Totalny amator - przymiarka do 10km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum choć jestem wiernym czytelnikiem od maja tego roku - wtedy bowiem wstałem z fotela i pobiegłem pierwszy trening z planu 10 tygodniowego. Dzięki temu forum i "zwyczajanym" ludziom, którym się udaje mnie też się udało i 10 tygodniowy plan zrealizował skrupulatnie i teraz już biegam wg jego kontynuacji.

Motywacją była utrata wagi. Teraz więc dane:
wzrost: 184
waga: 92 (pomiar z końca lipca w maju było 95)
HRmax wg Polara 200: 186bpm
od maja (końca) biegam regularnie 4 x tygodniu (pon, sro, pi, sob) rano zawsze startuje około 6:20 po polach (teren nierówny, wzniesienia lekkie, podbiegi i inne przeszkody terenowe)

Sam czuje, że to chyba zbyt nisko dla mnie. A przekonałem się o tym w ubiegłym tygodniu gdy w jednym z truchtań zaliczyłem HRmax na poziomie 104% (194bpm) i jakoś nie mdlałem i nawet czułem, że jeszcze mogę pociągnąć ale się skończyła ścieżka :) To HRmax zrobiło się gdy po 50 minutach biegu na 75% (141bpm) zostawiłem sobie odcinek na przyspieszenia i je zrealizowałem przez kolejne 8 minut (2 minuty pełna para - 2 minuty truchtu - i powtórka).

Pytanie więc 1 - czy przestawić moje HRmax na to 194bpm?

Dziś zaś podjąłem decyzję, że wybiorę się na pielgrzymkę (jestem z Częstochowy) do W-wy na RunWarsaw na 10 km - tak dla frajdy - ale pomyślałem też, że trzeba sobie jakiś cel czasowy postawić i pobiegłem dziś rano na bieżnię (bo tylko tam mogę wiedzieć jaki dystans biegnę). I pobiegłem dziś rano dokonując pomiaru co 1km.

Oto wyniki i kilka słów o tym jak biegło się:

Obrazek

Pierwsze 5km biegłem z założenia na 160bpm (biegam 60 minutowki w sobote na 160bpm bo bardzo dobrze mi się biega w tym zakresie - dobrze to znaczy: poniżej nie czuje się zmęczenia po 60 minutach - powyżej nie mógłbym swobodnie rozmawiać) ale po 5km mi się zwyczajnie znudziło - no i te czasy były dość... marne (miałem nadzieję, że sobie tak spokojnie zabiegnę na 50 min). Więc drugie 5km postanowiłem przyspieszyć i tak zrobiłem. Jednak stwierdzam, iż powyżej 175bpm to już mi się biega źle choć 3 ostatnie km tak przebiegłem i na mecie było bardzo spokojnie - potem sobie jeszcze potruchtałem do domku i zeszło tentno od ręki do 145bpm a pod domem już 139bpm.

Przepraszam za te wywody ale chciałbym znacznie poprawić ten mój czas - zostało 39 dni do biegu a ja chcę go pobiec jak najlepiej - czasowo, dla własnej satysfakcji - dlatego staram się opisać wszystko jak najdokładniej.

Pytanie więc 2: Jakie wnioski z tych wyników na 10km.
Pytanie 3: Jak sobie rozłożyć trening na te 5 tygodni by ich nie zmarnowac - planuje wprowadzic interwaly. Bo z wytrzymaloscia u mnie chyba dobrze ale z szybkoscia to juz nie.

Jest tu widze wielu zawodowych amatorow wiec moze ktos poswieci mi chwilke i cos napisze BO narazie to moj plan wyglada tak, ze:
pi 40' 155-160bpm + przyspieszenia (takie jak wcześniej opisałem)
sob 70' 145-150bpm
pon 50' 155-160bpm + przyspieszenia
sro 40' 170bpm
I tak potem w tygodniach mam dodawane w soboty 10 minut co tydzien a reszta dowolnie (czasy bez zmian)
Domyslam sie, ze to nie trening tylko truchtanie - ale ja chcialem truchtac - teraz mnie na ten bieg na czas cos wzielo :)

Przy tej okazji tez chce spytac czy moze nie "skrzyknelibysmy" sie jakos na RunWarsaw by sobie podać dłonie przed biegiem :) Osobiście będę jechał tam sam.

To tyle. Jeszcze raz sory za ten elaborat.
www.punkt44.pl
PKO
Średni_k
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Więc tak... nie jestem trenerem, ale widzę parę rzeczy, którymi mogę się z Tobą podzielić, otóż:
*po pierwsze to Twoje max tętno może być nawet większe niż 192ud./min. Ja osobiście wyliczyłem swoje pół roku temu na poziomie 206ud./min, a teraz to już kilka razy przekraczałem ten poziom - zalecam ustalenie bieżącej wielkości max tętna.
*po drugie to przy tętnie 192 na rozbieganiach nie powinno się przekraczać ok. 150 w Twoim przypadku. Szybszy bieg nie przyniesie lepszych rezultatów - rozbieganie robi się na tętnie podprogowym, gdyż takie tempo biegu powoduje przesuwanie się tego progu do góry, czyli lepsze wyniki.
*kolejną sprawą (ważną) jest sprawność! Zawodowcy poświęcają 30% czasu treningu na rozciąganie i sprawność - powinieneś kłaść większy nacisk na gimnastykę rozciągającą... a dlaczego? Jest wiele powodów, m.in. szybsza regeneracja, mniejsze ryzyko kontuzji, luźniejszy i dłuższy krok, poprawa wyników (bez zwiększania kilometrażu i intensywności)...
*co jeszcze? Wykorzystać należy więcej narzędzi treningowych, ale... jest trochę za mało czasu... nie mniej jednak siła biegowa wykonywana dobrą techniką jest równie ważna... ważne też są rytmy biegowe, czyli przebieżki z naciskiem na poprawną technikę (o tym można poczytać gdzieś na necie lub na tym forum:) ) No i bieganie "na progu" i "ponad progiem"... tutaj należy znaleźć procentowy rozkład zakresów, obliczyć poziomy tętna i pobiegać troszkę, ale bez przesady. Bieganie ponad progiem niszczy organizm - warto wtedy odpocząć więcej i zregenerować siły.
*Starałem się powiedzieć ogólnie to co wiem, także trzymam kciuki, polecam czytanie forum i zaświadczam, że mogę pomóc jeszcze, jeśli potrafić będę. Pozdrawiam.
Ptak lata, ryba pływa, człowiek biega. - Emil Zatopek - "Czeska lokomotywa"
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Moje wypowiedzi

1. po pierwsze to uważam że zrobiłęs bardoz mądry sprawdzian treningowy żeby zobaczyć w jkaim miejscu jest twoja wydolnośc na te 10 km. Gdyz pierwsze 5 km przebiegłęs z rezerwą a na drugie pieć dałęś rurę. Czas jaki uzyskałęś 52 minuty to spokojnie możesz pobiec w każżdcyh zawodach i jak na to mówie nie bedziesz ostatni i bedzie mógł zkimś powlaczyć.
2. PO drugie bardoz madrze że zrobiłes ten sprawdzian na 37 dni przed tymi zawodami. Czyli masz czas na trening i masz odniesienie i masz już cel na zawody czyli np. złamać granice 50 minut bad zjkias inny.
3. Widac że ze wględu na stan twojego wytrenowania start pierwszy na zawodach na 10 km jest w sam raz. Nie poddawaj się jkaieś magii maratonu np. Dystans 10 km to coś pieknego trzeba sie na nim wyjechadz na maxa. Ac o to za radocha przeczłapać maraton albo go częściwo przejść pieszo. Jak bedzies zkiedyś bardziej wytrenowany to sobie wystartujesz wpółmaratonie maratonie.
4. Teraz co do trenowania jabym zrobił tak przez 2 tygodnie potrenował treningi tlenowe zleżjsze ale takie dłuższe 60-90 minut by wyrobić wytrzymałość tlenową. PO dwóch tygodniach bym zrobił treningi tępowe czyli np. przebiegane odcinki 1 km w tępie większym niż na 10 km przerywane rozkęceniem czyli typowy trening wytryzmałości szybkościowej bardoz istotnej do 10 km. Oraz bym zrobił treningi typu 8 km letko a ostatnie 2 km max. czyli treningi wytryzmałości specjlanej pod 10 km.Ostatni tydzień to rozlużnienie i lekkie treningi.
5. Trenujesz 4 razy dziennie wiec zachowaj ten rytm czyli 4 treningi 3 dni wolne. Widac że twój organizm robi postępy i taki balans w temacie bodziec treningowy i odpoczynek mu odpowiada. To że masz trasę trenin gową poładdowan ado dobrze bo trenujesz siłe uztrkową do biegania i wytryzmałośc siłową . Pewno te 1o km wWarszawie są płaskie więć ostatni 2 tygodnie trenuj juz n apłaskim.

Tompoz
Tompoz
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za cenne uwagi. W oparciu o Wasze [Tompoz i Średni_k] odpowiedzi na najbliższy tydzień przygotowałem sobie taki oto plan:
pon 50 min biegu na 150bmp + sprawność biegowa
wt przerwa
śr 40 min biegu na 145bmp + sprawność biegowa + przebieżki 5 x 100m
czw wolne
pi 10 min biegu na 145bmp + sprawność biegowa + bieg mieszany 3x (5 min 160bmp + 6min 145bmp) + 10 min biegu na 145bmp
sob 80 min biegu na 145 bmp
nie przerwa

każdy trening zakończony rozciąganiem

Narazie będę nadal biegał po terenie - tam bieg sprawia mi radość. Przyznam szczerze, że ten test na bieżni był trudny dla mojej psychiki (bezsensowne bieganie 25 kółek na bieżni :) )

w ramach sprwności biegowej będą też skipy

Oczekuje dalszych uwag :) Myślę też że z własnej ciekawości na dwa tygodnie przed docelowym biegiem znów sobie pobiegnę test na bieżni :)
www.punkt44.pl
Średni_k
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No i jest na razie dobrze:P A co to terenu, to nie musisz robić tych treningów na stadionie.. sam wolę wybiec sobie do lasu i tam zrobić trening. Oczywiście odcinki kilometrowe również możesz gdzieś w terenie, ale polecam na bieżni, ze względu na ustalenie odpowiedniego tempa biegu. POzdrawiam.
Ptak lata, ryba pływa, człowiek biega. - Emil Zatopek - "Czeska lokomotywa"
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Decyzja zapadła - zapisałem się na RunWarsaw i będę się tam starał zrobić jak najlepszy wynik :)) Może kogoś z Was spotkam? Pozwolę sobie tutaj zdać relację z realizacji treningu tego tygodnia i planów na przyszły w niedzielę :)
www.punkt44.pl
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

kriss74 pisze:Decyzja zapadła - zapisałem się na RunWarsaw i będę się tam starał zrobić jak najlepszy wynik :)) Może kogoś z Was spotkam? Pozwolę sobie tutaj zdać relację z realizacji treningu tego tygodnia i planów na przyszły w niedzielę :)
Zdecydowanie spotkasz ;) sporo osob bedzie bieglo.
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czas na bolesne rozliczenie tygodnia :) Oto jak wyglądała realizacja zaplanowanego tygodnia:

poniedziałek
miało być: 50 min biegu na 150bmp + sprawność biegowa
było: 50 min 149bmp + sprawność biegowa
środa
miało być: śr 40 min biegu na 145bmp + sprawność biegowa + przebieżki 5 x 100m
było: tylko 40 min 142bmp
piątek
miało być: 10 min biegu na 145bmp + sprawność biegowa + bieg mieszany 3x (5 min 160bmp + 6min 145bmp) + 10 min biegu na 145bmp
było: 15 min biegu na 145bmp + sprawność biegowa + 5 min 164bpm + 6 min 146bmp + 5 min 158bmp + 6 min 150bmp + 5 min 163bmp + 6 min 155 + 7 min 153bmp
sobota
miało być: 80 min biegu na 145 bmp
było: w niedzielę: 80 min biegu na 146bmp

Pewne wnioski: dzisiejszy bieg (celowany na 145bmp) jest dla mnie zbyt wolny (idealnie mi się biega w zakresie 150-155, a bardzo dobrze w zakresie 160-165 bmp). Podniosę wszystkie 145 na 150 a 150 na 155 (przy max ustawionym na 192 bmp).

Przyszły więc tydzień założenia ma identyczne (przy zwiększonych zakresach) z tym wyjątkiem, iż w sobotę będzie 90 min biegu na 150.

Na RunWarsaw postawiłem sobie cel zrobić 10km poniżej 45 min.

Jakieś uwagi? :)))
www.punkt44.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Trochę kombinujesz z tym planem. Za dużo wybiegać, za mało pracy nad szybkością.

po - wolne
WT - wb1 + sb
śr- wolne
CZ - wb2 + spr.
pt - wolne
SO - wb1 + rytm
ND - mocny trening interwałowy. Im bliżej do startu tym dłuższe odcinki biegasz na prędkości zbliżonej/równej do startowej. Tydzień przed zrób sobie 3x3km na prędkości startowej. 2 tyg. przed 2x4km na prędkości mniejszej od startowej jakieś 5s/km. 3 tyg przed 7x1km, prędkość 10s mniejsza od startowej. Przerwy rób na 75% czasu biegu.

I dobrna uwaga, siła biegowa to nie jest to samo co sprawność biegowa. Skipy, weloskoki, podbiegi to jest siła.
Sprwawność to:

"Sprawność (SPR)

Ćwiczenia z tego zakresu mają korzystnie wpływać na układ mięśniowy, co pośrednio ma poprawić technikę biegu.

Dla biegaczy główny nacisk powinien być ukierunkowany nad rozwojem gibkości, zręczności i koordynacji ruchu. Szczególną uwagę należy zwracać na zwiększenie zakresu ruchu w stawach, szczególnie skokowym i biodrowym. Dążyć należy do zwiększenia siły i elastyczności mięśni kończyn dolnych, mięśni brzucha i grzbietu oraz zginaczy kończyn dolnych.

Trening sprawności powinien być realizowany we wszystkich okresach szkolenia. Różnica może wynikać tylko z rodzaju stosowanych ćwiczeń. Korzystnie wpływa tutaj stosowanie różnego rodzaju ćwiczeń rozciągających - streching. "

I jeszcze jedno - jakie masz HRmax?
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@tomasz - nie wiem jakie mam - nie robiłem testów - wg polara było dawniej 186 ale tak jak pisałem wcześniej, przy bardzo intensywnych przyspieszeniach mogę biec (nie osiągnąć) a biec przez chwilę nawet przy 194 i nie jest to wartość chwilowa. Aktualnie mam ustawione na 192bmp.
www.punkt44.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Zanim nie zrobisz testów to przyjmij sobie 195.
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@tomasz - tak zrobiłem - aktualne HRmax na 195. Test planuje zrobić wiosną przyszłego roku (biegam głównie dla przyjemności :) ale chcę tą przyjemność uzupełnić rywalizacją - głównie sam z sobą :))

I małe uzupełnienie. Wszystkie biegi aktualnie odbywają się w terenie (drogi gruntowe, trawa, odcinki z piaskiem). Mam na trasie kilka podbiegów w tym dwa dość strome (trudno mi ocenić w % nachylenia) - na tych podbiegach chcąc utrzymać "tempo" hr rośnie gwałtownie - czasem biegnę je właśnie w ten sposób a czasem utrzymuje tętno - więc zwalniam na podbiegach. Jak rozumiem te podbiegi to nieświadome ćwiczenia siły biegowej :)

Mam też dodatkowe pytanie. Z racji dość crosowej trasy nie potrafię precyzyjnie ocenić długości - nie mam też footpoda do prędkości więc nie biegam na prędkości - biegam na czas w określonych zakresach tętna. Jaki zakres przyjmować jako zakres startowy? (i czy jest sens przyjmować takie kryterium?)
www.punkt44.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

kriss 74 -

Mieszkam w Świerzawie, 20km od Jeleniej Góry. Dokładnie są to Gróy Kaczawskie. Większość treningów biegam w lesie, pagórkach, łąkach. Czasami jest strono, czasami bardzo stromo.

Nie ma sensu się usztywniać i trzymać założonego tempa. Powiem Ci, że również nie ma sensu dociekać ile przebiegło się kilometrów. Ja nie wiem ile biegam, poważnie. W dzienniczek treningowy wpisuję zawsze kilometry na oko.

Dziś robiłem wycieczkę biegową.
Na początku trochę asfaltu, betonu. Później las. Drogi lekko utwardzone drobnym kamyczkiem, drogi z utwardzoną ziemią. Drogi po których były targane drzewa gdzie nawet rowerem nie można byłoby przejechać - stromo, kamiory, resztki gałęzi, grząsko i mokro. Później dzika łąka, kawałem pola, później kilka metrów krzaków, kolejna łąka (pastwisko). Następnie utwardzona droga z twardą ziemią i drobnym kamyczkiem. Ostatnie kilometry to już asfalt przeplatany lasem, łąką.
Po drodze czasami musiałem iść bo nie dało się przebiec - omijanie wielkich kałóż, przerwa 2 minuty na napicie się ze strumka wody, przerwa 2 minuty na zerwanie 3 jabłek. Marsz na bardzo stromej łące w dół.

Zawsze jak mam dłuższą przerwę niż 30s to wyłączam stoper.

Tak więc widzisz... nie sposób wiedzieć ile to było kilometrów. Zrobiłem dziś 2h25`.

---

Spójrz.

20km w tempie 6:15 = 2h05`
20km w tempie 6:00 = 2h
20km w tempie 5:45 = 1h55`

Tak więc przy 20km różnica 30s na kilometr to tylko 10` czyli przy tym tempie ok. 1,5-2km. Na 10km wychodzi 0,75-1km różnicy. Warto się tym przejmować?

Zmerz sobie 2-3km w na intensywności, w której robisz rozbieganie i będziesz wiedział mniej więcej.

A różnica 30s to jest bardzo dużo, wąpię, że ktokolwiek myli się bardziej w ocenie swoich trningów.
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A naj lepiej zmierzyć sobie trasę rowerem. Rowerowe liczniki sa cholernie dokładne wpisuje się wniej kod 4 cyfrowy czyli obwód kołóa w milimetrach .
Tompoz
kriss74
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co niedzielny raport specjalny :) Niestety PO dzisiejszym wybiegu zorientowałem się, że miałem biegać 7x1 km a nie 1x7 km - jako informatykowi i matematykowi przeszkodziła w poprawnym wykonaniu zadania przeminność mnożenia :):):)

Pobiegłem 7km na prędkości zbliżonej do startowej, oto wyniki:

Obrazek

Kilka słów: początek, przesadziłem z prędkością - poniosło mnie ale chyba udzieliła mi się atmosfera stadionu (od rana trwały dziś przygotowania do zawodów i było sporo biegających, skaczących i innych bodźców).

Teraz pytania:
- po 4 km bolało mnie prawie ramię - czy to kwestia rozgrzewki? a raczej jej braku?
- po 5 km miałem kolkę w lewym boku - nie jadłem nic rano więc co może być tego przyczyną?

Ogólnie jestem zadowolony z wyniku :) Po tych 7 km pobiegłem jeszcze 2 km truchtem bez jakiegokolwiek problemu "chłodząc" organizm. W sobotę (dzień wcześniej) pobiegłem 1:44 (104 min) w prędkości dla mnie "podstawowej" czyli 145-155 bmp. Czekam na uwagi.

@tomasz - dzięki za wszelkie porady, trzymam się porad i za tydzień pobiegnę 2x4 (nie 2x3) km na prędkości zbliżonej do startowej a za dwa tygodnie 3x3 km. Teraz wiem, że pobiegnę 10km poniżej 50 min (to dla kogoś takiego jak ja, który w maju nie przebiegłby 5 min jest wielkim sukcesem) może uda mi się przebiec ten dystans w czasie zbliżonym do 45 min. Jeśli uda mi się na RunWarsaw zejść o 1 sek poniżej 45 min będzie to dla mnie sukces życiowy...

A wszystko to dzięki bieganie.pl :)))))))
www.punkt44.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ