Co do planu

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
XmageR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Więc od marca zamierzam zaczac plan 10 -tygodniowy i tu pojawiaja sie moje pytania bo w planie nic sie nie robi w pon ,sr i piatki dlaczego ??
Czy napeno po 11 tyg bede mógł przebiec 20 min bez odpoczynku ??
A i czy do tego planu brac diete ?? Mam sporo nadwagi i chce to spalic (ok. 14) I czy przy tej wadze odrazu mozna zaczać bieganie tzn ten plan ??

Sorka ,że takie niepoukładane ;)
New Balance but biegowy
Mateuszk2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

w tym planie po to są przerwy bo inaczej się przemęczysz i szybko zniechęcisz jak zaczynasz to bez szaleństw ja też zaczołem i to niejest takie proste jak się wydaje ale przed tym planem 10 tyg. zacznij marszować szybkim tempem przez 2 tyg po 30 min bo twoje stawy i mięśnie muszą się przyzwyczaić !!! POWODZENIA
XmageR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

2 tygodnie ale jak myslisz o których godzinach ?? bo do 3 mam szkołe :(
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

nie tyle dieta jest wazna co pewne nawyki zywieniowe... Wiecej znajdziesz tutaj: http://bieganie.pl/?show=1&cat=27&id=528 pomaszeruj troche rozruszaj stawy, a nastepnie zacznij plan 10tyg.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
XmageR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

czytałem to i ponawiam swoje pytanie i czy mam chodzic codziennie czy tylko w te dni co sa w planie 10 tyg
Mateuszk2
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

jak jeszcze nie zaczołeś planu to te marsze rób kiedy chcesz lecz systematycznie i najlepiej codziennie lub co dwa dni a pużniej w tym planie trzymaj się go lecz jak będziesz bardzo zmęczony i dzień przerwy nic nie szkodzi !!!!!!
XmageR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

to zaczynam od jutra a w których godzinyach to robic ?? w jakich porach najlepiej
piotrek79
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:30

Nieprzeczytany post

kolego XmageR
Kilka sugesti:
- poczytaj troche (mówie ci to drugi raz, a inni też o tym wspominali)
- rozmumiem,że początkujący ma sporo pytań ale prosze: zacznij jakiś plan albo wogóle zacznij się ruszać, a potem zadaj pytania
- nie zakładaj już więcej wątków bo to twój 3 w ciągu doby na ten sam temat.
Wiem,że jesteś jeszcze bardzo młody ale na Boga, troche samodzielności!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

No chyba,że to jakaś prowokacja :grr:

Pozdrawiam
D@ro
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Więc od marca zamierzam zaczac plan 10 -tygodniowy i tu pojawiaja sie moje pytania bo w planie nic sie nie robi w pon ,sr i piatki dlaczego ??
Czy napeno po 11 tyg bede mógł przebiec 20 min bez odpoczynku ??
A i czy do tego planu brac diete ?? Mam sporo nadwagi i chce to spalic (ok. 14) I czy przy tej wadze odrazu mozna zaczać bieganie tzn ten plan ??
PN,ŚR,PT to dni w które organizm odpoczywa i regeneruje się, nie można ćwiczyć codziennie bo się przetrenujesz

po 11 tyg. na 100% będziesz mógł zrobić 20minut*

*jak nie złapiesz żadnej kontuzji, będziesz ćwiczył wg planu, będziesz biegać ostrożnie i z rozwagą, jeżeli nie wynikną inne zdarzenia losowe :oczko:

Dieta chyba nie potrzebna ale jedz produkty pożywne a nie tłuste

Co to znaczy "(ok. 14)" 14kg chcesz spalić?? jak tak to biegając i ograniczając niezdrowe jedzenie powinieneś to zrzucić ale w jakim tempie to zależy już od twojego organizmu i treningów

Polecam (tak jak to wcześniej napisał Mateuszk2) przed realizowaniem tego planu 1-2 tyg. szybkiego marszu

Ćwiczyć możesz o której porze chcesz, kiedy masz czas, jak do trzeciej się uczysz, to biegaj popołudniu lub wieczorem
I NIE ZAPOMNIJ O ROZGRZEWCE
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Taak... i to na serio. Niektórzy sobie myślą że to coś błahego i niepotrzebnego, ale naprawdę bez rozgrzewki nie ma przyjemności w bieganiu a poza tym mogą z tego wypłynąć różne konsekwencje.
XmageR
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

chce zrzucic kilo i biegać wiec który plan bedzie lepszy na początek

ten plan :

http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=13&id=256

czy ten :

http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1
Awatar użytkownika
Ciernograf
Stary Wyga