Czemu wszystkie dłuższe biegi dopiero od 16 lat?

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
Kita
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
już mnie od roku nurtuje pytanie, dlaczego te wszystkie biegi, typu na 10-15 km są dozwolone od 16 lat?
O maratonie, to czytałem i wiem, dlaczego są dla dorosłych, ale dystanse 10 km? 15 km? Nawet 20 kilosów? Dlaczego?
Moim zdaniem, w takich biegach nie powinno być równych i równiejszych, kto chce i jest zdolny, powinien biegać, bo to jest dla każdego.
PKO
Średni_k
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Sport jest po to, żeby zdobyć zdrowie, a nie je stracić. Kiedyś nie było ograniczenia wiekowego i w maratonie wystartował 5-latek. Ciekawe, czy w ogóle urósł jeszcze. Druga sprawa - jesteś zdolny i chcesz biegać?! No to super.... zmierz się na 1500m albo coś podobnego i tyle. W półmaratonie na którym startowałem był chłopak w wieku 16 lat. Był przygotowany, a mimo tego nie wytrzymał wysiłku i zmarł!!! Ja jestem za tym, żeby ograniczenie było nadal i tyle. Pozdrawiam.
Ptak lata, ryba pływa, człowiek biega. - Emil Zatopek - "Czeska lokomotywa"
Awatar użytkownika
michał91
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Haile Gebresselasie pobiegł pierwszy raz w maratonie mając 15 lat uzyskując czas 2:47! Późniejszych wyników nie trzeba komętować. Jednym bieganie długich biegów w młodości służy innym nie i moim zdaniem nie trzeba tego uogólniać.
GG:1702523
Bydlakos
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No fajnie wtedy było by w polskiem bieganiu. Dzieci by były zarzynane aby wygrywać na takich imprezach. Nie dość, że mamy pełno zawodników na 2 sezony mówie o młodzikach szczególnie.
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w ...
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Tak Bydlakos jest mnustwo zawodników wypalanych. Ale winę widzę wyłącznie u trenerów. Za wszelka cenę chcą żeby młodzi zawodnicy biegali na bardzo dobrym poziomie w kraju. ja obecnie też jestem młodzikiem. Mam nadzieję że nie skończe kariery na etapie juniora młodszego;)
~Zwyciężać mogą Ci którzy wierzą, że mogą~
Bydlakos
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja trenuje od młodzika. teraz jestm juniorem pierwszy rok. I widziałem młodzików co biegali 1:25 na 600m a po roku zniklki. To jest straszne ale prawdziwe. Dlatego moim zdaniem powinny być nawet od 18 lat. I żadnych pieniędzy dla młodych.
Bieganie jest tym co kocham najbardziej, jest dla mnie powietrzem w moich płucach, krwią płynącą w żyłach, dawką endorfin, źródłem szczęścia i celem samym w ...
Awatar użytkownika
Vis!ago
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hehe... ja chce biegać 1:24 - 1:25 za młodzika więc niepokoją mnie Twoje słowa;) Ale powiem szczerze że przez trenera jestem oszczędzany.
~Zwyciężać mogą Ci którzy wierzą, że mogą~
Bydlakos
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Troche oftop ale taka jest prawda. Wejździe na www.pzla.pl i popatrzcie na rankingi. Młodzicy w czołówce, a za rok/dwa już nie ma ich w juniorach. Powodzenia życze.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ