Ułożymy dla Ciebie program treningowy, zapraszamy!!!

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Miałem mieszane odczucia.
Ale po przeczytaniu ostatniego postu ORMY, pomyślałem, ze przecież Ruda też kiedyś wrzuciła tutaj podobny w stylu wątek a nie ma co zaprzeczać, że udziela się jako osoba piszaca wiele cennych rad.

Z tym, że Ruda jako osoba mająca ewidentną dobrą i udokumentowaną wiedzę i praktykę w zakresie schorzeń narządów ruchu, fizjoterapii będzie mogła pokazać się w trochę inny sposób.
Na stronie będą jej artykuły co będzie oczywiście uprawnialo ją do pewnej autopromocji,nie ma w tym nic złego, że ktoś kto udziela nam za darmo cennych rad może takze promować swoją działalność komercyjną.
Na takiej samej przecież zasadzie działa Ryszard.
I tak samo będzie z innymi.
Jeśli ORMA będzie udzielał jakichś cennych rad - to nie ma od razu powodu do uznawania go za spamera.
Więc wykażmy troche cierpliwości.
PKO
Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pokusilem sie o male poszukiwania i znalazlem jednego z panow ktory dziala jako trener w firmie orma. Znalazlem progresje jego wynikow

Pan P.Palka 23 lata

10000 m
31:12.54 2004-08-08 Poznań
30:43.62 2006-06-10 Kozienice

1500 m
3:59.99 2003-05-31 Chorzów
3:59.26 2006-05-21 Częstochowa

2000 m
5:27.88 2004-05-03 Częstochowa

3000 m
8:36.25 2003-09-06 Częstochowa
8:35.20 2004-05-08 Częstochowa
8:52.02 2005-05-14 Częstochowa
8:47.29 2006-04-29 Chorzów

5000 m
14:45.10 2006-05-27 Biała Podlaska

Pozostaje tylko wierzyc ze wyniki nie ida w parze z wiedza treningowa
tomasz

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Jeśli ORMA będzie udzielał jakichś cennych rad - to nie ma od razu powodu do uznawania go za spamera.
Więc wykażmy troche cierpliwości.
O ile to będzie możliwe ze strony ORMA.
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:
Pan P.Palka 23 lata

10000 m

1500 m

Michał to jest amator? W skali Duerra ma 69.4 - toż to na amatora chyba SUPER wynik. Nie wiem :niewiem: Pytam bo to dziwne - dla mnie.

Fredzio - to może zadaj pytanie ORMIe (nie wiem czemu ale kojarzy mi się bardzo źle z ORMO :oczko: ) i zobaczym czy będą pomagać jak Ruda1 (szacunek dla rudowłosej :hej: ). Bo ja myślę niestety, że to jakaś ściema i nie chce mi się pisać pytań - widać wiosenna chandra mnie dopadła :hahaha:

Pozdrawiam wybiegany aż do bólu
Chwalę Boga każdym przebiegniętym metrem

ZZTOP Skierniewice: każda sobota 13:30 vis-a-vis kasyna!
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

MichalJ pisze:Pokusilem sie o male poszukiwania i znalazlem jednego z panow ktory dziala jako trener w firmie orma. Znalazlem progresje jego wynikow

Pan P.Palka 23 lata

10000 m

1500 m

2000 m
5:27.88 2004-05-03 Częstochowa

3000 m
8:36.25 2003-09-06 Częstochowa
8:35.20 2004-05-08 Częstochowa
8:52.02 2005-05-14 Częstochowa
8:47.29 2006-04-29 Chorzów

5000 m
14:45.10 2006-05-27 Biała Podlaska

To sa bardzo dobre wyniki - jestem pełen uznania. Zastanowie sie czy nie bedę pierwsza osoba, która poprosi o rozpiskę. :hej:
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Michał - nie wiem co chcesz od tych wyników?
Biegasz lepiej?

Jeden z najbardziej uznanych trenerów w USA - John Kellog miał wyniki mniej więcej na podobnym poziomie.
Poza tym - nie trzeba być super biegaczem zeby być dobrym trenerem i cenionym autorytetem. Zapytaj się Ryszarda jakie życiówki.
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bebej tylko żeby Cię nie przetrenowali. Za bardzo Cię polubiłem i było by mi strasznie przykro z tego powodu. A jeszcze kasę stracisz. Lepiej buciki sobie kupić jakieś pantofelki dla dobrego wyglądu. :oczko: :hahaha:

Pozdrawiam z lekko przetrenowaną wiarą w możliwości trenngowe

Awatar użytkownika
MichalJ
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Czy ja napisalem ze to sa slabe wyniki i ze biegam lepiej.
Chodzi mi o progresje! ktos kto sie zabiera za trening innych powinien miec sam progresje wynikow(szczegolnie jezeli jest osoba trenujaca) nie wazne czy jest amatorem czy profesjonalista. Jezeli ktos nie potrafi sam siebie wytrenowac jak bedzie to robil z innymi.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac

www.rodzinkamisyjna.pl
Awatar użytkownika
JarStary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fredzio tu chyba nie o to chodzi by sobie wyniki wypisywać - tak mi się wydaje.

Tylko o to, że przez internet to mózg sobie można wytrenować, a nie bieganie.

Znasz jakiegoś trenera który listownie wytrenował jakiegoś rekordzistą?

Pozdrawiam coraz bardziej zdumiony

Awatar użytkownika
Bartosh
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mnie by przekonalo albo to, ze ktos ma progresje, albo to, ze zawodnicy ktorych trenuje maja progresje. No, a najlepiej jedno i drugie, jesli trener jest aktywnym sportowcem.
Jesli ORMA ma sluzyc rada na forum, to zrozumiem, ze przy okazji beda chcieli zaprezentowac swoje uslugi. Jesli jednak porady maja byc z gatunku wklejania zawartosci FAQ z ich strony (jak to bylo na biegajznami - gdzie przykladowa porade dla kolarza gorskiego zgrabnie umieszczono na forum dla biegaczy :hej: ), no to jest to troche niepowazne i odczytuje to jako brak szacunku dla potencjalnych klientow.
Powazniej by wygladalo chocby pokazanie tego o co prosi Michal - zaprezentowanie metod, jakich uzywa ORMA.
DawidORMA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Odpowiadając na pytanie odnośnie metod oceny delikwena – zawodnika, który rozpoczyna współpracę z nami rozpocznę od krótkiego opisu całęj procedury analizy zawodnika.

Pierwszym etapem współpracy jest analiza ankiety, która zawiera szereg pytań. Pytania są tak skonstruowane, aby można było z nich mieć pełny obraz zawodnika oraz jego sylwetki, a co za tym idzie przypuszczalnego obrazu składu włókien mięśniowych oraz prawidłowości w budowie (np. pytanie o ścieranie obuwia itd.) Po analizie ankiety mamy pewien obraz zawodnika – jego życiowe rekordy, jego tętno spoczynkowe, maksymalne, a w przypadku gdy posiada wyniki testów laboratoryjnych do dodatkowe informacje o progu tlenowym, laktatowym oraz osiągniętych mocach progowych. Te dane służą do utworzenia obrazu zawodnika. Aha do tego dochodzi jeszcze informacje o stażu treningowym, dotychczasowym treningu (w jaki sposób był akcentowany układ nerwowy, czy obciążenia były bardziej w stronę sypatyktoniczną, czy parsympatyktoniczną).

Drugi etap – to projektowanie obciążeń pod kątem dyscypliny (dystansu) oraz możliwości czasowych. W trakcie tego projektowania branie są pod uwagę wszystkie wcześniejsze dane oraz ustalane zostają przypuszczalne czasy do osiągniecia w testach lub biegach w niskim priorytecie (nadstrzały itd.).

Trzeci etap – to połączenie całości w system treningowy z dodatkowymi dyscyplinami oraz suplementacją. System ten musi być integralny pod każdym względem np.: suplementacja HMB jest ustalona tak by najważniejsa funkcja tego środka czyli przyspieszenie odnowy sarkolemy (HMB pochodna ketoizokapronianu przyspiesza produkcję cholesterolu błonowego, a tym dział antykatabolicznie szczególnie w okresie o dużym obciążeniu nowym bodźcem o przewadze ruchów ekscentrycznych – np.: trening w górach o dużej ilości zbiegów) itd.

Taki kompleksowy program dostaje zawodnik.

Ustalenie stref biegowych – jako że jesteśmy specjalistami z motoryczności i działami w wielu dyscyplinach wprowadziliśmy podział na 6 stref (podział standartodyw na OWB1/2 i 3 jest dla nas dobry aczkolwiek przedziały tętna są zbyt duże co sprawia, że dla przykładu OWB1 120-140ud/min jest przedziałem zbyt obszernym z punktu widzenia bodźca.) Strefy są ustalone po analizie ankiety (danych, stażu zawodnika, tętna, itd.) + test terenowy + monitorowanie laktatu jako obraz obciążenia w danej strefie (jeśli zawodnik ma tą możliwość) + badanie wydolnościowe (również jeśli ma możliwość).

Po testach terenowych następuje korekta przedziałów (jeśli jest taka potrzeba). Obecnie również prowadzimy monitorowanie treningu na bazie CK (kinezy kreatynowej) – tylko dla zawodników u których jest możliwy regularny pomiar – te pomiary dają obraz obciążeń, a dokładniej stanu komórek (włókien) mięśniowych – dla dociekliwych chodzi o izomer CK typu MM (mieśniowy).

Aha – co do wzoru na strefy to najprostszym jest karvonena, ale posaida dość duże błędy więc często do tego dochodzi analiza czynnikowa - porównanie zawodników oraz inne – jednakże podkreślam, że praktyka najlepiej weryfikuję (testy biegowe, starty kontrolne)

Przypominam, że każdy zawodnik otrzymuje konto do konsultacji – poprzez które kontaktuje się z nami i mamy możliwość wprowadzania zmian do treningów (jest to w cenie programu).

Dla dociekliwych – to osoby pracujące sa trenerami, z wieloletnim doświadczenia – może nie wszyscy z biegania, ale wszyscy w swojej pracy wykorzystują trening biegowy bo nawet taka akrobatyka wymusza osiągnięcie dużej tolerancji laktatu oraz wydolności beztlenowej dla której baza jest tlenówka (w kresie ogólnorozwojowym) aby zawodnik wykręcił potrójne salto (nie będę wchodził w szczególy transferu motorycznego – ale tak jest).

Na zakończenie nie wiem czy kogoś to przekona bo faktycznie często ludzie są sceptyczni do nowych pomysłów. Mam nadzieję, że choć trochę rozwiało to wątpliwości.

Pozdrawiam
ORMA
W przyszłości programy treningowe
będą całkowicie indywidualne…
S.J. Fleck, W.J. Kraemer,
Designing resistance training programs, 1997
DawidORMA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bartosh pisze:Mnie by przekonalo albo to, ze ktos ma progresje, albo to, ze zawodnicy ktorych trenuje maja progresje. No, a najlepiej jedno i drugie, jesli trener jest aktywnym sportowcem.
Jesli ORMA ma sluzyc rada na forum, to zrozumiem, ze przy okazji beda chcieli zaprezentowac swoje uslugi. Jesli jednak porady maja byc z gatunku wklejania zawartosci FAQ z ich strony (jak to bylo na biegajznami - gdzie przykladowa porade dla kolarza gorskiego zgrabnie umieszczono na forum dla biegaczy :hej: ), no to jest to troche niepowazne i odczytuje to jako brak szacunku dla potencjalnych klientow.
Powazniej by wygladalo chocby pokazanie tego o co prosi Michal - zaprezentowanie metod, jakich uzywa ORMA.
Proszę zwrócić uwagę na to że to przykładowe pytanie aby zachęcić ludzi do sprawdzenia naszej wiedzy. Na końcu odpowiedzi jest informacja „źródło orma.pl” to mówi o tym że pytanie jest skopiowane ze strony firmowej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

Michał.
Będę jeszcze adwokatem Pana Palki, jak się człowiek zajmuje wieloma innymi sprawami to sama wiedza o treningu nie wystarczy, trezba też biegać. Twoje zarzuty są nierzetelne.

JarStary
Na całym świecie są trenerzy którzy trenują przez internet, u nas choćby Jurek Skarżyński. Przecież nie mówimy tu o trenowaniu mistrzów świata.

Ale.
DawidORMA pisze:(np. pytanie o ścieranie obuwia itd.)
Hmm
To mnie zastanowiło.
Zastanowiło mnie jak wygląda takie pytanie - czy można prosić o jego przykład?
Bo rozumiem że nie brzmi ono: "Opisz jak ścierasz obuwie?".
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ocenianie poziomu trenera w odniesieniu do jego wynikow sportowych jest nieporozumieniem .

Wedlug tego kryterium Feliks Stamm , najwybitniejszy trener w historii polskiego sportu , bylby najwyzej trzecioligowcem .

Przy okazji - warto by jednak zmienic lub zmodyfikowac regulamin forum .

Mnie takie formy reklamy irytuja i czuje sie wykorzystywany jako jeden z tych , ktory stara sie to forum budowac .
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
DawidORMA
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Kontakt:

Nieprzeczytany post

FREDZIO pisze:Michał.
Będę jeszcze adwokatem Pana Palki, jak się człowiek zajmuje wieloma innymi sprawami to sama wiedza o treningu nie wystarczy, trezba też biegać. Twoje zarzuty są nierzetelne.

JarStary
Na całym świecie są trenerzy którzy trenują przez internet, u nas choćby Jurek Skarżyński. Przecież nie mówimy tu o trenowaniu mistrzów świata.

Ale.
DawidORMA pisze:(np. pytanie o ścieranie obuwia itd.)
Hmm
To mnie zastanowiło.
Zastanowiło mnie jak wygląda takie pytanie - czy można prosić o jego przykład?
Bo rozumiem że nie brzmi ono: "Opisz jak ścierasz obuwie?".

Przykładowe pytanie to:

Czy występuje u Pana/i nierównomierne ścieranie obuwia?

Jest to jedno z pytań z części ankiety dotyczącej postawy.

Pytania ankiety można przejrzeć na naszej stronie, co nie jest równoznaczne z zamówieniem.
Ścieranie obuwia świadczy o sposobie stawiania stopy oraz ewentualnych nieprawidłowościach w budowie stopy.

Pozdrawiam
ORMA
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ