Ale mnie zastanawia jakas taka "nieprzenikalność" tej szkoły, że ona nie adaptuje nic z innych szkół. Choć pewnie to samo się dzieje z innymi szkołami (chociaż wywiad z Canova pokazuje, że on akurat czerpie ze wszystkich szkół).
Albo mi sie wydaje ? Co o tym sądzicie?
Zdałem sobie z tego sprawę kiedy półtora roku temu organizowaliśmy zajęcia na hali na Siennickiej w Warszawie. Jedne z zajęć postanowił poprowadzić mój szwagier - były średniak ale wywodzący się ze szkoły Kanadyjskiej. Biegał na niezłym poziomie na Uniwersytecie w Kanadzie.
Przed przyjściem zapytał się mnie: "Słuchaj Adam, jakie wy tam ćwiczenia robicie?".
" - No, sporo siły biegowej plus płotki - mówię".
" - Hmm, płotki? Ale co wy na nich robicie ? Skaczecie przez nie"
Opisałem mu co, pokiwał głową, uśmiechnął się i powiedział ok.
Kiedy przyszedł na zajęcia, nie tylko, ze nie było żadnych płotków ale chyba wszystkie ćwiczenia siły biegowej były zupełnie inne.
Z niecierpliwością czekałem na SKIP A. Tymczasem u niego Skip A był zupełnie inny.
Dlaczego ? Bo wg mnie cała nasza szkoła siły biegowej jest wymyślona przez i dla przeszkodowców.
Zapominamy o tym, że 3000 m z prz a bieganie nie na przeszkodach to jednak sa różne konkurencje.
Np nasz Skip A jest trudnym ćwiczeniem, przechodzącym momentami w jakąś wytrzymałość siłową. Tymczasem w Kanadzie - jest to ćwiczenie siłowe które nie angażuje tak dużych partii mięśni jak u nas i oddziaływuje wg mnie bardziej selektywnie.
Te same problemy dzieją się na podbiegach. Zapierdzielamy, nie zdając sobie sprawę po co, że powinnisy szkolić selektywne partie mięśni odpowiedzialnych za bieg po płaskim a nie robić z tego jakąś wytrzymałość siłowa czy tempową.
Jesli jakiś zawodnik trenuje u trenera który liznał trochę szkoły z innych krajów i na dodatek dobrze zrozumiał róznice - to myślę, że wie o czym mówię.
Nasza szkoła szkoli przeszkodowców a nie biegaczy różnych dystansów.
Nawet przykład Renato Canovy to potwierdza

(były, niewiem czy nadal trener Saheed Saifa, rekordzisty świata na 3000 m zpp) bo Canova w latach -50 tych szkolił sie w Polsce