PRZEBIEZKI

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
vodka
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

hehe przebieżki są kozackie :bum: nic mnie tak nie meczy jak własnie one :D (ale może za szybko w czasie nich biegam)
PKO
Awatar użytkownika
switch
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

vodka pisze:hehe przebieżki są kozackie :bum: nic mnie tak nie meczy jak własnie one :D (ale może za szybko w czasie nich biegam)
A ja wlasnie dzisiaj sprobowalem na koniec treniengu i widze, ze takie przebiezki to istne cudo. Swietnie rozluzniaja miesnie. Tyle ze ja robilem je zbiegajac ze wzgorza i moze to ma dodatkowy wplyw na rozluznienie.

W trakcie przebiezki jeszcze sobie pomyslalem: "kiedys bede biegal w takim tempie dlugie dystanse" i mialem zakonczenie treningu milym akcentem :hejhej:
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

wysek pisze:Rytmy tylko po I zakresach?
pzrebiezka pzrebiezce nie rowna

"- przed jakims mocniejszym bieganiem jako element rozgrzewki "
zgadza sie o tym nie napisalem (ale wczesniej rozmowa dotyczyla raczej beigania przeb. po treningu)
"- po mocnym bieganiu zeby sie rozluznic "
nie widze sensu , powodu (zaznaczam ze nei uwazam sie za experta)

"- jako element treningu np 3x4x200m"
forumowe grono i wiekszosc trenerow (chyba) uwazaja to za mocny trening interwałowy a nie pzrebiezka (o jej specyfice pisal Fredzio wyzej)
Mateusz
Dare for more!
rraadd
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

ja dopiero od ostatnio odbytego terningu biegam sobie te przebieżki ;-)

i stosuję się do zasady żeby były one nieco szybsze niż normalny mój bieg i tak też robiłem ostatnio...

berdzo fajnie się po nich czułem- robiłem je w środku treningu mniej więcej (5 razy po 30 sek) - dziś idę biegać i znowu z nimi potrenuję - ale tym razem więcej ich zrobię - około siedmiu....

poza tym one urozmaicają trening- w tej chwili biegam dookoła stadionu około 45 minut i bieganie jednym tempem jest dośćmozolne - a takie przebieżki ożywiają nieco treningi ;-) fajna rzecz- polecam ;-)
bieganie- to jest to !
minął roczek ;-)
Awatar użytkownika
rybull
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

hej to jak jest z tymi przebiezkami jak je trzeba robic?
bo ja jutro w planie mam je po raz pierwszy. w temacie "maraton ponizej 3h..." napisano cos takiego:

"1) Przebieżki robisz pod koniec treningu. Jedna za drugą z przerwą w truchcie ewentualnie jeśli jesteś zmęczony to w marszu . Tempo ma być dość żwawe ale nigdy na max. Jeśli robisz przebieżki w odcinkach 100m biegnij z prędkością jak na biegu 1500m lub 3k. Osobiście szybciej bym nie biegał szczególnie w okresie jesienno zimowym. Długość przerwy taka żebyś uspokoił oddech 1min powinna starczyć. Po skończeniu przebieżek np. 10x100m zrób 5-10min truchtu ale nie więcej. Po powrocie do domu warto się porozciągać."

to dobrze czy zle?
bo niektorzy pisza, ze na poczatku, inni robia je w trakcie. to ja juz sam nie wiem. chce tylko zeby moj trening byl maksymalnie efektywny.

a jesli chodzi o sens wykonywania przebiezek to moim zdaniem one maja gleboki sens i na pewno bede je robil.
tylko powiedzcie jak :ble:
my dream is to fly over the rainbow so high

http://tio.blox.pl
http://welodrom.pl
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Skarzynski(zakladam ze to jego planem teraz jedziesz) pewnie zaleca je na koniec treningu. teraz sa pewnie same owb1 wiec rob je na koniec

jak przyjda jakies tempa to mozliwe ze bedzieszs je robil przed tempem(np. 8x1km)
Mateusz
Dare for more!
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

w temacie "maraton ponizej 3h..." o przebieżkach pisałem ja.

Przebieżki stosuje się na różnych etapach treningu w różnym celu:

a) jeśli masz w planie wybieganie np. 12-16km to robisz przebieżki na koniec żeby "odmulić" / pobudzić nogi pd długotrwałym jednostajnym wysiłku. Chodzi o to aby nawet w miesiącach gdzie robi się głównie kilometry w pierwyszym zakresie nie zatracić totalnie zdolności szybkościowych / techniki. Choć po dłuższych wybieganiach np. 24km to już bym nie robił przebieżek powód: totalny brak chęci:)

b) jeśli robisz OWB3 tzw trzeci zakres to robisz przebieżki na początku treningu żeby poprawnie rozgrzać się, przyzwyczaić nogi do większej prędkości na treningu i prztystąpić do właściwej częsci treningu rozluźnionym i przygotowanym. Nie można np. truchtać 20minut tempem 6min/km i nagle wejść w trzeci zakres np. 3'30"/km. Przebieżki przed treningiem o większej szybkości to element poprawnej rozgrzewki!

c) jeśli robisz WT wytrzymałość tempową np 5x1000m, 10x400m to przebieżki robione przed takim treningiem to element rozgrzewki jak powyżej. Natomiast przebieżki robione po treningu to element ćwiczenia poprawnej techniki biegu na zmęczeniu plus rozluźnienie napompowanych kwasem mlekowym mięśni.

d) przebieżki robione po sile biegowej: skipach wieloskokach podbiegach to może być element techniczno szybkościowy

e) przebieżki robione w trakcie 30' biegu w przeddzień zawodów to pobudzenie organizmu.

Dosyć bo książkę napiszę :jatylko:
piotras
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Oczywiście jeśli pisałem:

Przebieżki przed treningiem to powinno być: 20min truchtu, rozciąganie, przebieżki i wtedy właściwa część treningu np. 6km OWB3

Przebieżki na zakończenie treningu to: po właściwej częśći treningu np. 6x80m, 10min truch i rozciąganie. :oczko:
Awatar użytkownika
rybull
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ok, dzieki Piotras za rozjasnienie tematu!
podskornie czulem, ze to wszystko ma sens jednak nie umialem tego wyjasnic, teraz juz nie musze zawierzac tylko swojej intuicji :oczko:
my dream is to fly over the rainbow so high

http://tio.blox.pl
http://welodrom.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ