Jak wyznaczyć HRmax?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bebmen
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jak wyznaczyć prawidłowo HRmax, które uwzględniałoby różne czynniki, a nie tylko 220 - wiek?
PKO
Awatar użytkownika
switch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

W tych watkach na forum powinienes znalezc odpowiedzi:
pierwszy

drugi
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jest sporo sposobów. Jak przeszukasz forum, to znajdziesz pewnie wszystkie ;).
Ja osobiście preferuję 1500 m bardzo szybko z finiszem 150-200 m. Dobrze jest mieć pulsometr z funkcją pamięci max hr z danego odcinka, bo po takim biegu trudno Ci będzie zmierzyć tętno metodą palpitacyjną.
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
Awatar użytkownika
primo
Stary Wyga
Stary Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

primo
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

piotras
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W artykule na pierwszej stronie o HRmax napisano:

"Nie jest też prawdą to, że trening wpływa na zmniejszanie się tętna maksymalnego. Może się tak dziać w trakcie wzmożonych przygotowań do sezonu ale po rozluźnieniu treningu twoje HRmax w ciągu kilku dni wróci do normy."

"nie odzwierciedla sportowego poziomu zawodnika"

Czym wytłumaczyć fakt iż w 2001 mając latek równo 21 przez wiele miesięcy moje HRmax utrzymywało się na poziomie 187bpm. Oczywiście byłem wtedy w najwyższej życiowej formie (a przynajmniej tak mi się wydaje) a trakcie całego rocznego okresu treningowego przebiegłem 3500km. Może to było przetrenowanie? Wg standardowej formuły 220-wiek powinieniem mieć 220-21=199bpm ale rozumiem że osoba trenująca moze mieć w pewnych okresach zaniżone HRmax.

Powiecie że formuła którą przywołałem jest dużym przybliżeniem ale ja jestem osobnikiem dla kórego ona się sprawdza. Przykład.
Moje ostatnie pomiary z Sierpnia 2007 po kilku latach bezczynności to 194bpm czyli prawie idealnie zgadza się formuła 220-wiek.
Czy więc jednak w 2001 za ostro siebie traktowałem? Czy ktoś pokusi się o odpowiedź?
Awatar użytkownika
Nagor
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Ja nie mam może wielkich doświadczeń z pomiarem tętna, ale wydaje mi się, że może to byc spowodowane rodzajem treningu. Kiedy trenujesz pod dłuższe dystanse, może byc tak, że ten trening cię "zamuli". Pod tym pojęciem rozumiem w tym wypadku po prostu niemożnośc osiągnięcia swojego hrmax. To prawdopodobnie jakaś kombinacja zmęczenia mięśni i organizmu.

Ja mam podobny efekt mięśniowy. Kiedy jestem w mocnym treningu siłowym i objętościowym, moja prędkośc biegu spada. Nie oznacza to, że spadła moja wydolnośc - organizm jest po prostu podmęczony. Dotyczy to każdego rodzaju treningu. Np. rozbieganie: wczoraj przed siłą zmierzyłem na odcinku w terenie 4.25 - na zupełnym luzie. Dzisiaj po sile biegłem ledwo podnosząc nogi ze zmęczenia, subiektywnie odczuwałem, jakby wysiłek był większy, a złapałem... 4.39.

Po dużym kilometrażu i sile potrafię na treningu ostatnie 200m z serii przebiec w kolcach w np. 26,5 sekundy. A gdy odpuszczę jedno i drugie, ostatnią 200tkę założe w 24,0. Kiedy próbowałem biegac z pulsometrem i byłem wypoczęty, subiektywne odczuwanie drugiego zakresu było na tętnie 158-166. A kiedy byłem zmęczony, biegłem z całych sił, czując potworne zmęczenie, a na liczniku miałem 152.

Podejrzewam więc, że tętno max ci nie spadło, ale po prostu nie mogłeś go osiągnąc. Byc może niewłaściwie rozłożyłeś trening i odpoczynek, może za mało odpuściłeś w okresie startowym?
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Piotras a jak wykonywales wczesniej pomiar HRmax??
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

W 2000/2001 następująco:
Listopad 2000 Test Coconiego* z pulsometrem Polar, HRmax 187bpm
Luty 2001 Test Coconiego* z pulsometrem Polar, HRmax 187bpm
Kwiecień 2001 trening 6x1000m ostatni 1000 w 2'50" niestety tu metoda palpacyjna wynik 31/32 uderzenia w ciągu 10sek. czyli ok 190bpm

*) Trochę się zastanawiam bo Test Coconiego robiłem na bieżni mechanicznej może to trochę przekłamuje wynik.

W 2007 następująco
trening 3x2000m w IIIzakresie, w ostatnim interwale ostatnie 600m w trupa HRmax 194bmp pomiar pulsometrem.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oczywiscie ze wynik na biezni mechanicznej jest nie dokonca dobry. Poniewaz jezeli nachylenie biezni jest rowne, nie ma mozliwosci zeby w tescie conconiego osiagnac tetno maksymalne. Zawsze testy na biezni sa wykonywane ze zmiennym nachyleniem. Bieznia ma ten plus ze noge w tyl przemieszcza maszyna a nie czlowiek. Bardzo mozliwe ze byla to roznica 5-10 uderzen. A te 2km wykonales poprawnie i to byl twoj HRmax. To samo dzieje sie w testach na VO2max jezeli nie jest zmieniane nachylenie zawodnicy uzyskuja duzo nizsze wartosci tego parametru.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
marekD
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Porównanie metody bezpośredniej ,pośredniej obliczonej za pomocą Polar Fitnes testu oraz wg. wzoru 220-wiek w wyznaczaniu HRmax na stronie
http://www.cos.pl/sw/78_06/57.pdf
kolejny dowód na to że tylko metoda bezpośrednia do wyznaczania HR max jest dokładna .
U mnie różnica pomiędzy HR max obliczonym wg wzoru 220-wiek a w sposób bezpośredni wynosi 25 uderzeń na minutę.
Awatar użytkownika
bebmen
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak w ramach doprecyzowania.

Czy Hrmax jest najwyższą wartością tętna, którą możemy wywołać poprzez aktywność fizyczną, czy najwyższą wartością jaką nasze serce jest wogóle w stanie znieść?

Chodzi o to, iż niedawno robiłem trening OWB2, padał deszcz i było mnóstwo kałuż. Byłem właśnie na ostatniej prostej, wyluzowany że trening zaraz już będę miał za sobą, aż tu nagle zdażyła się sytuacja, którą nie wiem, czy tak pisząc jestem w stanie wytłumaczyć. Otóż będąc w fazie lotu, gdzie obie nogi były nad ziemią, zorientowałem się, że zaraz wyląduję w super głębokiej kałuży, więc jeszcze będąc w powietrzu "odbiłem" się jakoś w bok, a tam stali ludzie, których nie zauważyłem, w związku z czym musiałem zrobić jakiś taki skok w dal jak tylko jedna ze stóp spadła na ziemię, żeby tych ludzi nie pozabijać. Wszytko trwało ułamek sekundy, ale jak już opadłem bezpiecznie na ziemię, to poczułem jak robi mi się słabo, coś jakby mi serce stanęło w gardle, wogóle nie byłem w stanie przełknąć, zrobiło mi się biało przed oczami, zrobiło mi się tak trzęsąco zimno, całe ciało było ciężkie tak, że nie byłem w stanie nawet stać prosto, nie mówiąc o chodzeniu, a serce waliło jak oszalałe. Spojrzałem na pulsometr, który pokazał 209. Chwilę tak postałem, trochę to trwało, ale przeszlo mi, tętno spadło do normalnego wyniku i spokojnie pobiegłem dalej. I teraz: czy mogę to potraktować jako empirycznie sprawdzone HRmax? (Dodam, że czułem, że jak podskoczy o choćby jeszcze jeden BPM, to się przekręcę)
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jesli wczesniej biegales WB2 np. na 160-170 i teraz w nagle w czasie tego skoku ci wzroslo do 209 nie sugeruj sie tym
Mateusz
Dare for more!
Paweł Grzonka
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

hmm ja zauwazylem ze HRmax w sezonei jest owiele nizsze niz w okresie roztrenowania. Przykladowo w szczytowej formie 185 przy V 2,35 km a na roztrenowaniu np 198 przy V 3 km. Latwo zauwazyc wezmy przerwe spowodowana kontuzje wracamy na trasy biegowe i co widzimi? zarabiste HR przy stosunkowo niskiej V biegu. pozniej ono sie stabilizuje tzn spada do odpowiedniego poziomi i rosna predkosci biegu.
Moim zdaneim nie mozna sie kierowac formula 220- minus wiek :) dlaczego poniewaz sa rozene typy organizmow czlowieka. tzn jeden nigdy w zyciu nie osiganie max na poziomie 170 a drugi mimo ze ma 28 lat potrawfi biegac na hr 210 :)
bebmen- Twoja relacja wskazuje ze znalazles sie w sytuacji stresowej co spowodowalo wytworzenie adrelnaliny- nastepstwa byly takie- przyspieszyl sie refleks, sila i rytm serca, meisnie zostaly lepiej ukrwione. Niestet znalazles sie w tym drugim typie w sutyacji stresowej sparalizowalo Cie czyli stales, nogi Ci sflaczaly itd ;) Pierwszy typ to taki ze mogliby 20 ludzi powalic hehe \
Moim zdaniem to bylo anormalne HR - wypadek przy pracy
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ