Jak się ubrać na bieganie w zimie

Racoviak
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chciałem zacząć biegać... I zastanawiam się nad kupnem odzieży... Wymyśliłem sobie coś takiego...

Podkoszulka z długim rękawem New Balance MLS2090BK
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=445

Bluza do biegania New Balance MRTH755LE
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=753

Spodnie New Balance MRMP768BK
http://www.newbalance.pl/produkty.aspx?id=756

A może polecacie odzież jakiejś innej firmy tylko w podobnych cenach jak te co podałem... I mam jeszcze pytanie czy będzie mi wystarczająco ciepło w tym podkoszulku i bluzie czy jeszce pomyśleć o kupnie jakiejś kurtki dodatkowo???
PKO
Awatar użytkownika
Fatal@Error
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja kupiłem wszystko termoaktywne na allegro ale to tylko i wyłącznie zalerzy od zasobności portwela wydałem 300 zł na wszystko, nawet bieliznę ;)

pozdro
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
marrnyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Racoviak pisze:... I mam jeszcze pytanie czy będzie mi wystarczająco ciepło w tym podkoszulku i bluzie czy jeszce pomyśleć o kupnie jakiejś kurtki dodatkowo???
dokladnie mam ten sam problem:
bielizna+bluza czy bielizna+bluza+kurtka ? (i jaka kurteczke polecacie za rozsadna kase :) )
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeśli temperatura poniżej zera, a zwłaszcza poniżej -5 - to cienka kurtka jest konieczna, nieprzepuszczająca wiatru, z cienką siateczką pod spodem najlepiej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Kiedyś napisałem taki włąsny zestaw - przewodnik:

0 do +3
bokserki, długie spodnie, bluza, kurtka, jeśli bieg miałby być wolniejszy lub wiałby mocniejszy wiatr - pod spód założyłbym jeszcze koszulkę bez rękawków, cienka czapka

-5 do 0
bokserki, długie spodnie, w zależności od biegu koszulka T-shirt lub bez rękawków, bluza, kurtka, cienka czapka plus opaska Windstoperowa cienkie rękawiczki, czasem polarowe.

-10 do - 5
bokserki, długie spodnie (te cieplejsze), koszulka T-shirt, grubsza bluza lub dwie bluzy, kurtka, czapka polarowa plus opaska winstoperowa, rękawiczki polarowe

-15 do -10
bokserki, długie spodnie (te cieplejsze) - plus ewentualnie lekkie spodnie ortalionowe, koszulka T-shirt plus ewentualnie pod spód koszulka bez rękawków, dwie bluzy, kurtka, grubsza czapka polarowa lub dwie cienkie oraz warstwa windstopera, rękawiczki cienkie i na to dodatkowo polarowe.

-20 do -15
bokserki, długie spodnie (te cieplejsze), lekkie spodnie ortalionowe, koszulka T-shirt, pod spód koszulka bez rękawków, dwie bluzy plus ewentualnie kamizelka polarowa, kurtka, grubsza czapka polarowa lub dwie cienkie oraz warstwa windstopera, kaptur kurtki, rękawiczki polarowe a na to rękawiczki windstoperowe, pewnie wystarczyłyby ciepłe rękawiczki z jednym palcem ale nie mam takich.

Poniżej - 20 - biegamy na własne ryzyko
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Jeśli temperatura poniżej zera, a zwłaszcza poniżej -5 - to cienka kurtka jest konieczna, nieprzepuszczająca wiatru, z cienką siateczką pod spodem najlepiej.
Cienka kurtka, albo kamizelka typu wind-stop, tylko musi być dopasowana, a pod spód bluza polarowa cienka. W takiej kamizelce przebiegałam kiedyś całą zimę, nie było źle.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:-20 do -15
bokserki, długie spodnie (te cieplejsze), lekkie spodnie ortalionowe, koszulka T-shirt, pod spód koszulka bez rękawków, dwie bluzy plus ewentualnie kamizelka polarowa, kurtka, grubsza czapka polarowa lub dwie cienkie oraz warstwa windstopera, kaptur kurtki, rękawiczki polarowe a na to rękawiczki windstoperowe, pewnie wystarczyłyby ciepłe rękawiczki z jednym palcem ale nie mam takich.
Nie za dużo :oczko: ?
Z mojej praktyki - w zasadzie, poniżej -8, ubieram się zawsze tak samo: długie legginsy grube, cienkie spodnie, koszulka cienka z długim rękawem, koszulka z cienkiego polaru, i na to kurtka. Oczywiście czapka, nie za gruba jednak, i rękawiczki - tu zawsze mam problem, bo ile bym nie założyła, po godzinie biegu ręce mi zmarzną. Zatem zakładam jedne polarowe.
wg mnie, zwiększanie ilości warstw, w pewnym momencie nie ma sensu - będziemy się czuć zbyt skrępowani, a po kilometrze i tak się zgrzejemy.
Bieganie w tak niskich temp. ma dla mnie tylko taką różnicę, że szybciej kończą się moje rezerwy energetyczne, i po godzinie zaczyna mi być już mniej komfortowo. Ale nie mogę ubrać się grubiej "na zapas". Po prostu, po bieganiu szybka gimnastyka - mak. 10 minut, i od razu pod ciepły prysznic. I coś ciepłego do picia.
A na ręce recepty nie mam, po prostu, jak ktoś ma słabe krążenie obwodowe, to nic nie pomoże. Taki defekt.
No i pamiętać twarzy - przy -10 i więcej, tłusty krem (nie żadna nivea).

Minimalna temp. przy jakiej biegałam, to chyba -25. Ale wtedy już zamarza pod nosem :oczko: :niewiem: ...
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Wiele zależy od jakości materiałów i od czynnika ludzkiego, czyli jak reagujesz na temperaturę. Zacznij od poczytania:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=426

http://bieganie.pl/?show=1&cat=6&id=318
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Jeszcze uwaga do Fredzia: pisząc "bokserki" masz na myśli gacie, czy krótkie getry? Bo przyznam, że bieganie w bokserkach rozumianych jako częśc bielizny to dla faceta raczej niewykonalne, if you know, what I mean :hej:
marrnyk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

co myslicie o czyms mniej wiecej takim:
buty
bielizna
kurtka
spodenki
na wieksze mrozy jeszcze bluza + czapeczka i rekawice :)
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Dobrze myśłimy.

Nagór - bokserki - to bokserki, część bielizny. Dlaczego sobie nie wyobrażasz biegania w czyms takim? Oczywiście full syntetic.
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Bokserki z mikrofibry czy inna nazwa full syntetic są OK bo dobrze przylegają do ciała i wszystko jest na miejscu :hej:
Ale bokserki luźne z naturalnych materiałów odpadają bo ...są właśnie za luźne innymi słowy z matymatycznego punktu widzenia mają zbyt wiele stopni swobody.
Awatar użytkownika
rybull
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

piotras pisze:
Ale bokserki luźne z naturalnych materiałów odpadają bo ...są właśnie za luźne innymi słowy z matymatycznego punktu widzenia mają zbyt wiele stopni swobody.
hehehe :oczko:
my dream is to fly over the rainbow so high

http://tio.blox.pl
http://welodrom.pl
Awatar użytkownika
bebmen
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Od jakich temeratur można zacząć biegać juz w krótkich spodenkach? Wiem, że to bardzo indywidualne, ale tak w przybliżeniu: +5st, +10st, czy może więcej?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Znam ludzi którzy biegają w spodenkach przy -8 (minus osiem).
Ja zaczynam przy 14-15. (plus :) )
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ