bebej pisze:
Co to znaczy zawał czynnosciowy i że zdrowy człowiek moze ulec takiemu zawałowi

? Bardzo dziwny termin. Czy czynnosc skakania jest groxna dla zdrowia? to ja sie pytam, co jest bezpieczne ?
Postaram się to wytłumaczyć. To co zwykle wiemy o zawale to to, że powstaje w wyniku zamknięcia naczyń wieńcowych (to takie które doprowadzają krew do mięśnia sercowego), powodów jest masa przede wszystkim miażdżyca, jakieś skrzepy itp. Ale są też takie zawały które powstają w wyniku nie prawidłowej czynności serca
Kod: Zaznacz cały
Mięsień sercowy rodzaj tkanki mięśniowej występujący jedynie w sercu kręgowców. Różni się od mięśnia poprzecznie prążkowanego tym, iż włókna w mięśniu sercowym są widlasto rozgałęzione zaś jądra komórkowe ułożone są centralnie, podczas gdy w mięśniu poprzecznie prążkowanym włókna są złączone, a jądra znajdują się na obrzeżach włókien. Ponadto mięsień sercowy cechuje się automatyzmem: serce wyjęte z ustroju i umieszczone w płynie fizjologicznym (0.09%NaCl), wykonuje regularne skurcze (można to zauważyć podczas przewożenia serc do przeszczepów). Automatyzm zapewniają rozruszniki serca: węzeł przedsionkowo-zatokowy, przedsionkowo-komorowy, pęczek Hissa i włókna Purkiniego.
Mięsień sercowy pracuje zgodnie z zasadą "wszystko albo nic" – nawet najmniejszy impuls powoduje maksymalne napięcie włókien mięśnia. Przewodzenie impulsów w mięśniu sercowym jest wolniejsze niż w szkieletowych.
Jest to jedyny mięsień poprzecznie prążkowany, którego praca nie podlega woli.
Ten fragment wyciąłem z Wikipedii.
Czasem coś się dzieje z tymi rozrusznikami i kiedy nie ma impulsu do skurczu to serducho przestaje bić lub jakieś małe problemy z przewodzeniem w części tylko włókien i zawał czynnościowy gotowy.
Zgadzam się z Wojtkiem częstą tego przyczyną jest temperatura a dokładniej mówiąc zaburzenia elektrolitowe związane z poceniem (odwodnieniem).
Bebeju nie wiem czy powinieneś mówić rodzicom dzieciaków. Może warto na przykładzie tego zdarzenia zrobić pogadankę, ale najlepiej jakby to zrobił jakiś lekarz kardiolog. Spokojnie by wytłumaczył co i jak.
Takie zdarzenia są rzadkością i mogą się wydarzyć wszędzie nie tylko na zawodach. To prawda, że czym młodszy człowiek tym szanse przeżycia zawału mniejsze, ale chyba też nie należy straszyć.
Chodzi mi o tak zwany syndrom studenta III roku medycyn coś już o chorobach wie, ale nie wszystko, a już u siebie je widzi.
Jeśli Twoje dzieciaki przechodzą kontrolne badania lekarskie systematycznie to myślę, że nie ma powodów do obaw. Powiem Ci tak między nami, że okres dojrzewania jest sam w sobie niebezpieczny.
Wyrazy współczucia dla rodziców zmarłej dziewczynki.
Pozdrawiam zatroskany o zdrowie wszystkich w kraju, w którym lekarze strajkują