Jakie buty dla supinatora z płaskostopiem poprzecznym ???

Poncjusz_Piłat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam
Proszę o poradę w doborze butów takich jak w tytule postu i czy wkładki również będą potrzebne??? (Ważę 88kg przy wzroście 176cm)

Pozdrawiam
Poncjusz
"Nie jestem winny krwi tego Sprawiedliwego. To wasza rzecz!!!!!"
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

W analizach które robimy płaskostopie poprzeczne wogóle nie jest brane pod uwage - czyli wg ekspertów którzy je opracowali - nie stanowi problemu.

Moze Ruda niech się wypowie ale płaskostopie poprzeczne ma chyba mniejsze znaczenie i nie wiem czy robi się jakieś specjalne wkładki biegowe.
Wogóle wkładki się robi ale kilka osób z którymi rozmawialem i które używały takich wkłądek wspomina je źle z punktu widzenia bieganie.
Poncjusz_Piłat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Fredzio :) jako jedyny się odezwałeś. Od ponad roku biegam z przerwami na kontuzję i nigdzie nie mogę uzyskać porady na temat butów :( Widocznie mieszkam w zbyt małym mieście gdzie brak jest odpowiednich specjalistów. Ale jestem dobrej mysli jeszcze jedna kontuzja i wtedy dobiorę sobie buty sam :)

Pozdrawiam
Poncjusz
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale jakie to są kontuzje - opisz coś.
Poncjusz_Piłat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zapalenie rozścięgna podeszwowego. W tej chwili biegam z wkładkami ortopedycznymi w obuwiu dla stopy normalnej Kalenji 200 Elit, Adidas Nova. Średni dystans dzienny przed kontuzją ok. 10 km. w ponad 90% po asfalcie i betonie. Przymierzałem się do Adistara control 4 lub Mizuno albo Saucony ale nie wiem jaki model.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

No to jak jesteś supinatorem to po co Ci AdiStar Control ? Jeśli to Cushion.
Poncjusz_Piłat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ale mam płaskostopie :)
Poncjusz_Piłat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A może buty dla stopy neutralnej + wkładki???
A jeśli tak to poradz jakie modele firmy Saucony lub Mizuno. Prawie wyłacznie biegam po asfalcie i betonie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Ale Ty masz płaskostopie poprzeczne.
Mogę się dowiedzieć u speca w tej dziedzinie co o tym myśli (ale on jest Niemcem i trochę się czeka na odpowiedż od niego) ale wg mnie w bieganiu podstawowa cecha do analizy - to jest kwestia płaskostopia podłużnego.
Poprzeczne jest wogóle chyba nawet dosyć trudne do zweryfikowania, choc rózne dziwne odciski stopy jakie widziałem podczas testów jakie robiliśmy w Pile sa pewnie także i wynikiem takiego płaskostopia.
Porozmawiam o tym z Rudą, na Targach w Warszawie będę Rudej zadawał różne trudne pytania dotyczace odczytów z podoskopu lub FootDisca - wg mnie ten FootDisc daje łatwiejsze w interpretacji odczyty niż podoskop do którego trzeba mieć sporo doświadczenia.

Saucony ProGrid Triumph 4
Mizuno Wave Rider

Jeśli juz, to but neutralny i zrobiona na miare wkładka, zakładając, zę ona wogóle przewiduje bieganie w niej.
Przedstawiciel Saucony na Polskę Michał Bartoszak (doskonały zawodnik, trener bieganie.pl do 10 km - Plany wkrótce) biegał kiedyś sporo w róznych, customizowanych wkładkach ale miał doświadczenia dobre i złe.
Gdybys był gdzies gdzie będzie sie wystawiał jako Saucony - to polecałbym rozmowe z nim o jego doświadczeniach.
Poncjusz_Piłat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Właśnie tu jest "pies pogrzebany" byłem u dwóch "specjalistów" każdy mówił co innego a wynik z podoskopu "stopa prawidłowa". Mam zrobione wkładki i spróbuję zakupić obuwie te które poleciłeś. Ale jeśli możesz zasięgnąc więcej informacji to bardzo bym prosił tym bardziej że od listopada zamierzam wgłębić sie w sprawy rolnicze tzn. będę "orał" wg. tego planu z pierwszej strony Pana Skarżyńskiego.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ