Kalkulator Intensywności Treningowych i Czasów na Zawodach

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
pichotnik

Nieprzeczytany post

Dzieki Fist. Ten kalkulator potwierdza w przyczynie tego, ze dzis nie bylem zadowolony ze swojego wyniku na 10km:)
PKO
tomasz

Nieprzeczytany post

Ale Fredzio po co komu to VO2max? Skoro Armstrong złamał 3h mając 81 - zaś z kalkulatora wychodzi 57.
A nawet gdyby nie był kolarzem wcześniej. Przypomnij sobie dwie rozmowy na forum:

W jednej była dyskusja o tym czy istnieje trening podnoszący VO2max - Ryszard pisał, że nie. Pisał również dlaczego. Zwracał również uwagę na to żeby dać sobie z tym spokój, to tylko parametr, który po 6 misiącach regularnego treningu jest już stały już niemalże stały.

W innej rozmowie zastanawialiśmy się dlaczego mając to samo VO2max można biegać różne wyniki, dlaczego skoro VO2max podnosi się tylko o max. 20% w pierwszych 6 misiącach to i tak wyniki poprawiają się latami, dlaczego maratończycy mają VO2max statystycznie mniejsze choć jest to najbardziej tlenowy dystans (nie licząc ultra).

Dlatego według mnie takie szacnowanie VO2max z wyniku to wróżenie z fusów nikomu niepotrzebne.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W naszym kalkulatorze vo2max jest jako taki dodatkowy gadżet. Przyznaję, bez większego zastosowania.
Ale dyskusja się zaczęła od obliczenia jak zmiana wagi wpłynie na wynik.
I nawet w przypadku Armstronga to by zadziałało - jego aktualne szacowane vo2max jest 57 i ok, z tego możemy oszacować ile teoretycznie poprawiłby się w maratonie gdyby ważył 2 kg mniej. (oczywiście w krótkim okresie, bo gdyby zaczął trenować bieganie to jego efektywność wykorzystania vo2max wzrosłaby).

W kwestii podnoszenia vo2max cały czas mam wrażenie, że nie widzisz, że ja nie piszę o podnoszeniu vo2max ale podnoszeniu prędkości na intensywności 100% vo2max.
W bieganiu chodzi żeby podnieść efektywność wykorzystania swojego vo2max a nie samo vo2max którego wiele nie da się podnieśc. Na zdrowy rozum, jednym z dobrych sposobów podnoszenia tej efektywności jest bieganie odcinków z dużą intensywnością.
Niektórzy to nazywają "trenowaniem vo2max" - może vo2max sobie wiele nie podniosą - ale prędkość podniosą sobie znacznie.
tomasz

Nieprzeczytany post

Wiem, że chodzi o prędkość VO2max na nie o podnoszenie VO2max :oczko:

A wracając do masy ciała.
Na pewno mniejsza masa ciała wymaga mniejszego nakładu enerii. Tyle, że mi się wydaje, że chodzi głównie o tkankę tłuszczową. Bo zmniejszenie mięśniowej mogłoby wpłynąć na pogorszenie efektywności pracy.

Tak więc jeśli mamy oponkę na brzuszku, to z pewnością bez niej pobiegniemy szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No i właśnie ta formuła pozwala zmierzyć o ile - oczywiście to jest jakieś oszacowanie, lepszego nie znam.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cytat wypowiedzi jednego dyrektora sportowego o młodym kolumbijskim kolarzu 22 letnim

".....ma dość duże VO 2 max, duża moc na progu beztlenowym a co najwazniejsze serce do walki......."

Przykład z życia 19 latek juniot MTB 10 w Polsce wśród juniorów MTB jego VO 2 max z lutego z badań przed sezonem to 74,4 a V0 2 na progu beztlenowym miał około 55,5 a moc na tym progu 220 Watt przy wadze 58 kg czyli stosunek mocy generowanej na progu beztlenowym do wagi ciała 3,79 Watta/kg.

Końcowa ocena jego badań przez fizjologa to b.wysoki VO 2 max i dobry próg beztlenowy

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

tomasz pisze:Zastanawiam się też, czy rzeczywiście pod wpływem zmniejszenia masy ciała VO2max (ml/kg/min) rośnie. Ze wzoru wynika, że tak. Ale dopóki nie weźmiemy maski i nie obliczymy tego empirycznie to wszelkie szacunki można sobie darować.
Wartość względna VO2max podana w ml/kg/min rośnie ze spadkiem masy ciała, nie trzeba do tego żadnej empirii, wystarczy matematyka.
Innym zagadnieniem jest, czy ma to rzeczywiście przełożenie fizjologiczne. Moim zdaniem ma, mając do dyspozycji ten sam silnik, szybciej przemieścimy mniejszą masę.

Podawanie wartości VO2max w takim kalkulatorze to tylko i wyłącznie gadżet, moim zdaniem niepotrzebny, by nie powiedzieć niebezpieczny. Po pierwsze, nikomu z tego forum informacja ta się do niczego nie przyda, bo raczej nikt nie ma możliwości monitorowania tego parametru na treningu. Po drugie, szacowanie to jest wielce zgrubne i obarczone dużym błędem (u mnie wyszło zaniżone o ok. 10ml/kg/min w porównaniu ze zmierzonym w laboratorium, a i tak wpisałem dosyć optymistyczny jak dla mnie czas :lalala: ).
Co będzie jak jakiś młody umysł będzie trenował tak, aby uzyskać w kalkulatorze jak najlepsze VO2max, bo z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że ktoś taki się znajdzie? Zajedzie się i już. W niektórych przypadkach nadmiar wiedzy jest szkodliwy :oczko:
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:W naszym kalkulatorze vo2max jest jako taki dodatkowy gadżet. Przyznaję, bez większego zastosowania.
Ale dyskusja się zaczęła od obliczenia jak zmiana wagi wpłynie na wynik.
Deck - to samo napisałem. Ale jak to z gadżetami - są po to, żeby ubarwiać nasze smutne życie ;)
Zmienimy to na odnośnik dotyczący relacji waga - wynik.
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Fredzio wydaje mi się, że przydałaby się możliwość wydrukowania samych wyników bez kombinowania możliwościami przeglądarki. Klikam Drukuj pod tabelą i kilka sekund później mam bardzo elegancką tabelkę na papierze.

Kalkulator rewelacja.
primo
Awatar użytkownika
henley
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

primo pisze:Fredzio wydaje mi się, że przydałaby się możliwość wydrukowania samych wyników bez kombinowania możliwościami przeglądarki. Klikam Drukuj pod tabelą i kilka sekund później mam bardzo elegancką tabelkę na papierze.

Kalkulator rewelacja.
W pełni popieram!!!
pzdr
henley
,,Nie ma litości, zakładników nie bierzemy..."
tomasz

Nieprzeczytany post

A ja się zastanwiam na ile urzytkownicy potraktuują kalkulator jako ciekawostkę, a na ile jako drogowskaz do szacowania tempa startowego. Jeśli nasz Stefek pobiegnie połówkę w 2h i wpisze to w kalkulator to dostanie odpowiedź, że powinien pobiec maraton po 6:00/km

Ja bym nikomu nie polecił biec maratonu na wynik 4:10 czy nawet 4:15 z połówki wybieganej na 2h.
mbadz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Juz chcialem skrytykowac, ale jednak znalazlem komentarz, ze kalkulator slabo dziala dla srednich dystansow.

Na przyklad czas 3:00 na 1000m daje czas ponizej 35 minut na 10000m. To jest baaardzo mocno niezgodne z moim doswiadczeniem. Znam osoby, ktore biegajac 1km w 3 minuty nie lamia nawet 39 minut. Powiem tez inaczej nie znam zadnej osoby biegajacej 1km w 3 minuty, ktora by lamala 37 minut.
Dodam, ze nie mowie tu o osobach, ktore jakos specjalistycznie trenuja pod sreednie dystanse.

W komentarzu do kalkulatora znalazlem informacje, ze ta czesc kalkulatora bedzie poprawiona. Kiedy mozemy sie tego spodziewac?

Ewentualnie moze ktos zna jakis kalkulator, ktory rozsadnie ekstrapoluje wyniki z przedialu 1km do 10km?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Hehe, a mój tata nie łamie 3.20, a biega na 10km 39 minut :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

mbadz
To o czym piszesz nie ma ŻADNEGO ZWIĄZKU Z błędnym ekstrapolowaniem tylko z niewłaściwym treningiem a raczej z brakiem treningu.
ŻADNEGO.
Możesz popatrzyć sobie tutaj.
http://www.mcmillanrunning.com/mcmillan ... ulator.htm - wg mnie to sa najbardziej zbliżone do rzeczywistości wyniki.

Ale - jeśli ktoś nie biega 10 km w 39 minut biegając 1 km w 3 minuty to chyba mówisz o młodych osobach, które nie wiedzą co to jest trening długodystansowy.
Musisz zrozumieć, że to się SAMO nie zrobi.
Wszystkie kalkulatory opierają się na tym, że trenujesz pod konkretny dystans a nie, że robisz to z marszu.

Ktoś MUSI trenowac pod 10 km żeby myśleć o rozsądnym bieganiu tego dystansu.
mbadz
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja to wszystko rozumiem, ze rownowaznosc tych wynikow jest przy zalozeniu, ze trening jest dobierany optymalnie do danego dystansu.

Osoby o ktorych mowilem nie trenuja pod konkretny dystans - napewno nie w rozumieniu trenowania zawodowcow i moze fakt ich znacznie lepszych wynikow na 1000m od tych 10000m (wg kalkulatora) moze wynikac z ich naturalnych predyspozycji. Aczkolwiek dziwne, ze akurat u wszystkich tych osob predyspozycje bylyby w kierunku srednich dystansow.

Na potwierdzenie tego co mowie mozna posluzyc sie kalkullatorem McMilliana, do ktorego dales mi link. Tam wynik 3:00 na 1000m przeklada sie na 36:38 na 10000m (dla porownania 34:47 w kalkulatorze bieganie.pl).

To jest juz duzo blizsze do tego co obserwuje u roznych ludzi

I jeszcze dodam, ze trening na srednie i dlugie dystanse (tzn. do 10 km) nie rozni sie az tak dramatycznie, zeby rozbieznosc dla przecietnych ludzi byla na poziomie 2 minut lub wiecej
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ