Pielęgnacja stóp

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć,

przeglądałem formu, ale nic nie znalazłem o pielęgnacji stóp. Trochę to dziwne na forum dla biegaczy ;-), bo chyba stopy to jeden z najważniejszych "atrybutów" biegacza.

Czego używacie do pielęgnacji stóp? Jakieś specjalne maści/kremy? Pumeks? Jakieś sprawdzone maści/plastry na nagnioty?

Pozdrawiam,
Lejek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Sygnał zanotowany, artykuł pojawi się na pewno za jakiś czas. Tylko pielęgnacja to złożony problem: obejmuje zarówno dobór obuwia i wkładki, jak i skarpety, higiena, relaks i masaż.
Awatar użytkownika
lejek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45:18

Nieprzeczytany post

Cześć,

zainspirował mnie wczorajszy bieg... Na 9km zaczął mnie bardzo boleć duży palec. Wróciłem do domu i okazało się, że to po prostu odcisk/nagniot... Nigdzie w serwisie nie znalazłem jak sobie radzić w takiej sytuacji, żadnych praktycznych rad... Jak sobie z tym radzić i jak temu przeciwdziałać ;-).

Pozdrawiam,
Lejek
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

No wielkich rad w tym wypadku nie będzie - po pierwsze, wygodne buty, starannie wytrzepane z kamyczków. Dobre skarpety, dobrze naciągnięte (maratończycy maja takie przylepiane do stopy). Jak zrobi się pęcherz: plaster, nie przebijać, można np. pobiegać 2 dni w innych butach, żeby nie drażnić tego samego miejsca. No i czekać aż zejdzie :/
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

lejek pisze:Czego używacie do pielęgnacji stóp? Jakieś specjalne maści/kremy? Pumeks? Jakieś sprawdzone maści/plastry na nagnioty?
Od czasu do czasu trzeba usunąć schodzący paznokieć :hej: .
Cóż, proza życia (biegacza).
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tez jestem zainteresowana tym tematem, nawet bardzo. Typowo pielęgnacyjne i ogólnodostępne kosmetyki działają tylko powierzchownie, niewielki efekt w postaci doraźnej świeżości. Generalnie chodzi o to żeby nie tylko nie było gorzej, ale żeby zlikwidować, to co już jest :usmiech:, typu zrogowacenia, odciski, luszcząca się skóra etc.
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No stópki trzeba moczyć w soli - bardzo pomaga na naskórek i zrogowacenia, a i relaks niezły. Jest kilka specyfików więc można wybrać coś dla siebie.
Schodzące paznokcie usunąć koniecznie.
Pęcherze są dwie szkoły przebijać lub nie tak jak pisze Nagor - ja jestem zwolennikiem tej pierwszej każda pielęgniarka powie wam jak to zrobić, żeby było dobrze.

Jednak najważniejsze to BUTY i ew. wkładki, skarpety też są ważne i te frote to do biegania się nie nadają.

Pozdrawiam bez czterech paznokci
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Edda
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

No właśnie - wkładki. Nigdy nie przypuszczałam, że kiedykolwiek będą mi potrzebne. Przecież na pierwszy rzut oka nie jest źle. Niestety pozory.

A sól? faktycznie działa. Dzięki za radę. :usmiech:
ODPOWIEDZ