Trening- mieśnie
-
- Rozgrzewający Się
Witam,
moja historia: mam 22 lata, 171 cm, 62 kg. Wiek 9-16 lat grałem w piłkę ręczną. 16-22 lata nic nie ćwiczyłem, w maju 2007 rzuciłem palenie, przytyłem do 74 kg; czerwiec-październik biegałem 3-4 razy w tygodni-wrzesień i październik po 40 min. Schudłem do 62 kg, "tłuszczyk" wypociłem podczas bieganie, a obfitą kolację zastąpiłem w końcu śniadaniem. I to tyle.
Teraz po przerwie znowu zaczynam biegać. Daję sobie kilka tygodni, aby zacząć biegać 40 min.
Jaki cel?- chcę rozbudować swoją sylwetkę, czyli ją trochę umięśnić, ale nie na kwadraciaka tylko normalnie- "schludnie"- aby mieć poprawną sylwetkę, tłuszczyku nie za dużo, a mięśnie też nie jakoś konkretnie widoczne, ale żeby podtrzymywały mój szkielet;) Chcę tak normalnie się umięśnić- chciałbym nabyć masy mięśniowej.
I tu moje pytanie o trening: czy bieganie w ogóle wpłynie na rozwój mięśni?
Nie lubię siłowni więc ona odpada. Czy 3-4 razy/tyg. bieganie przyniesie efekty? Jak powinienem się odżywiać?- czy np. więcej jeść makaronów, ryżu?- czy jedzenie więcej i intensywny ruch spowodują rozwój(powiększenie) mięśni? - no, ale nie chcę sobie odmawiać tego co lubię- ziemniaczki, itd., ale bez przesady;); Czy powinienem biegać z pulsometrem?- jaki zakres powinien być dominujący? Widziałem czasami mijających mnie biegaczy z hantlami- chyba 0,5 kg- czy dają one efekty? Raczej nie mam zamiaru "zjadać" odżywek.
Jaki trening byłby najodpowiedniejszy dla mnie? Chciałbym do 62 kg dodać jeszcze 6-7 kg mięśni;) Planuję także wziąć udział w zawodach maks. 5 km we wrześniu- ale to oczywiście jest nieobowiązkowe.
Przeszukałem serwis i mam wrażenie, że nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Dziękuję za pomoc.
moja historia: mam 22 lata, 171 cm, 62 kg. Wiek 9-16 lat grałem w piłkę ręczną. 16-22 lata nic nie ćwiczyłem, w maju 2007 rzuciłem palenie, przytyłem do 74 kg; czerwiec-październik biegałem 3-4 razy w tygodni-wrzesień i październik po 40 min. Schudłem do 62 kg, "tłuszczyk" wypociłem podczas bieganie, a obfitą kolację zastąpiłem w końcu śniadaniem. I to tyle.
Teraz po przerwie znowu zaczynam biegać. Daję sobie kilka tygodni, aby zacząć biegać 40 min.
Jaki cel?- chcę rozbudować swoją sylwetkę, czyli ją trochę umięśnić, ale nie na kwadraciaka tylko normalnie- "schludnie"- aby mieć poprawną sylwetkę, tłuszczyku nie za dużo, a mięśnie też nie jakoś konkretnie widoczne, ale żeby podtrzymywały mój szkielet;) Chcę tak normalnie się umięśnić- chciałbym nabyć masy mięśniowej.
I tu moje pytanie o trening: czy bieganie w ogóle wpłynie na rozwój mięśni?
Nie lubię siłowni więc ona odpada. Czy 3-4 razy/tyg. bieganie przyniesie efekty? Jak powinienem się odżywiać?- czy np. więcej jeść makaronów, ryżu?- czy jedzenie więcej i intensywny ruch spowodują rozwój(powiększenie) mięśni? - no, ale nie chcę sobie odmawiać tego co lubię- ziemniaczki, itd., ale bez przesady;); Czy powinienem biegać z pulsometrem?- jaki zakres powinien być dominujący? Widziałem czasami mijających mnie biegaczy z hantlami- chyba 0,5 kg- czy dają one efekty? Raczej nie mam zamiaru "zjadać" odżywek.
Jaki trening byłby najodpowiedniejszy dla mnie? Chciałbym do 62 kg dodać jeszcze 6-7 kg mięśni;) Planuję także wziąć udział w zawodach maks. 5 km we wrześniu- ale to oczywiście jest nieobowiązkowe.
Przeszukałem serwis i mam wrażenie, że nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Dziękuję za pomoc.
-
- Rozgrzewający Się
Aha,
jeszcze chcę dodać, że mam zamiar w domu ćwiczyć brzuszki, pompki, drążek. Czy powinienem to robić po bieganiu, przed bieganiem, osobne dni, codziennie?
Moja trasa biegowa jest urozmaicona- asfaltem pod górkę z górki, drogi polne, krótkie strome górki i łagodne długie, itd. - czy trzeba się dostosowywać jakoś konkretnie do ukształtowania terenu?- np. szybciej pokonywać wzniesienia bardziej się męcząc, itd.?
No i pytanie już chyba ostatnie- ile taki mój trening biegowy powinien trwać minut?
jeszcze chcę dodać, że mam zamiar w domu ćwiczyć brzuszki, pompki, drążek. Czy powinienem to robić po bieganiu, przed bieganiem, osobne dni, codziennie?
Moja trasa biegowa jest urozmaicona- asfaltem pod górkę z górki, drogi polne, krótkie strome górki i łagodne długie, itd. - czy trzeba się dostosowywać jakoś konkretnie do ukształtowania terenu?- np. szybciej pokonywać wzniesienia bardziej się męcząc, itd.?
No i pytanie już chyba ostatnie- ile taki mój trening biegowy powinien trwać minut?
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Te ćwiczenia, które podajesz są super na dobrą sylwetkę. Ja robię pompki codziennie, ale jak chcesz możesz robić sobie superserie, tzn. seria brzuszków, seria pompek, seria drążka, chociaż lepiej w odwrotnej kolejności. Do tego możesz wrzucić "małyszki" i przysiady. Po zrobieniu takiej superserii przerwa 2-3 min i od nowa i tak trzy razy. Jak bardzo nie będziesz się przeciążać możesz tak ćwiczyć 3-4 razy w tygodniu. Jak chcesz trochę mięśni złapać musisz dużo białka wcinać. Jakieś twarogi, piersi z kurczaka, tuńczyk, łosoś. Białka musi być ok 2-3 g na kilogram wagi. Powodzenia życze
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
Bieganie spala mieśnie, owszem rozwija je ale nie buduje
trzeba dbać o o by spadki były jak najmniejsze :D

Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
- beata
- Ekspert/Trener
Co to za jakaś bzdura?Fatal@Error pisze:Bieganie spala mięśnie, owszem rozwija je ale nie buduje![]()
W drugiej części zdania to już w ogóle zaprzeczasz sam sobie - rozwija, ale nie buduje - to co robi?
Popatrz na sylwetki czołowych biegaczy. Jasne, że nie są napakowani jak kulturyści. Ale wybacz, na anorektyków nie wyglądają. Można zatem wywnioskować, że siedzą na okrągło na siłowni.
Poza tym - co jest ważniejsze - wygląd, czy moc?
- wojtek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 30:59
- Życiówka w maratonie: 2:18
- Kontakt:
Bieganie owszem moze spalac miesnie , jesli ktos pakuje max a je min , nie majac przy tym zbyt wiele tkanki tluszczowej .
A czy buduje ? - zdecydowanie tak ale jednoczenie nie rozbudowuje ponad pewna norme .
Ale tak jak ze wszystkim , sa uwarunkowania genetyczne i rodzje dystansow i treningow , pod ktore sie trenuje .
Rasowy sprinter zdecydowanie bedzie sie z reguly roznil od dlugasa , choc i wsrod dobrych srinterow sa "patyczki"
A czy buduje ? - zdecydowanie tak ale jednoczenie nie rozbudowuje ponad pewna norme .
Ale tak jak ze wszystkim , sa uwarunkowania genetyczne i rodzje dystansow i treningow , pod ktore sie trenuje .
Rasowy sprinter zdecydowanie bedzie sie z reguly roznil od dlugasa , choc i wsrod dobrych srinterow sa "patyczki"
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki
Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37
Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
- beata
- Ekspert/Trener
Tak, jak i wśród maratończyków trafiają się "mięśniaki" (był kiedyś taki napakowany, jak na maratończyka, chyba meksykańczyk?) .wojtek pisze:Rasowy sprinter zdecydowanie bedzie sie z reguly roznil od dlugasa , choc i wsrod dobrych srinterow sa "patyczki"
Wszystko jest zależne od indywidualnego typu budowy, genetyki.
Zeby bieganie nie "spalało" mięśni, trzeba odpowiednio się odżywiać, i tyle. Jakoś przez tyle biegania lat nic mi się jeszcze nie spaliło. I raczej nie zauważam ogólnego zeszczuplenia, wręcz odwrotnie.
Kiedyś prawie nie miałam łydek czy barków, teraz nie mogę tego powiedzieć.
-
- Rozgrzewający Się
Nie zależy mi na tym, aby być "mięśniakiem". Lubię bieganie, ale chciałbym też sobie wyrobić sylwetkę.
Nie zależy mi też na zawodach, biegam dla siebie- no ale zawody motywują.
Czyli jaki trening powinienem prowadzić, jak się odżywiać?
Nie zależy mi też na zawodach, biegam dla siebie- no ale zawody motywują.
Czyli jaki trening powinienem prowadzić, jak się odżywiać?
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
To nie bzdura a fakt jak wiadomo nasz mózg to największy sknera ze skner, nawet przy dobrym jedzeniu palisz, osobiście spaliłem prawie 6 kg przy 1026 km i łatwo to policzyć
Rozwija jeżeli nie rozumiesz to napiszę może tak: "motorykę", "wytrzymałość", "sprężystość", jeżeli ktoś biega z 50 km/tydzień to przy takich spadkach nie buduje bo to nie realne, trzeba dodać siłownię aby mózg wiedział że nie ma ich palić bo są potrzebne...
pozdro

pozdro
- beata
- Ekspert/Trener
Biegałam i 150km w tyg., i nie zauważyłam, żeby cokolwiek mi się spaliło, wręcz przeciwnie.
Oczywiście w ramach "biegania" uwzględniam siłę biegową, ogólnorozwojówkę, piłki lekarskie. Nic ponadto. Na siłowni w sensie dosłownym nie byłam nigdy.
Oczywiście w ramach "biegania" uwzględniam siłę biegową, ogólnorozwojówkę, piłki lekarskie. Nic ponadto. Na siłowni w sensie dosłownym nie byłam nigdy.
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
Organizm nie dopuści do zbyt dużego spadku taki jest, reguluje to bardzo mądrze, ale pewnikiem jest to iż u biegacza żeby zbudować cokolwiek mięśnia tym bardziej jak jest ektomorfikiem trzeba spełnić wiele czynników i wydać trochę pieniędzy... Jeżeli ktoś biega 150km/tydzień to nawet siłownia za bardzo nie pomoże, mechanizmy adaptacyjne nie pozwolą na zbyt dużą masę, usuną lub dobudują mięsień w taki sposób gdzie będzie on najwydajnieszy, nie będzie za mały ani za duży reszta niepotrzebnych aktonów będzie minimalizowana, te mięśnie trzeba ćwiczyć...
pozdro
pozdro
- Ciernograf
- Stary Wyga
- Kontakt:
Dobrze że ktoś zaczął temat, bo przynajmniej nie muszę zakładać nowego topic'u aby robić bajzel na forum.
Jak chyba niektórzy wiedzą mam 15 lat, 190 cm wzrostu i 72 kg wagi. Mimo tego wyglądam jak patyk i chcę trochę dorobić mięśni;).
Ale kompletnie nie wiem jak mam zacząć:/. Nie wiem jakie ćwiczenia wykonywać, jak i kiedy. Na siłownię nie chcę chodzić, bo czuję się tam nie swojo. Mam 2 hantle tylko jakie z nimi ćwiczenia robić;)? Błagam pomóżcie mi w tym, bo wiecie;) - przy takim wzroście i mięśniach można budzić grozę i nie tylko;). Nie no tu żartuję, ale czuję że moje ciało musi się na ćwiczyć a w tych tematach jestem blady.
Proszę o pomoc;).
Jak chyba niektórzy wiedzą mam 15 lat, 190 cm wzrostu i 72 kg wagi. Mimo tego wyglądam jak patyk i chcę trochę dorobić mięśni;).
Ale kompletnie nie wiem jak mam zacząć:/. Nie wiem jakie ćwiczenia wykonywać, jak i kiedy. Na siłownię nie chcę chodzić, bo czuję się tam nie swojo. Mam 2 hantle tylko jakie z nimi ćwiczenia robić;)? Błagam pomóżcie mi w tym, bo wiecie;) - przy takim wzroście i mięśniach można budzić grozę i nie tylko;). Nie no tu żartuję, ale czuję że moje ciało musi się na ćwiczyć a w tych tematach jestem blady.
Proszę o pomoc;).