Domowe ćwiczenia siłowe po bieganiu a siłownia
- stszaua
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
robie właśnie plan 10-cio tygodniowy dla początkujacych (drugi tydzień) biegam więc 4 razy w tygodniu.
Oprócz tego w dni w które nie biegam chodzę na siłownię czyli 3 razy w tygodniu. Między innymi ćwicze tam nogi. Żeby za bardzo ich nie przeciążać odpuściłem ćwiczenia siłowe po bieganiu, rozciągające oczywiście kontynuuje.
Moje pytanie brzmi; czy dobrze robię?
Może powinienem np odpuścić trening nóg na siłowni na rzecz ćwiczeń zaraz pop bieganiu. Albo kontynółować je i robić ćwiczenia na nogi i w domu po bieganiu i następnego dnia na siłowni?
Prosze o fachową odpowiedź.
robie właśnie plan 10-cio tygodniowy dla początkujacych (drugi tydzień) biegam więc 4 razy w tygodniu.
Oprócz tego w dni w które nie biegam chodzę na siłownię czyli 3 razy w tygodniu. Między innymi ćwicze tam nogi. Żeby za bardzo ich nie przeciążać odpuściłem ćwiczenia siłowe po bieganiu, rozciągające oczywiście kontynuuje.
Moje pytanie brzmi; czy dobrze robię?
Może powinienem np odpuścić trening nóg na siłowni na rzecz ćwiczeń zaraz pop bieganiu. Albo kontynółować je i robić ćwiczenia na nogi i w domu po bieganiu i następnego dnia na siłowni?
Prosze o fachową odpowiedź.
Ten opis kłamie!
- beata
- Ekspert/Trener
Biegając, nie można przesadzić z siłownią, zwłaszcza na nogi.
Lepiej - tak jak sam proponowałeś - porobić jakieś ćwiczenia bezpośrednio po bieganiu, kiedy jesteś dobrze rozgrzany, zaczynając od dobrego rozciągnięcia się. I wskazana jest raczej siła dynamiczna, a nie stacjonarne pakowanie.
Ja bym ograniczyła siłownię do jednego - góra dwóch razy w tygodniu, a do tego - może basen?
Lepiej - tak jak sam proponowałeś - porobić jakieś ćwiczenia bezpośrednio po bieganiu, kiedy jesteś dobrze rozgrzany, zaczynając od dobrego rozciągnięcia się. I wskazana jest raczej siła dynamiczna, a nie stacjonarne pakowanie.
Ja bym ograniczyła siłownię do jednego - góra dwóch razy w tygodniu, a do tego - może basen?
- Krzysztof Janik
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Musisz mieć na uwadze że siłownia to też trening w dodatku beztlenowy dla mięśni. Jeśli jesteś początkującym możesz przesilić nogi i nie mieć siły do biegania. Musisz uważać z tymi ćwiczeniami na siłowni szczególnie na nogi.
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
Treningów na siłowni absolutnie nie możesz odpuszczać, dają one bowiem bodziec do ochrony ich przed zgubnymi skutkami katabolizmu i tak nieuchronnie przychodzącego co 4h od posiłku i szybciej zalerzy od jednostki i od trybu rzycia, przy ćwiczeniu siłowym mózg dochodzi do wniosku że są mu potrzebne i ich tak łatwo nie rozpuszcza, bo wiadomo to stary sknera i woli rozpuścić mięśnie niż trochę fatu, jest mu po prostu łatwiej a fat zostawia na cieżkie dni
Więc biegaj 1-1,5h po zjedzeniu posiłku i na 0,5h przed zjedz a może wypij miarkę białka anabolic protein HI-tec tkz. "Matrix"na przykład rozpuszczoną w mleku albo kawie będzie się dłużej trawić i ochroni przed katabolizmem. Musisz sobie poukładać wszystko w tygodniu, jak ćwiczysz siłowo nie biegaj, jak biegasz nie ćwicz ewentualnie kilka godzin po bieganiu i po conajmniej 3 posiłkach czyli dobrze będzie biegać rano a wieczorem iść na siłownię ale ja bym to zrobił inaczej.
pon - siłownia
wt - bieganie
śr - odpoczynek
czw - siłownia
pt - bieganie
sob - odpoczynek
n - bieganie
To jest bardziej nastawione na bieganie... regeneracja jest tak samo ważna jak i trening, nawet ważniejsza !! pamiętaj o tym...Na siłowni rób ćwiczenia złożone nie izolowane, mam na mysli takie:
Martwy ciąg
przysiad z przodu
wyciskanie żołnierskie
wiosłowanie w opadzie tułowia
podciąganie szeroko, wąsko nachwyt podchwyt dowolna kombinacja
przysiad z tyłu
martwy ciąg sumo
unoszenie sztangi oburącz
uginanie ramion ze sztangą
wyciskanie sztangi na płasko i pod katem 45*
to odpowiednio podzielone na dwa dni daje super efekty a nawet i może za dużo by było
pozdro

pon - siłownia
wt - bieganie
śr - odpoczynek
czw - siłownia
pt - bieganie
sob - odpoczynek
n - bieganie
To jest bardziej nastawione na bieganie... regeneracja jest tak samo ważna jak i trening, nawet ważniejsza !! pamiętaj o tym...Na siłowni rób ćwiczenia złożone nie izolowane, mam na mysli takie:
Martwy ciąg
przysiad z przodu
wyciskanie żołnierskie
wiosłowanie w opadzie tułowia
podciąganie szeroko, wąsko nachwyt podchwyt dowolna kombinacja
przysiad z tyłu
martwy ciąg sumo
unoszenie sztangi oburącz
uginanie ramion ze sztangą
wyciskanie sztangi na płasko i pod katem 45*
to odpowiednio podzielone na dwa dni daje super efekty a nawet i może za dużo by było

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
-
- Zaprawiony W Bojach
Przedeszszystkim musis zsobie odpowiedzieć jaki jest cel twojego trenowania biegania i treningu siłowego. Czy np. chcesz byś wszestronnie wysportowamy to sobie biegaj i chodz na siłownie czy np. po to chcesz chodzisz na siłownie i bezpośrednio poprawić bieganie. Jak konkretnie sobie odpowiedz jkai jest twój cel to ktoś ci odpowie co masz robić a co nie pod ten cel.
Tompoz
P.s. ja przez wiele lat trenował sporty siłowe zima jesień a wiosna lato kolarstwo, przy cyzm prze początek wiosny te 2 rzeczy robiłem równoległe. I byłó super byłem wytrenowany wytrzymałościowo ale była jeszcze masa mieśniowa dosć duzą i fajnajniej wtedy wyglodałem i czułem się bo czułem moc w całytm ciele
Tompoz
P.s. ja przez wiele lat trenował sporty siłowe zima jesień a wiosna lato kolarstwo, przy cyzm prze początek wiosny te 2 rzeczy robiłem równoległe. I byłó super byłem wytrenowany wytrzymałościowo ale była jeszcze masa mieśniowa dosć duzą i fajnajniej wtedy wyglodałem i czułem się bo czułem moc w całytm ciele
Tompoz
- stszaua
- Rozgrzewający Się
Hmmm... z tego co widzę to nie bardzo da sie ćwiczyć sumiennie na siłowni i jednocześnie biegając, co przyznam trochę mnie martwi.
Faktycznie jestem początkujący na obu tych polach (bieganie, siłownia) także proponowane przez Fatal'a ćwiczenia ( kontuziogenne nawet dla zwodowców
) narazie w moim przypadku odpadają, oczywiscie chyba ze się mylę. Na siłowni koncze dopiero wstępny, 3 tygodniowy trening ogólnorozwojowy po którym mam zamiar poprosic o rozpisanie normalnego planu.
Ok. żeby było bardziej opisowo to napiszę jak to teraz u mnie wygląda:
Pon-bieganie rano
Wto-siłownia wieczorem
Śr-bieganie rano
Czw- siłownia wieczorem
Pt- bieganie rano
Sob-siłownia wieczorem
Ndz-bieganie rano
Więc rzeczywiście nie mam tutaj dnia odpoczynku. Opierając się na sugestii Fatala(mimo że odradza ale z drugiej strony jeszcze długo nie będę robił ćwiczeń siłowych które zaproponował), może coś takiego;
Pon- odpoczynek
Wto- bieganie rano, siłownia wieczorem
Śr- odpoczynek
Czw- bieganie rano, siłownia wieczorem
Pt- odpoczynek
Sob- bieganie rano, siłownia wieczorem
Ndz- bieganie rano (jak kac to wieczorem
)
Co wy na to?
W odpowiedzi na pytanie Tompoza to chcę dobrze wyglądać i dobrze się czuć, podbudować trochę mięśnie i zrzucic trochę wagi (aktualnie mam 25.8 BMI)
Faktycznie jestem początkujący na obu tych polach (bieganie, siłownia) także proponowane przez Fatal'a ćwiczenia ( kontuziogenne nawet dla zwodowców

Ok. żeby było bardziej opisowo to napiszę jak to teraz u mnie wygląda:
Pon-bieganie rano
Wto-siłownia wieczorem
Śr-bieganie rano
Czw- siłownia wieczorem
Pt- bieganie rano
Sob-siłownia wieczorem
Ndz-bieganie rano
Więc rzeczywiście nie mam tutaj dnia odpoczynku. Opierając się na sugestii Fatala(mimo że odradza ale z drugiej strony jeszcze długo nie będę robił ćwiczeń siłowych które zaproponował), może coś takiego;
Pon- odpoczynek
Wto- bieganie rano, siłownia wieczorem
Śr- odpoczynek
Czw- bieganie rano, siłownia wieczorem
Pt- odpoczynek
Sob- bieganie rano, siłownia wieczorem
Ndz- bieganie rano (jak kac to wieczorem

Co wy na to?
W odpowiedzi na pytanie Tompoza to chcę dobrze wyglądać i dobrze się czuć, podbudować trochę mięśnie i zrzucic trochę wagi (aktualnie mam 25.8 BMI)
Ten opis kłamie!
- Fatal@Error
- Zaprawiony W Bojach
Owszem mylisz się i to bardzo, ćwiczenia izolowane nic ci nie dają takowe powinni wykonywać zawodowcy mający już zaplecze mięśniowe, ludzie którzy chcą wzmocnić inne celem polepszenia siły i osiągów albo ci na rekonwalescencji. Wszystko co musisz wiedzieć to ->> znać poprawną technikę i nie przeginać z obciążeniem, progresję kontynuować po woli.
W związku z tym co podałeś mam jedno pytanie gdzie czas na regenerację ? w pierwszym przypadku, w drugim zaś może to mieć zgubne skutki, lecz dobra regeneracja jest zapewniona poniekąd, pamiętaj jednak, po 3 pełnowartościowych posiłkach!! np takich
filet z kurczaka 200g
kasza, kuskus, gryczana, ryż brązowy paczka
pomidor, sałata lub pekińska kapusta, ogórek, por
1 omegi-3, mała garść orzechów, jabłko, kiwi
serek wiejski 300g
pomidor, ogórekm, groszek, fasolka czerwona, olej z oliwek łycha
kartofle albo makaron
kiwi, galaretka
wołowina 200g
kasza 1 paka
pomidor, ananas, ogórek, por, sałata lodowa
olej lniany łyżka stołowa
jabłko
Jeżeli tak zjesz co 3h i pójdziesz ćwiczyć będzie ok
pozdro
W związku z tym co podałeś mam jedno pytanie gdzie czas na regenerację ? w pierwszym przypadku, w drugim zaś może to mieć zgubne skutki, lecz dobra regeneracja jest zapewniona poniekąd, pamiętaj jednak, po 3 pełnowartościowych posiłkach!! np takich
filet z kurczaka 200g
kasza, kuskus, gryczana, ryż brązowy paczka
pomidor, sałata lub pekińska kapusta, ogórek, por
1 omegi-3, mała garść orzechów, jabłko, kiwi
serek wiejski 300g
pomidor, ogórekm, groszek, fasolka czerwona, olej z oliwek łycha
kartofle albo makaron
kiwi, galaretka
wołowina 200g
kasza 1 paka
pomidor, ananas, ogórek, por, sałata lodowa
olej lniany łyżka stołowa
jabłko
Jeżeli tak zjesz co 3h i pójdziesz ćwiczyć będzie ok
pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
-
- Stary Wyga
Zgadzam się z Fatalem. Podstawę robi się ćwiczeniami podstawowymi takimi jak podał fatal czyli wielostawowymi najlepiej wolnymi ciężarami (nie na maszynach). Kontuzjogenność tych ćwiczeń wynika ze złej techniki, zbyt dużych obciążeń i szarpania ciężarem. Zacznij ćwiczyć minimalnym obciążeniem i skup się na prawidłowej technice. Później z czasem możesz zwiększać obciążenia ale nigdy kosztem techniki wykonania.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]