helou

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

pikonrad pisze:a co to za zwierze?
Naprawde nie wiesz co to znaczy czy sobie zartujesz czy co. :niewiem:
Jar podal link, metoda ktora tam proponuja moze troche niedokladna ale ogolne zalozenia wyjasnia
Mateusz
Dare for more!
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Uka P.
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Uhmmm... To może ja zadam pytanie inaczej [nie deprecjonując dotychczasowych odpowiedzi, oczywiście, za które bardzo dziekuję :)].

W tej chwili biegam co drugi dzień i w przyszłym tygodniu to będzie już około 30-35 minut na raz. Mam jednak ochotę na więcej i zastanawiam się, co będzie lepszym rozwiązaniem: biegać częściej - 5-6 razy w tygodniu po te 30-35 minut, czy może raczej biegać nadal co drugi dzień, ale wydłużać dystans [a więc i czas pojedynczego treningu].

Hm?
[size=92][i]Ptak lata, ryba pływa, człowiek biega. [/i](Emil Zátopek)[/size]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Trzymaj narazie bieganie co drugi dzień. Ale wydłużaj się do 40-45 minut.
Jak dojdziesz do tego - to wyznacz sobie jeden dzień w tygodniu (najlepiej w weekend) który nadal będziesz wydłużała a pozostałe trzymaj bez zmian. Docelowo Twoje bieganie moze wyglądać tak: 45/45/45/90.

Jesteś teraz już na obiecującym poczatkującym poziomie, śmiało mogłabyś przyjść na SBBP.

Jednak - jako już kilka lat biegający człowiek chciałem dodać parę słów.

To wydłużanie ma jeden cel - poprawić twoja tzw tlenową wydolność abys za jakiś czas mogła bezproblemowo przebiec 2 godziny (albo np 25 km) cały czas na luzie rozmawiając.
Jednak to wydłużanie ma swoją cenę.
Ścięgna, mięśnie - poruszane tylko w jedne płaszczyźnie przez coraz dłuższy czas moga zacząć jakos dawać o sobie znać.
Bardzo przydatne jest zrobienie troche ogólnych okołobiegowych ćwiczeń.
Troche rozciągnięć (z 5 minut) w 10 minut po rozpoczęciu delikatnego biegu i potem po zakończeniu.
Polecam ćwiczenia na mięśnie okołopiszczelowe bo są one niedoceniane i moja żona niestety doprowadziła się kiedyś do długo trwającej kontuzji tych okolic właśnie przez wydłużanie się oraz zupełne niedbanie o tą całą resztę. Teraz jest juz "mądrzejsza" i ja tez i jak zacznie biegac po dziecku to zaczniemy od tego.
Wiem, że to nudne ale lepiej to robić niż mieć potem 2 miesiące bez biegania z zapaleniem okostnej.
rraadd
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Fredzio: Polecam ćwiczenia na mięśnie okołopiszczelowe

a jakie są to ćwiczenia ?
bieganie- to jest to !
minął roczek ;-)
Awatar użytkownika
Uka P.
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO!!! Wielkie dzięki za klarowne wskazówki. :taktak: :taktak:
Na SBBP wybieram się jak tylko się przeprowadzę na Bielany, teraz mam jeszcze wymówkę, że mi do Was trochę daleko [ponad 30' autobusem]. :bum:

Co do ćwiczeń mięśni okołopiszczelowych - będę niedługo wracać do treningu siłowego, to zwrócę na to uwagę. Dobrze wiedzieć.

Pozdrawiam. :)
[size=92][i]Ptak lata, ryba pływa, człowiek biega. [/i](Emil Zátopek)[/size]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Co do okołopiszczelowych.

Trzeba robić takie ćwiczenia które będą zmuszały stopę do uniesienia.
Na rysunku to jest pozycja Dorsiflexion.
http://www.gla.ac.uk/ibls/fab/images/an ... rsdiag.gif

Polecam najpierw lekkie rozgrzanie - czyli naprzykłąd po tych 10-ciu minutach biegu stajemy i robimy rozgrzewkę.
I w nasze ćwiczenia wplatamy ćwiczenia na "dorsiflexora" ;)
Najpierw chodzimy na pietach z palcami na zewnątrz, potem z palcami do wewnątrz, potem na palcach pięty na zewnątrz i na palcach pięty na zewnątrz. Minuta - półtorej
Jak już jesteśmy trochę rozgrzani - stajemy tyłem do jakiegoś drzewa, opieramy sie o nie plecami, stajemy na piętach i powoli 20 razy przyciagamy stopę do góry. A następnie od razu bez przerwy 20 razy bardzo szybko. Przerwa na inne ćwiczenia rozciągające - i powtórka 20 wolno i 20 szybko.
Moja żona sprawdziła i sobie chwaliła.
rraadd
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

[Moja żona sprawdziła i sobie chwaliła.[/quote]

dzięki za rady :hej:
zastosuję

a dziś zaczynam drugi dzień treningu :hejhej: ale to śmiesznie wygląda - drugi dizeń ... :hej: :hahaha:
bieganie- to jest to !
minął roczek ;-)
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fist pisze:
Jar podal link, metoda ktora tam proponuja moze troche niedokladna ale ogolne zalozenia wyjasnia
Tak Fist zgoda, ale to mój leniuch taki przykład miałem pod ręką.

Pikonrad pogrzeb w treningu u MichalJ i Tomasza Oni to dość dokładnie przedstawili.

Fredzio no rozumiem, że to Twoja klasyfikacja OK. Ja też jestem początkujący. A fakt nie pytałem dlaczego tylko godzinkę biegają na treningach.

Pozdrawiam pogodą ducha bo mój organizm w taką pogodę się czuje źle
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
bugol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Helou jak w temacie :D

Właśnie zacząłem biegać(2 tydz. treningu 10-cio tyg.) :D Więc jak każdy początkujący mam kilka pytań, natomiast:

Co odżywiania-biegam 2-3h po jedzeniu(obiedzie) czyli gdzis około 18-20, więc kiedy powiniem jeść kolejny posiłek?, bo chyba zaraz po bieganiu to niezdrowo, a za późno też niezdrowo...

Biegam sam, bez pulsomierza ani żadnego specjalnego sprzętu (mam nadzieje że jak narazie), wiec jak mam kontrolować swój bieg ?? tzn. czy nie biegnę za szybko ?

Biegam 4x w tygodniu, czy inny sport np. pokopać trochę piłkę w weekend lub pograć w siatkówkę nie zakłóca regeneracji mojego organizmu ?? ( nie wspomnę że codziennie robię6 km rowerem :)

Aa, w sierpniu 17 urodziny, 168cm, 63kg

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję...
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bugol Witaj!!!

Mówią, że jak podczas biegu możesz rozmawiać to biegasz nie za szybko czyli akuratnie. Ja tam wolę śpiewać niż gadać albo słuchać ptaszyn, lub je obserwować. Jak nie mogę rozpoznać gatunku to albo za szybko biegnę, albo go nie znam :hahaha: . Na początek naprawdę uważaj z prędkością po co Ci niepotrzebne kontuzje? :niewiem: . Parametry zgrabne :hej: . Dodatkowe zabawy sportowe pewnie nie zakłócają Twojej regeneracji, ale ja jestem lajkonik więc może się mylę, choć na pewno dobrze wpływają na rozwój innych partii mięśniowych (szczególnie moja ulubiona siatkówka).

Tak trzymaj.

Pozdrawiam siatkarskim wyskokiem

Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Intensywność jak pisal JarStary, czyli trucht. Pograc mozesz, jetses mlody wiec regenerujesz sie szybko ale bez przesady jak czujesz ze trening biegowy cie wykancza zrob 1 dzien wolny
Najlepiej jesc od razu po bieganiu, najlepiej cos slodkiego.
Jak wracasz o 20 proponuje ci zjesc od razu jakiegos batona, wykapac sie, zjesc lekka kolacje
Mateusz
Dare for more!
bugol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Serdeczne dzięki koledzy.. :oczko:

Jeszcze takie małe pytanko... podczas biegania czuje takie kłucie w stopie, to chyba skurcz :bum: Nie jest to pierwszy raz, jak mam się go pozbyć ??
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bugol pisze:Serdeczne dzięki koledzy.. :oczko:

Jeszcze takie małe pytanko... podczas biegania czuje takie kłucie w stopie, to chyba skurcz :bum: Nie jest to pierwszy raz, jak mam się go pozbyć ??
To chyba nie jest skurcz, może powinieneś zmienić buty.
Napisz coś więcej o tym kłuciu.

Pozdrawiam niedoinformowany

pikonrad
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sprobuj troszkę lzej wiązać tego buta, być może masz za wąskie buty, ja mam w swoich podobne objawy jak zawiąze je normalnie, po 10 min zdarza się odczuwać coś w rodzaju skurczu spodu stopy na środku długości stopy. wtedy lekko luzuje but (jakieś pół centymetra sznurówki) i wszystko wraca do normy. Wiem, że prościej byłoby wymienić buty ale na razie mie nie stać, a te poza tym drobnym mankamentem są bardzo dobre.
bugol
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

To znowu ja, mam takie pytanie:
Czy podczas tego treningu 10-cio tyg. mam biegac zawsze takim samym tempem, czy np. mogę biegać trochę szybciej?(np. 6tydz.), póki co to jestem dopiero przy drugim tygodniu :D
ODPOWIEDZ