Dziennik przygotowań do CM

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

pikonrad
PostWysłany: Sro Kwi 18, 2007 10:56 am Temat postu:
Czy start na serio na tydzień przed maratonem, to nie przesada? Jeśli pobiegniesz na maksa, to na moje odbije się to na maratonie. Jeśli biegniesz luzacko to ok, tylko po co?
Cześć pikonrad, ten start jest na 10km i pobiegne go w tempie ok 4min 55 sek/km, chce sobie zrobić ostatni dłuższy start przed maratonem. Nie wiem czy na 100% uda mi sie pobiec bo w tym samym dniu mam mecz piłki nożnej i będę chciał zagrać i jeśli godziny mi sie nie zgrają to tylko mecz i z biegu nici...dobrze że wpłata dopiero na starcie :)
startujesz może w CM?
If you can dream it You can do it
Walt Disney
New Balance but biegowy
tomasdivius
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam!

Przeczytalem z uwaga Twoje posty Macku :) Gratuluje wytrwalosci i samozaparcia. W sumie mam podobny problem. Mam 175 cm i waze 85 kg, przytylem ostatnio przez siedzacy tryb zycia, wczensiej biegalem dystanse 10 km ponizej 50 minut, 15 km poniez 1.30 h. Wazac 75 kg. Nie sa to rewelacyjne czasy ale sama satysfakcja przebiegniecia sie liczy. W tym roku chcialbym przebiec pierwszy swoj polmaraton, i przygotowac sie do czerwcowych biegow a raczej egzaminow z testu coopera, zalezy mi na schudnieciu i osiagnieciu dobrego wyniku. Jesli mozecie mi pomoc moim problemie. Moze znacie jakis cykl treningowy na 2 miesiace, zeby z 2600 m w 12 min zrobic 3100 w 12 min. No i do tego chcialbym przebiec gdzies w wakacje polmaraton. Kondycje juz jakas mam bo od jakiegos czasu biegam, chce takze schudnac (tutaj dieta)-moze jakeis pomysly na nia?
Za wszelkie rady bede bardzo wdzieczny.

Pozdrawiam
[url=http://www.swiat-podrozy.pl][img]http://images20.fotosik.pl/233/55fefe7051d824a6.jpg[/img][/url]
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tomasdivius][img]http://runmania.com/f/8a8a0aa806fe49b94c69936672f5cfe7.gif[/img][/url]
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Moze znacie jakis cykl treningowy na 2 miesiace, zeby z 2600 m w 12 min zrobic 3100 w 12 min.
Cześć tomasdivius

Dzięki za posta , co do treningu na test coopera to jest już taki wątek na forum poruszony i możesz spróbować go kontynuować. Nazwa wątku : TEST COOPERA. Jakiś bardziej zaawansowany biegacz podaje tam plan treningowy na kilka tygodni. Poczytaj może akurat spasuje. Z tego co pamiętam to plan jest dla osób, które już troche biegają, więc powinien być w sam raz

Co do diety to ja np staram się po prostu zdrowiej odżywiać ( mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw i owoców w każdej postaci ) no i nie jeść wieczorami, a jeśli już to jakieś owoce i warzywa. Żadnej diety nie próbowalem stosować więc polecić nic nie moge...ale może ktos kto śledzi wątek ma jakies spostrzeżenia??:)

pozdrawiam
Walt Disney
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Cykl treningowy nalezy dobierac indywidualnie, kazdy szblon i zasady nalezy podpasowac do siebie.
Na 2mies, mozna zrobic 2 makrocykle 4tyg.
3 tyg wzrastajace obciazenie/1tydz luźniejszy
Z predkosci 4.37 chcesz zejsc na 3.52. Nikt ci nie obieca ze to sie uda
Mysle ze 4 treningi na tydz, 3 spokone wybiegania 6-10km + rytmy
i 1 w tyg typowy trening pod taki test czyli wytrzymalosc tempowa np. 400/800/800/400
Od 3 tyg moze wlaczyc 2 treningi tempowe na tydz
Mateusz
Dare for more!
tomasdivius
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Wiem ze nikt mi tego nie zagwarantuje, ale trzeba probowac :). Fist czy mozesz rozwinac watek odnosnie treningu tempowego 400/800/800/400, jak go robic? Czy mam caly czas biegac czy jakies odpoczynki? Pomiedzy tymi dystansami?

Z gory dziekuje za udzielone informacje
[url=http://www.swiat-podrozy.pl][img]http://images20.fotosik.pl/233/55fefe7051d824a6.jpg[/img][/url]
[url=http://runmania.com/rlog/?u=tomasdivius][img]http://runmania.com/f/8a8a0aa806fe49b94c69936672f5cfe7.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To tylko przyklad zebys wiedzial o co chodzi.
2600 w Cooperrze to dane z kiedy?
Wyjdz spokojnie pobiegac 8km, podaj tempo i tetno.
Najlepiej zmierz sobie po 3km, powinno byc ok 25/10sek (na razie takie potem sie okresli dokladniej). Napisz jak sie czules
Mateusz
Dare for more!
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kolejny tydzień przygotowań do CM od 16 kwietnia do 22 kwietnia :

Poniedziałek 16 kwiecień

3.7 km ( teren górzysty ) w 17 min 46 sek ( rekord na trasie w tym roku :)

Wtorek 17 kwiecień

Trening piłkarski 90 min

Środa 18 kwiecień

WOLNE

Czwartek 19 kwiecień

2X2,5 km 30 min - tak w ramach rozruszania mięśni bardzo wolna przebieżka

Trening piłkarski 90 min

Piątek 20 kwiecień

WOLNE

Sobota 21 kwiecień

Mecz piłkarski 80min ( z tego co ze strony uefa rozczaiłem to przez 80 min przebiegłem pomiędzy 8-10 km )

Niedziela 22 kwiecień

28km 240m WB czas : 2h54min ( w tym 3 przerwy po ok 4 min - spotykałem znajomych, a raz wyskoczyłem kupić wodę mineralną )
Wliczając przerwy tempo 6 min 9,5 sek /km
Bez przerw tempo 5 min 44 sek / km
Walt Disney
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

W niedziele przebiegasz wiecej km niz w pozostale dni tygodnia razem wziete. Mysle ze nie jest to dobre
Jak sie przygotowujesz do maratonu, to 3-5km to jest trening rozluzniajacy i sie dorzuyca do niego jakies SPR, R czy SB
Chyba ze opierasz wszystkoi na treningach pilkarskich. Ktora liga?
Mateusz
Dare for more!
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W tym tygodniu tylko tak wyszło Fist...zazwyczaj w niedziele mam 10km, a teraz po prostu chciałem sprawdzić jak sie zachowają moje nogi...czy buty które niedawno kupiłem dadzą sobie rade ( Asics 1120 )
W piłke gram tak dla przyjemności i jest to krakowska klasa b więc treningi nie są strasznie męczące, ale jest trochę akcentów szybkościowych.

Dzięki za komentarz, zgadzam się, że bieganie w jeden dzień 2 x więcej niż w całym tygodniu jest dziwne :] chyba po raz pierwszy ( poza startami ) tak się złożyło

Pozdrawiam
Walt Disney
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do zaprawionych biegaczy :

Bieganie w którym zakresie to trening aerobowy? OWB1 2,3? a moze WB? Czy określenie tego nie jest takie proste i potrzeba jakichś testów by to zrobić?

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi
Walt Disney
Awatar użytkownika
Fist
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Testem zoladzia okreslasz prog mleczanowy
i bieg aerobowy jest ponizej
OWB1 lub WB intensywność, wycieczki jest trochę nizsza choć podczas dlugiego biegu-marszobiegu tętno może wzrosnąć powyzej progu
Mateusz
Dare for more!
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki Fist :]

Juz po CM sobie zrobię te testy i zobaczymy co z tego wyjdzie

Do CM juz 2 tyg niecale!!! Pozdrawiam startujących!!
Walt Disney
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No i został tylko tydzień do CM....a w zasadzie 6 dni. Bieg w Skawinie bardzo fajny, tylko trochę gorąco było. Czas 46 min 27 sek - myślę, że mogłoby być 45 min ale nie było sensu szaleć, bo to w ramach przebieżki do CM.
Dzisiaj lekka przebieżka, podobnie jutro. Środa wolna, w czwartek znowu lekka przebieżka i do niedzieli luz.

Powodzenia dla tych, co startują w Cracovia Maraton!
Do zobaczenia na trasie
Walt Disney
Leo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Powodzenia Maciek!! I nawadniaj się solidnie. O węglowodanach nie wspominając, aby po 30 km mieć jeszcze trochę "pałeru" :-)
maciek.mmt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Leo
PostWysłany: Pon Kwi 30, 2007 4:54 pm Temat postu:
Powodzenia Maciek!! I nawadniaj się solidnie. O węglowodanach nie wspominając, aby po 30 km mieć jeszcze trochę "pałeru"
Dzięki Leo za porady, wodę pije w coraz większych ilościach i wcinam węglowodany, które sobie zakupiłem, oprócz tego makarony i sporo owoców.

Chyba wspominałem wcześniej, że gram w klubie w piłke jeszcze i kurde wyszła teraz taka sytuacja, że w czwartek( 3 maja ) mamy mecz i pomimo tego, że miałem zaplanowane by w nim nie grać to będę musiał bo nas wykartkowali w ostatnim spotkaniu....i nie ma za bardzo kto grać. Mam nadzieje, że się jakoś nie wymęcze i nie odbije się to w niedziele na 3x km.
Przez ostatnie 3 miesiące mieszałem treniingi/starty z meczami i mam nadzieje, że dzięki temu, że juz robiłem tak wcześniej organizm wypocznie przez piątek i sobote i w niedziele będę jak nowo narodzony :] no i ukończe CM w czasie poniżej 4h30min... bo taki jest plan

Powodzenia dla tych, którzy startują w grodzie Kraka:] i do zobaczenia na trasie
Walt Disney
ODPOWIEDZ