ciebie uwierz mi, mam kilku kolegów po takich przeżyciach - żałosny widok.

Co mam przez to rozumieć...? Śmiesz mówić kolegów?! Chyba po innych przeżyciach... Zastanów sie proszę co mówisz... A raczej piszesz.

Ćwiczę trzeci rok podobnym systemem jaki rozpisałem (Podobnym? Nieco bardziej zaawansowanym) I zaczynałem dokładnie w takim samym etapie życia jak on, i śmiech mnie ogarnia jak widzę takie posty i po namyśle stwierdzam że albo masz wiedze zerową albo tempych kolegów.

Pozdrawiam
"Po dziś dzień w Niebie
Aniołowie noszą broń okrutną"
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Azavid pisze:tempych kolegów.

Pozdrawiam
Chłopaki, po pierwsze, staramy się nie robić błędów, po drugie - nie wyzywamy tu nikogo. To moderowane forum, wyżywać się można na onecie, ale tu moderator nie lubi, gdy ktoś kogoś obraża.
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiece... już tu tyle wypowiedzi usłyszałem że nie wiem kogo słuchać:D
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ciernograf pisze:Wiece... już tu tyle wypowiedzi usłyszałem że nie wiem kogo słuchać:D
Słuchaj tylko mamy. Ewentualnie radia Zet. :hahaha: Do masy się nie spiesz, bo jak nie masz predyspozycji genetycznych, to w okresie wzrostu (czyli teraz) nie złapiesz ani dodatkowego kilograma. Chyba że pójdziesz w sterydy lub hormony. Ale to juz zabawa dla niemądrych chłopców. Pytanie też - do czego ci masa? Koleżanki można podrywać bez niej. Jak chcesz komuś dać w gębę, to tez obejdzie sie bez dodatkowych kilogramów.
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ejj no jakbyś wiedział to słucham Antyradia i siostry:P. A do czego mi jest to potrzebne. Hmm, bo lepiej bym się może czuł ;>. Może mnie wyśmiejecie, ale sorry ja nie chcę wyglądać jak te chuchra z liceum i dalej:P.
Awatar użytkownika
Fatal@Error
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bym ćwiczył i jego wiek jest wręcz idealny aby zacząć, młodsi zaczynają cieżary dźwigać ;)
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
michał91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

co do odrzywek i sterydów to moim zdaniem najlepszym przykładem szkodliwości ich dla młodego organizmu jest przykład Ronaldo! Niewiem czy wiecie ale kilka tygodni temu piłkarz ten nabawił się poraz kolejny poważnej kontuzji (zerwania ścięgien kolanowych w lewej nodze). Koordynator antydopingowej brazylijskiej federacji piłkarskiej Bernardino Santi stwierdził iż Ronaldo jest podatny na kontuzje z powodu zażywania sterydów w latach gry w PSV ( miał wtedy około 17 lat). I tutaj cytat Santiego. "Jego mięśnie szybko się rozwijały, a taka akumulacja masy w krótkim czasie, kiedy nie zakończył on jeszcze swojego naturalnego rozwoju spowodowała, że nie były one dostosowane do kości".

Ale Ciernograf wiem jak jest też jestem jeszcze młody mam 17 lat 183cm wzrostu i 60kg wagi, miałem krótkie epizody w których chciałem być masywniejszy i bardziej napakowany:) jednak to nie idzie w parze z bieganiem. Dlatego wybrałem jak myśle dobry sposób samoobrony: kupiłem worek bokserski i codzień leje w niego, poza tym ćwicze w domu pompki i brzuszki ale to czasem :hej: , a z dziewczynami radze sobie też nie najgorzej :) biegaj, a wszystko inne się z czasem ułoży:)

pozdrawiam
GG:1702523
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiesz jeśli chodzi o jakieś tam sterydy i odżywki to nawet na to nie zwracam uwagi;]. Ja nie lubię robić czegoś szybko oczywista ze złym skutkiem;].
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jesteś w takim wieku, że powinieneś wiedzieć, że Bonhart był chudy jak ghul, a ciął mieczem nieziemsko. :hej:
tomasz

Nieprzeczytany post

Bruce Lee również był chudziutki - a rzeźba ideał :oczko:

Jeśli chłopak chcesz pozanać podstawy, to na początek tutaj niech przeczyta.
Awatar użytkownika
Fatal@Error
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeżeli chodzi o sterydy to temat bez sensu... wg mnie szkoda na niego czasu, normalnym jedzeniem, odżywkami białkowymi i węglowodorowymi załatwisz sprawę i będziesz wyglądał jak tylko ci się zechce wyglądać, pamiętaj to trudna droga i żmudna ale wiek jaki masz jest wręcz idealnym do wypracowania sobie dobrej sylwetki na długie lata, chcesz biegać i być chudym jak pająk klozetowy - twoja sprawa, chcesz mieć trochę mięśnia i chodzić na siłownię - twoja sprawa co wybierzesz - twoja sprawa ;) Ciebie powinno interesować niei to co inni powiedzą tylko jak to zrobić żeby było w miarę bezpiecznie i zdrowo, odpowiedź jest prosta technika i odpowiedni dobór ciężaru to bezpieczeństwo i frajda z treningu !!!, odpowiednie suplementy typu biało + maltodekstryny i odpowiednie posiłki to zdrowo !!!... Nie kieruj się opiniami tylko celem jaki chesz osiągnać !!! Ważne jest nie to co chcesz zrobić tylko to co robisz w tym kierunku !!!

pozdro
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Azavid pisze:Ahhh... Nie słuchaj ich, jeśli chcesz ćwiczyć... Ćwicz! Nie ma w tym nic złego!

Dieta:
- Najlepiej wysoko węglowodanowa oraz białkowa

Plan treningowy:
Rozgrzewka przed ćwiczeniami (Ale o tym chyba każdy wie, mogą być pompki i sprężyny)

Poniedziałek: Klata
- Wyciskanie hantli na ławeczce (Pozioma i pionowa) 4-5 serii po 12 powtórzeń nie więcej, ostatnie dwa powtórzenia mogą być „oszukiwane” Na siłę (Świetnie pobudza mięsień) (Przy wyciskaniu wydech)
- Rozpiętki na ławeczce (Pozioma i pionowa) (przy rozciąganiu wdech)

Wtorek: Grzbiet
- Wiosłowanie ze sztangielkami (hantla) 4-5 serii po 12 powtórzeń (Przy podciąganiu wdech)
- Unoszenie sztangielek w opadzie (Hantelki) (Przy podciąganiu wdech)

Środa: Wolna

Czwartek: Barki
- Wyciskanie handelkami na siedząco 4-5 serii po 12 powtórzeń (Przy wyciskaniu wydech)
- wznoszenie ramion na boki ze sztangielkami w pochyle (Przy podnoszeniu wdech)

Piątek: Biceps&Triceps
- Uginanie ramion 4-5 serii po 12 powtórzeń (oddychanie dowolne)
- Uginanie ramion (młotkowe)
- Wyciskanie za głową siedząc (triceps)

Sobota&Niedziela wolna

Jeśli 4-5 serii dla Ciebie to za dużo to zmniejsz sobie, ale nie waż się zmniejszać powtórzeń!! Przy rozgrzewce możesz ćwiczyć też brzuch (Brzuszki) Pamiętaj o przerwach miedzy seriami (około 1,5 min) Polecam również pompki i podciąganie się na drążku, jeśli nie wiesz jak wykonywać poszczególne ćwiczenia sprawdź w necie, na pewno znajdziesz zdjęcia przedstawiające ja kto robić … Jeśli chcesz możesz sięgnąć po suplementy:

Kreatyna, Gainer, oraz aminokwasy typu glutamina i BCAA

Co autor na to?
W żadnym wypadku w wieku 15 lat suplementy !!!

Przez pierwsze 3-4 lata spokojnie można ćwiczyć na zwyczajnym dobrym maminym odżywianiu !

Jak w wieku 15 lat zacznie zabawę z suplementami to czym będzie dożywiał organizm mając np 25 lat?

Przez pierwsze lata najlepiej wyćwiczyć ciało tzw na sucho.

Dzięki temu mimo przerw lub przy treningu 2-3 razy w tygodniu nawet za 15 lat będzie miał bardzo dobrze wyćwiczone ciało.

To co warto polecić to przez pierwsze około 2 lata ćwiczyć na spokojnie, delikatnie. Droga długa i nie ma co się spieszyć jak inni chcący zrobić z siebie patana w pół roku ;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Fatal@Error
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

białko + maltodekstryny to to samo co kurczaczek + kartofle tylko tyle że szybciej rozpuszczalne i lepiej przyswajalne, baza opierać się musi o zdrowe odżywianie...

pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ