jak zwiększyć intensywność treningów?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Swoją przygodę z bieganiem rozpocząłem jakieś 2,5 miesiąca temu. Od kilku ( chyba 4:)) tygodni biegam po pół godziny 4 razy w tygodniu. W czasie i po treningu czuję się bardzo dobrze, choć taki bieg, to jeszcze nie jest dla mnie pestka. Chciałbym jednak zwiększyć intensywność biegania, zastanawia mnie jednak, czy lepiej np. dalej biegać po pół godziny, ale czwarty bieg np. godzine, czy np. mocno wydłużyć trasy w każdy dzień, czy lepiej powolutku..np. dodawac 5 minut w każdym tygodniu? Jak to zrobić, żeby przyniosło właściwy skutek, a nie przemęczenie?
Za każdą odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Krystoff
Swoją przygodę z bieganiem rozpocząłem jakieś 2,5 miesiąca temu. Od kilku ( chyba 4:)) tygodni biegam po pół godziny 4 razy w tygodniu. W czasie i po treningu czuję się bardzo dobrze, choć taki bieg, to jeszcze nie jest dla mnie pestka. Chciałbym jednak zwiększyć intensywność biegania, zastanawia mnie jednak, czy lepiej np. dalej biegać po pół godziny, ale czwarty bieg np. godzine, czy np. mocno wydłużyć trasy w każdy dzień, czy lepiej powolutku..np. dodawac 5 minut w każdym tygodniu? Jak to zrobić, żeby przyniosło właściwy skutek, a nie przemęczenie?
Za każdą odpowiedź z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Krystoff
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Witaj, mozesz powiedziec jaki dystans przebiegasz w ciagu tych 30min.?
Najlepiej stopniowo zwiekszaj dlugosc treningów o 5-10min. co tydzien a raz w tygodniu mozesz robic troche dłuzsze wybieganie zacznij od 60min. i dodawaj po 10min. Jezeli poczujesz ze treningi cie za mocna mecza to nie zwiekszaj juz dlugosci treningow , zrob sobie tydzien lezejszych i krotszych treningow a potem powroc spowrotem do treningow dluzszych.
To tak po krótce na wstep.
Najlepiej stopniowo zwiekszaj dlugosc treningów o 5-10min. co tydzien a raz w tygodniu mozesz robic troche dłuzsze wybieganie zacznij od 60min. i dodawaj po 10min. Jezeli poczujesz ze treningi cie za mocna mecza to nie zwiekszaj juz dlugosci treningow , zrob sobie tydzien lezejszych i krotszych treningow a potem powroc spowrotem do treningow dluzszych.
To tak po krótce na wstep.

GG 3464813
- Fist
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Nie zaczynaj z marszu biegu 1h. Z tych 4 treningów, np do 2 i 4 dorzuc po 5min, w nastepnym tyg 10->40', w 3 - 45'. W 4odpocznij zrob sobie 3 treningi po ok. 35'. Analogicznie w nastepnym takim cyklu (jednak nie wydluzaj czasow w nieskonczonosc!). Powinny to byc spokojne wybiegania, troche szybsze niz trucht, a nie zawsze sredniointensywnie. Jak sie osowisz jeszcze troche sprobuj w trakcie biegu zastosowac kilka przyspieszen na odcinku 80-100m
Mateusz
Dare for more!
Dare for more!
-
- Rozgrzewający Się
Niestety, nie wiem jaki to dystans..nie dysponuję żadnym krokomierzem...na razie nie mam jeszcze nawet mapy okolicy:) Mogę tylko powiedzieć, że to 30 minut "dobrym" tempem, tzn. na czas obecny nie dam rady szybciej...
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Jeżeli zawsze biegasz 30 minut prawie na maksa to biegasz za szybko.
Spróbuj postawic sobie jakis cel biegowy - to Ci usystematyzuje bieganie.
Półmaraton, maraton? Jakieś orientacyjne Plany znajdziesz w sieci a niedługo takze i na bieganie.pl.
Spróbuj postawic sobie jakis cel biegowy - to Ci usystematyzuje bieganie.
Półmaraton, maraton? Jakieś orientacyjne Plany znajdziesz w sieci a niedługo takze i na bieganie.pl.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
wlasnie przeczytalem ten temat
Fajnie by bylo fredzio zebyscie umiescili na stronce nie tylko plany. Ale takie ABC budowy planu treningowego dla poczatkujacych i nie tylko.
Pozdrawiam
Fajnie by bylo fredzio zebyscie umiescili na stronce nie tylko plany. Ale takie ABC budowy planu treningowego dla poczatkujacych i nie tylko.
Pozdrawiam
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
D Sidor i jego seria ksiazeczek jest doskonałym kompendium wiedzy na interesujacy Ciebie temat. Polecam bardzo uważną lekturę.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
bebej ja juz przerobilem podstawy, chodzi mi tylko o nowych internautow dolaczajacych do forum zeby mieli gdzie zajrzec, a nie ciagle zadawali pytania typu napiszcie mi plan, jaki plan itp itd
Michal. J
www.rodzinkamisyjna.pl
www.rodzinkamisyjna.pl
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
MichalJ - tak, przygotowujemy takie podstawy.
Poza tym szukająć różnych ksiażek, artykułów dotarliśmy przy okazji do wielu tekstów które będą na pewno bardzo ciekawymi materiałami choćby do dyskusji.
natomiast co do internautów typu "Napiszcie mi plan na..." to zawsze tacy będą, musimy się tylko zastanowić jak ich traktować.
Poza tym szukająć różnych ksiażek, artykułów dotarliśmy przy okazji do wielu tekstów które będą na pewno bardzo ciekawymi materiałami choćby do dyskusji.
natomiast co do internautów typu "Napiszcie mi plan na..." to zawsze tacy będą, musimy się tylko zastanowić jak ich traktować.
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Normalnie, propagujemy bieganie i jak sie komus bedzie chciało niech pomaga przecież chcemy ludzi zachecać, a nie zniechęcać.
A jakby zrobić coś takiego.
Mówię to głównie do Fredzia.
Jeśli ktoś się chce zarejestować, to dostaje taki "mini podręcznik elektroniczny" do przeczytania. Dostaje go, i dopiero na następny dzień może być zaresjestrowany. W tym czasie sobie poczyta i sprawa będzie już inna.
Jak - poboda się pomysł?
Mówię to głównie do Fredzia.
Jeśli ktoś się chce zarejestować, to dostaje taki "mini podręcznik elektroniczny" do przeczytania. Dostaje go, i dopiero na następny dzień może być zaresjestrowany. W tym czasie sobie poczyta i sprawa będzie już inna.
Jak - poboda się pomysł?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
Eee, Tomek, bez przesady. 
1. To by zniechęciło wielu potencjalnych użytkowników - co to za forum gdzie nie mozesz się od razu zarejestrować.
2. poza tym - niektórzy przecież chcą zadać pytanie choćby w dziale sprzęt czy Imprezy, więc trudno być takim restrykcyjnym.

1. To by zniechęciło wielu potencjalnych użytkowników - co to za forum gdzie nie mozesz się od razu zarejestrować.
2. poza tym - niektórzy przecież chcą zadać pytanie choćby w dziale sprzęt czy Imprezy, więc trudno być takim restrykcyjnym.