Plan treningowy na 5km

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Czesc. Przejrzalem forum :) Chcialbym zebyscie ocenili moj "plan" na dystans 5km , a treningowo zebym mogl latac wyscigi po 10km.

Chwilowo tydzien nie biegam bo plecki sie zbuntowaly, ale generalnie mam za soba okolo 15 treningow biegowych, bez problemu biegam godzine czasu, brakuje mi jednak wytrzymalosci innej niz tlenowa. Mam nadzieje ze za jakies 5-6 dni bede mogl zaczac biegac znowu.

Mam 20 lat i jestem w miare wysportowany.

W swoj grafik nie wcisne wiecej niz 3 treningi biegowe w tygodniu - do tego dochodzi sprawnosc i rozciaganie, ale to juz sam sobie poradze.

Co sadzicie zeby wygladalo to w ten sposob:

1) OWB1 + przebiezki, w sumie okolo 1h
2) Kross w terenie pagorkowatym 40-60 minut biegu ciaglego, po jakims czasie zastapie ten trening WB2
3) OWB1 20 minut + wytrzymalosc szybkosciowa na stadionie, jakies odcinki od 400 do 1000m.

Czegos tu brakuje?? Cos waznego opuscilem moze?
Chcialbym sie przygotowac do triatlonu i 4 trening biegowy ciezko mi bedzie wrzucic.

pozdrawiam
tomek
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To nie jest zly plan tylko musisz sobie okreslic w jakim tempie bedziesz biegl 10km w trakcie triatlonu. Bo 10km po plywaniu i rowerze to nie to samo co 10km bez tych dwoch wysilkow. I pod taka intensywnosc musisz sie przygotowywac.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie mam pojecia jak to zrobic. Nie jestem doswiadczonym biegaczem. Jak sie troszke ogarne to pojde do klubu sportowego i tam mam nadzieje zdobede wiele cennych doswiadczen.

Interesuje mnie glownie jaki czas przed 1 zawodami powiniennem zamienic cross na wb2.
Najlepiej byloby biegac i to i to, ale chyba to byloby za mocno? Czy cross moze biegac na tetnie do 155 powiedzmy, tak zeby tez zwykla wytrzymalosc budowal? Czy moze biegac cross szybciej zeby budowal i sile i jakastam wyt specjalna??
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

znasz swoje hrmax
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
luki42195
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pewnie, że cross możesz biegac na tetnie 155 uderzeń. Cross stosuje się raczej w okresie przygotowawczym, niż już samym startowym.
Rozumiem, że jesteś z wawy przyjdź na ścięzke do mnie wiesz przecież gdzie prowadzę pokaże Ci w Lasku fajną trasę
Nie przegrywają słabo wytrenowani ale Ci co nie wierzą w siebie!!!
tomasz

Nieprzeczytany post

Jak można komuś radzić, że może biegać kros do 155 ud. nie znając nawet jego HRmax.
luki42195
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Kolego z tego co rozumem to on ma takie tetno podczas rozbiegania a cross tez mozna robic w formie rozbiegania!!!!
Kolego fajnie by bylo aby wszyscy amatorzy znali swoje maxHR chyba ze mu dasz wyliczyc je ze wzoru
tomasz

Nieprzeczytany post

Co z tego, że ma takie podczas rozbiegania skoro nie wiemy jakie ma HRmax.
No i co nas interesują wszyscy amatorzy skoro rozpatrujemy konkretny przypadek?
Jeśli chodzi o pulsometr to raczej musi być pewna konsekwencja. Albo mierzymy HRmax empirycznie, później bawimy się w wyznaczanie progu TŻ oraz ewentualnie dodatkowo w taki sposób. Na tej podstawie obliczamy sobie zakresy i szafa gra.
A jeśli nie mamy pulsometru i nie znamy swojego HRmax, bądź jesteśmy zwolnennikami biegania na tempo to biegamy bez haerów.
Tak samo bez sensu jest to o zrobiłeś w poście z zkawszeniem. Piszesz, że jakiś zakres wyznaczany jest na podstawie widełek tętna. Albo podaje się w %HRMax albo %VO2max.

Mój znajomy ma HRmax ok 165. Więc takie rozbieganie do 155 byłoby śmieszne u niego.

Więc albo olewamy puls i biegamy na tempo albo musimy biegać wedle jakiś chociażby fundamentalnych zasad.
luki42195
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

W tamtym poscie chcialem pokazac jak to jest w teorii jak mnie uczyli , zgodze sie z Toba ze tetno jest indywidualna rzecza, i fajnie by bylo znac max HR wtedy mamy najlepszy efekt treningu i ustalamy zakresy indywidualnie .
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ostatnie badanie jesien 2005, sezon 2006 sie "leczylem", teraz powoli wracam do sportu, i to innego niz wczesniej, ale do rzeczy:

hr max na badaniach 194, na zawodach 196
vo2max 68 z groszami

w okresie wiosennym jezdzilem tak, na rowerze ofkoz:

wytrzymalosc hr do +- 150
interwaly na progu 174-178
przejazdzki grupowe, tj jakby symulacje wyscigow do 175-180 mniej wiecej :)

dlatego wydaje mi sie ze przy bieganiu moge robic wytrzymalosc na hr do 155-160,
a tr rozwijajace w zakresie 160-170, nastomiast te bardziej rozwijajace to powiedzmy 175-185 :)

lukasz chetnie przyjde na sciezke ;)
ale cos mnie plecy nakurwiaja i to zdrowo wiec najblizszy tydzien sie poluzuje i tylko pochodze na basen
mnie przeprawa z poliszczukiem czeka za jakis miesiac :D
TSK
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tomasz a ten Twoj znajomy ma ile? 60 lat?
tomasz

Nieprzeczytany post

Chyba jak ktoś ma 60 lat to tymabrdziej powinien się orientować, że chodzi o %HRmax a nie HR. Dla 20 latka statystycznie 155 nie robi takiej przywdy dla 60 latka.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ