biegi a siłka

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

witam,

czy jeżeli biegam średnie dystanse, trening 5-6 razy w tygodniu, to jaki wpływ na mnie bedzie miało chodzenie na siłownie?

jeżeli to pomoże (albo nie przeszkodzi w bieganiu) to ile razy w tygodniu chodzić na siłownie i jak zacząć? jakieś ćwiczenia ogólnorozwojowe?
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Napisz wszystko co możliwe o sobie. Musimy cos wiedziec o tobie zeby doradzac
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hm, a więc tak...

waga-60 kg
wzrost- 175 cm
wiek-15 lat

trenuje średniedystanse, nie biore supli,
uki
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jeżeli biegasz 800-1500 to ważna jest siłownia aby osiągnąć dobry wynik tylko zależy to jeszcze od twojego wieku.
Możesz robić takie ćwiczenia jak:
pajacyki , brzuch, grzbiet, zarzutdo wspięcia, dwugłowe opady, 1/2przysiad z wyskokiem, wskoki na skrzynię,1/2 przysiad wyprost
możesz dodać wieloboje kulą -bardzo fajne ćwiczenia
-lisio-
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Według mnie jesteś jeszcze za młody na treningi siłowe. Jesteś jeszcze na etapie wzrostu a duże obciążenia mogą zahamować ten proces. Daj sobie jeszcze dwa- trzy lata. Oczywiście możesz robić gimnastykę siłową, pompki, brzuszki i inne ćwiczenia siłowe przy wykorzystaniu ciężaru własnego ciała-to nie powinno zaszkodzić. Wiem co mówię bo swego czasu kilka lat ćwiczyłem na siłce. Jeśli jednak zdecydujesz się na siłownię musisz rozsądnie dobierać obciążenia (a rozsądek u tak młodych ludzi to rzadkość). Na początku wykonuj ćwiczenia wielostawowe- tak buduje się podstawy. Mam na myśli przysiady, wyciskania, martwe ciągi-wszystko baaardzo ostrożnie i bez przesadzania skup się nad prawidłową techniką bo duży ciężar+zła technika=kontuzja. Z masą to problem przy jednoczesnym bieganiu będzie, a pozatym przy takiej częstotliwości treningów biegowych jak dołożysz siłownię to prawie napewno się przetrenujesz. Przemyśl decyzję o siłowni jeszcze raz.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]
aolesins
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

-lisio- ma absolutną rację.
Też kiedyś chodziłem na siłownię... jak zaprzestałem, to został mi po niej tylko tłuszcz. Więc teraz biegam :)

Musisz sie zastanowić co chcesz osiągnąć - co jest bliższe Twojemu "ja" i skupić się na tym, a drugie zajęcie traktować uzupełniająco.
[url=http://runmania.com/rlog/?u=aolesins][img]http://runmania.com/f/1f8a6a254b727ad4b3be2d11bf661f5a.gif[/img][/url]
10K - 46:23
15K - 1:17:33
21.097K - 1:42:15
Bartas91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

A ja mam następujące pytanie...

Czy ćwiczenia siłowe nie zmienią czasem zawartości włókien mięśniowych wolnych na włókna szybkokurczliwe ???

Mam na myśli trening co drugi dzień hantalmi o wadze 3kg
biceps - (2 serie) 50 powtórzeń seria pierwsza i 30 powtórzeń seria druga
i tak samo na triceps oczywiscie na krótkiej przerwie 30 sekund ćwiczenia wykonywane dość wolno(tak aby poczuć napięcie mięśniowe)

Ćwicząc tak od miesiąca zauważyłem sporą poprawa w tym sensie że mięśnie stały się dość widoczne, naszczęście po takich ćwiczeniach nie odnotowałem przysrostu masy mięśniowej :hej: nadal mam 29cm w bicepsie - z czego się bardzo ciesze :oczko:
-lisio-
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Z tego co jest mi wiadome % włokien mięśniowych szybko i wolnokurczliwych jest cechą wrodzoną. Mówiąc o rozsądnym doborze obciążenia miałem właśnie na myśli coś w tym stylu- duża ilość powtórzeń i niezbyt duży ciężar, z tego co napisałeś o sposobie wykonywania ćwiczeń- wolno i dokładnie to muszę powiedzieć, że w ten sposób krzywdy sobie nie zrobisz, a jak Ci się poprawiły wyniki i lepiej się czujesz to super. W ten sposób właśnie tzn duża liczba powtórzeń w serii i krótkie odpoczynki robi się definicję (czy "rzeźbę" jak kto woli). Pozdrawiam -biceps co prawda 39 ale wyniki dużo gorsze :ech:
[url=http://runmania.com/rlog/?u=-lisio-][img]http://runmania.com/f/af7d2d3ee37f231c2dc1c7cdf67f4d04.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Siłe rób jak najbardziej gdyż w wieku dorastania ważnej jest abyś wzmacniał cały układ mięśniowy. Będziesz jeszcze rósł więc ważne są przedewszystkim mm. brzucha, grzbietu, pleców, pośladkowe. Wszystkie te ćwiczenia powinny być wykonywane bez obciążenia czyli tzw. siła naturalna. Możesz skorzystać z mobilnej siłowni Sebastiana Coe którą znajdziesz w naszym serwisie. I dodac do tego ćwiczenia na mięśnie pośladkowe w klęku podpartym( jedno z nich jest jest zamieszczone w artykule o odchudzaniu. Podsumowując rada jest taka abyś wykonywał ćwiczenia na jak najwięcej parti mięśniowych z głównym uwzględnineiem mm. brzucha i klatki, grzbietu, barki, pośladków no i oczywiście dwugłowe i czworogłowe, łydke katujesz na każdym trening więc nie musisz się aż tak bardzo skupiać na niej.
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do częstotliwości to nie więcej niż 2-3x
Michal. J

www.rodzinkamisyjna.pl
adamekz
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

aha, a więc ćwiczenia w domu bez siłowni?

a jest gdzieś troche bardziej wyjaśnine jak te ćwicznia maja wygladac?
tomasz

Nieprzeczytany post

Z tymi włóknami jest tak, że nie jest możliwa transformacja podstawowych typów - z II do I.
Natomiast trening wytrzymałościowy powoduje transformację z typu IIX do IIA. Ryszard nawet pisał, że jest to jeden z istotniejszych elementów podnoszenia prgou.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ