Test Żołądzia nr 2

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
PiotrekMarysin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Deck pisze:....
Moje tętno progowe, mierzone w na bieżni mechanicznej w laboratorium jak i w terenie (TŻ, testy potwierdzeniowe), wynosi (lub wynosiło) ok. 168ud/min. Średnie tętno z maratonów to przeważnie 171-174ud/min, ostatnie kilometry biegam na tętnie w ok.180ud/min. Dlatego właśnie staram się biegać raczej na tempo niż tętno.
...
Deck, a czy maratony (oczywiście oprócz końcówki. na której jak widać masz siłę i przyspieszasz) biegasz z tempem progowym (a tętno z wyścigu jest po prostu wyższe niż wyznaczone progowe) czy trochę szybciej?

Pozdrawiam
[url=http://team.entre.pl]ENTRE.PL TEAM[/url]
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Bebej - no trochę się za bardzo rozpisałem.
Chodziło mi tylko o to, że rózni fizjolodzy inaczej wyznaczają prędkość na progu i że sposób w jaki robią to Ryszard lub Deck nie jest jedynym obowiązującym na świecie.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

PiotrekMarysin pisze:
Deck pisze:....
Moje tętno progowe, mierzone w na bieżni mechanicznej w laboratorium jak i w terenie (TŻ, testy potwierdzeniowe), wynosi (lub wynosiło) ok. 168ud/min. Średnie tętno z maratonów to przeważnie 171-174ud/min, ostatnie kilometry biegam na tętnie w ok.180ud/min. Dlatego właśnie staram się biegać raczej na tempo niż tętno.
...
Deck, a czy maratony (oczywiście oprócz końcówki. na której jak widać masz siłę i przyspieszasz) biegasz z tempem progowym (a tętno z wyścigu jest po prostu wyższe niż wyznaczone progowe) czy trochę szybciej?
Maratony biegam generalnie na założony wcześniej czas, po prostu od początku przygotowuje się pod konkretny wynik, a nie tak jak wyjdzie. I chyba właśnie tak powinno się trenować. Masz założenie startowe, a testami optymalizujesz trening tak, żeby je wypełnić. Jeżeli uda się pobiec lepiej, to mój zysk, ale nie nastawiam się od razu na lepszy wynik, po prostu realizuje założenia. Widoczne jest to szczególnie w maratonie, trzeba biec swoje, a jak fabryka da, to pociągnąć pod koniec, odwrotnie się nie da.
kto biega ten nie lebiega
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
tomasz

Nieprzeczytany post

To może ja zadam już bardzo pragmatyczne pytanie.
No ile jest dokładny Test Conconiego w warunkach domowych, oraz co z tego wynika? Jak bardzo mi się przyda informacja odnośnie progu w kontekście metodyki treningowej. To jest ważne - jak mogę wykożystać cyferki by dzięki nim moja forma rosła. A nie to, że lepszy jest Test taki czy siaki.
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

Dzięki wyznaczeniu progu dostajesz wiedzę nt. intensywności treningów w II zakresie. To ile tego zakresu będziesz robił i kiedy zależy już od twojego planu treningowego.
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Hm - nie bardzo wiem na jakie pytanie Deck odpowiedziałeś ? :)
Deck - Tomasz tu przecież wykłady robi po co jest II zakres wiec mógł sie poczuc urażony, że mu coś takiego tłumaczysz. ;)

Wydaje mi się, że nastapiło tu troche nieporozumienie.
Cofnijcie się do poczatku dyskusji o Teście Conconiego.
Deck stwierdził tylko, że jeśli już chcemy coś wnioskować na podstawie przyrostu dystansów to mówimy raczej o Teście Conconiego a nie teście Żołądzia który się do tego nie nadaje. Zresztą w Teście Conconiego odcinki są stałe (chyba 200 m ? ) i musielibyśy go zmodyfikować tak, że zawsze co 40 sekund zwiększamy intensywność wysiłku o powiedzmy 2 bpm - wtedy wyjdą nam jakies przyrosty odcinków które możemy analizować.

Ale.
Tomasz - dokładny czy nie - przecież nie wykonasz go ani nie będziesz go wykonywał bo jest to upierdliwe i zamiast biegać będziesz się bawił analizowaniem czy wyznaczyłeś dobry próg czy nie.

Ja ci go wyznaczę lepiej - biegaj 80% tętna maksymalnego - na pewno nie przetrenujesz się a będziesz robił porządną pracę. :)
tomasz

Nieprzeczytany post

Fredzio pewnie, że nie będę go robił :hej:
Ale pytam się ogólnie czy on coś da, coś pomoże innym. Przecież na forum jest mnóstwo ludzi.
No i nie wykładam o wb2 :hej: Nie nabijaj się...
007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Dzis zrobiłem mój pierwszy w życiu Test Żołądzia.
Nie wiem czy warto takimi cienkimi tempami komuś zawracać głowę, ale przynajmniej prosze o dwa zdania komentarza.
Pobiegłem odcinki 6 min. z 2 min. przerwy w marszu.
Tętno śr. podaje z 3 ostatnich min. biegu.

Hr max. 180
120 śr. 124 800 m tempo 7:30
130 132 900 m 6:40
140 142 960 m 6:15
150 153 1100 m 5:27
160 162 1230 m 4:53

Nie wiem co wynika z tego testu więc prosze o interpretację pod 5 km (ewentualnie 10 km jesli można to zrobić).
Wydaje mi się, że coś za wolne tempa, ale jak przyśpieszałem to tętno sżło nieubłąganie w górę. Chyba wiele pracy przedemną.
007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nie wiem jak ma się test do moich wcześniejszych treningów, ale znalazłem w dzienniczku zapisy :

1 trening dystans 8,5 km tętno śr. 138 tępo 6 :11
2 trening ........ 11,6 km tętno 139 tępo 6:18
3 trening ......... 9,9 km tętno 145 tępo 5:52
4 trening ......... 1,6 km tętno 159 tępo 4:31

Więc osiągałem lepsze tępa na treningach i utrzymywałem je przez dłuższy czas :niewiem:
Awatar użytkownika
Deck
Ekspert/Fizjologia

Nieprzeczytany post

007 pisze: Hr max. 180
120 śr. 124 800 m tempo 7:30
130 132 900 m 6:40
140 142 960 m 6:15
150 153 1100 m 5:27
160 162 1230 m 4:53
Przede wszystkim, to źle dobrałeś zakresy tętna. Biorąc po uwagę twoje HRmax, powinieneś zaczynać od tętna 130 i kończyć na 170
ENTRE.PL Team
SBBP.waw.pl
007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Deck,
znalazłem ten opis w temacie jak zrobic test
cyt."A robi się to tak biegamy odcinki 5x6 min na przerwie 2min(najlepiej na biezni chyba ze ktos ma dokladny GPS w zegarku to moze to robic na rownej drodze) pierwszy odcinek zaczynamy na intesywności mniejszej o 60 uderzeń od tetna maxymalnego np ktos ma max 200 to pierwszy odcinek biegnie na 140) po skonczonym odcinku mierzymy mleczan oraz zapisujemy dystans i po 2min marszu zaczynamy kolejny odcinek na tetnie o 10 wyższym znowu zapisujemy dystans mierzymy mleczan, 2min przerwy i kolejny odcinek(caly czas zwiekszamy tetno o 10), po wykonaniu calego testu wysylamy go na forum i czekamy az laskawie go ktos zinterpretuje , oczywiscie musimy podac do jakiego dystansu chcemy sie przygotowywac bo od tego zalezy interpretacja testu. "
Ale chyba mimo wszytsko da sie cos odczytac ?
tomasz

Nieprzeczytany post

Deck - jeśli ktoś się szykuje pod maraton to lepiej mu zrobić test na jednej strefie niżej, niż wyżej. Nie ma problemu.
No ale 007 szykuje się na 5km więc raczej informacja o tym jak biega na 170 będzie przdatna.

007 - skąd różnice w wynikach na teście i treningu?
Może robiłeś test w innych warunkach atmosferycznych, na innym terenie, na zmęczeniu, a może faktycznie pogorszyła Ci się forma. Czasami różnice w prędkościach na zakresach są znaczne, trzeba znaleźć tylko przyczynę.
Sam test jednorazowo zrobiony za wiele Ci nie powie. On jest po to by weryfikować swoje poczynania treningowe.
Proponuję zrobić mezocykl 4 tygodniowy i powtórzyć test. Wówczas będziesz mógł porównać, które strefy poprawiłeś lepiej, a kóre gorzej. Wtedy wyciągniesz wnioski.

Masz spore rezerwy na zatem najpierw rozbiegaj się na niskich zakresach a później zajmij się bardziej specjalistycznym treningiem po 5-10km.
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Musisz zrobic test jeszcze raz na takich zakresach jak pisal Deck. Wtedy bedzie mozna powiedziec cokolwiek o twoim tescie dla osoby szykujacej sie pod 5,10km.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
007
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Poczytałem wszystkie wątki na temat testu, wypocząłem dwa dni i zrobiłem test ponownie.

Hr max 180

130 śr. 133 odległość 950 m tępo 6:18 różnica
140 śr. 142 ............. 1020 m tępo 5:52 70 m
150 śr. 150 ............ 1130 m tępo 5:18 110 m
160 śr. 161 ............ 1270 m tępo 4:43 130 m
170 śr. 171 ............ 1450 m tępo 4:08 180 m

Maksymalne tętno jakie mi sie pokazało podczas biegu to 179 ud.
Odcinki, które przebiegłem są dłuższe poniewaz doczytałem, że należy sie jak najszybciej rozpędzić do założonego tętna, a wcześniej tego nie zrobiłem.
Proszę o analize pod 5 km i 10 km.
Na ostatnim zakresie omało nie padłem :)
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Napewno musisz podciagnac predkosc na tetnie 160. Mozesz to robic metoda powtorzeniowa, w formie zabaw biegowych, raz w tygodniu dlugie wybieganie ok 1h-1h30min na tetnie do 150, narazie odpusc mocne treningi na tetnie 170. Po 3-4tyg zrob test i zobaczymy czy trening idzie do przodu
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ