Jeszcze raz o VO2max

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
tomasz

Nieprzeczytany post

W tym artykule jest napisane, że dowiedziono, iż maksymalny poziom równowagi pomiędzy wytwarzaniem a usuwaniem mleczanu występuje właśnie na progu beztlenowym (str. 61 po lewej stronie).
A poniżej progu LT to chyba mleczan się nie wytwarza (powyżej wartości spoczynkowej) więc dlaczego występuje największa równowaga utylizacji do produkcji, kiedy tej produkcji praktycznie nie ma?
PKO
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

wcześniej pisałeś o największej utylizacji do produkcji, a to właśnie poniżej i na progu mleczanowym. Mleczan jest produkowany cały czas, tylko przy mniejszych intensywnościach nie dochodzi do jego kumulacji, bo jest szybciej metabolizowany.
Próg beztlenowy to miejsce, w którym występuje jeszcze równowaga pomiędzy produkcją i utylizacją, a nie nawiększa utylizacja.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Ja zawsze myślałem, że przy niskich intensywnościach produkcja mleczanu jest niska ponieważ kwas mlekowy powstaje w wyniku beztlenowej glikolizy. Kiedy czerpiemy energię z WKT wówczas kwasu mlekowego jest mało... bo jest dobrze utylizowany? A nie dlatego, że w większości jest to proces tlenowy?
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Mleczan w procesach tlenowych jest w małej ilości produkowany, ale należy pamiętać, że nie ma czegoś takiego, jak metabolizm tylko tlenowy. Od samego początku w organizmie zachodzą procesy tlenowe i beztlenowe, tylko z różną intensywnością. Poniżej LT dominują procesy tlenowe, powyżej zaczynają beztlenowe.
Na intensywności poniżej progu mleczanowego (potocznie zwany 2mmol-owy) występuje równowaga pomiędzy produkcją i utylizacją, wynikiem czego stężenie mleczanu utrzymuje się na pewnym stałym poziomie. Powyżej tego progu stężenie zaczyna powoli wzrastać, ale organizm sobie dobrze z tym radzi. Powyżej LT wzrost następuje tak szybko, że już organizm nie jest w stanie nad nim panować.

Chodziło mi o to, że raz piszesz: "największa utylizacja mleczanu w stosunku do produkcji", a drugi raz: "maksymalny poziom równowagi pomiędzy wytwarzaniem a usuwaniem mleczanu". Tych sformułowań nie można używać zamiennie, bo mówią o różnych rzeczach.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

Deck pisze:Chodziło mi o to, że raz piszesz: "największa utylizacja mleczanu w stosunku do produkcji", a drugi raz: "maksymalny poziom równowagi pomiędzy wytwarzaniem a usuwaniem mleczanu". Tych sformułowań nie można używać zamiennie, bo mówią o różnych rzeczach.
Przepraszam - wcześniej pogubiłem się trochę. Już rozumiem, że to co innego. Wszystko kumam, dzięki. :oczko:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ