Ponieważ jak wiecie prace nad stroną idą pełna parą a jednocześnie przeczytałem sugestię Michała dotyczące podstaw dla nowo przybywających - chciałem się was zapytać jakie byście zaproponowali FAQi - to znaczy takie pytania, na które da się w miare łatwo odpowiedzieć na podstawowym poziomie.
Poza tym - jak juz napiszemy te FAQi i do nich odpowiednzi to na Forum damy też może specjalny przylepiony wątek w którym pogrupujemy trochę FAQów i innych spraw.
1. Co to jest plan 10 tyg - niby wszyscy to wiedzą a jednak są tacy co pytają
2. OBW1 i WB2 oraz jak je rozpoznać bez pulsometru
3. Dlaczego należy biegać powoli
Proponuje w takim FAQ umieścić odpowiedzi również na te pytania, które można znaleźć w artykułach na nowej stronie - najlepiej z linkami do tych artykułów.
ok.
Czekamy na ewentualne następne pytania.
A przy okazji - czy powinno być FAQ - czy Często Zadawane Pytania - nie każdy wie co to jest FAQ, ja sam długo nie wiedziałem.
No ja myślę, że na powinny być schematy założeniowe budowania planów od 1km do 42km. Czyli szacunkowe proporcje akcentów w tygodniu, ich objętość i intensywność. Co ważniejsze - uwzględnianie nie tylko mikorocyku tygodniowego, ale i mezocyklu i makrocyklu.
Jakieś podstawy z fizjologii też byłyby przydatne. Ale podstawy - nie wnikliwy wykład o mleczanie.
Pytania proponowane przez wojtka też wg mnie powinny się znaleźć, można pokusić się po prostu o ułożenie FAQ w kolejności zaawansowania wiedzy fizjologicznej. A to dlatego, że w przeciągu mojej około półrocznej obecności na tym forum wielokrotnie pojawiały się tego typu pytania. Nowiciusz na forum nie musi być nowicjuszem w bieganiu i nie koniecznie będzie potrafił przejrzeć posty w celu znalezienia odpowiedzi na bardziej zaawansowane pytania.
Swoją drogą w kwestii technicznej czy możesz coś napisać o algorytmach wyszukiwania jakie będą zaimplementowane w nowej wersji strony? Aplikacje bazodanowe to temat bardzo mnie interesujący i chętnie bym dowiedział się czegoś więcej o budowie systemu od środka, ewentualnie może coś dałoby się nawet poradzić? może na maila pikonrad@gmail.com?
"Zanim zadasz jakiekolwiek pytanie przeczytaj to"
i dac takie cos na pierwszym miejscu w forum "trening"
i tam wrzucic
np
ABC techiniki biegowej
Jak zrobic test zoladzia
jak zrobic test na hrmax
ustalnie celu
jak wyznaczyc sterfy wysilku wg testu zoladzia,wg koncepcji progu 4mmolowego itp
podstawy ukladania planu.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
Wyszukiwanie daje różne, często sprzeczne odpowiedzi. Jak ktoś już wszystko wie to może sobie z tego coś pożytecznego odsiać dla początkujących może być to trudne.
Wg mnie pomysł jest jak najbardziej OK.
Z prostych pytań :
Co to jest supinacja,pronacja.
Idealną odpowiedzią wydaje mi się filmik w shoe advisorze na asics.co.uk.
do którego link ktoś już na forum zamieścił.