I niech ktoś powie ,że kalulatory nie są wspaniałe!!!
Są dobre bo dają bardzo szeroki ogląd sprawy. Pozwalają zabierającemu się za bieganie amatorowi, na w miarę precyzyjne określenie z jakimi prędkościami biegać, a to już coś. Jednak cały czas będę podkreślał, że nie należy tempa z kalkulatorów brać bezkrytycznie i dodatkowo według mnie im dłuższy dystans kontrolny przebiegniemy tym lepiej. Kalkulator McMillana, który podałem ma jeszcze jedną zaletę. Nie jest ot takim sobie kalkulatorem wrzuconym na stronkę, ale jest jednym z elementów spójnego systemu trenowania propagowanym przez tegoż pana. W związku z tym na powyższym portalu można znaleźć nie tylko tempa poszczególnych rodzajów treningu, ale też bardzo precyzyjny opis każdego z tych treningów. Jest tam w zasadzie wszystko potrzebne do tego, żeby całościowo ogarnąć swój amatorski trening (odpoczynek, odżywianie, etc...). W zasadzie chciałem się takimi moimi, nawet troszkę szerszymi przemyśleniami na ten temat podzielić z Wami, ale się okazało, że to co spłodziłem się nie nadaje na artykuł, więc może wrzucę to w jakiś nowy wątek - może komuś się przyda...henley pisze:...
Cel już znam i idę ciężko trenować.
Właśnie "rozmawiałem " z McMilanem i Danielsem i przekonali mnie że jestem w stanie pobiec maraton < 2.30henley pisze:W/g jednego kalkulatora wychodzi mi 3:09 w maratonie, w/g drugiego 3:07 - krótko mówiąc uwielbiam McMilana,Danielsa i twórców niemieckich. Cel już znam i idę ciężko trenować
.
Ja z tymi Panami rozmawiałem na poważniepiotras pisze:Mi Pan McMillan powiedział że w Maratonie nabiegam 2h20min ... ale bazowałem na życiówce z 200metrów![]()
Tak naprawdę wszystkie wyniki maratonu przeliczane na podstawie wyników z biegów krótszych niż 1500m trzeba potraktować z pewnym przymróżeniem oka.